O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Som späť!

Rany z trojročného písania knihy Zlé peniaze sa pomaly hoja. Už nemám pocit nevoľnosti, keď vidím prázdnu wordovú stranu a po prečítaní slova banka sa mi neobjaví vyrážka. A vo svete sa dejú veci. Je čas vyliezť z informačnej jaskyne a podeliť sa o radosť z úsmevných príbehov finančného sveta. Čítate nový týždenník udalostí a informácií, ktoré vo mne na chvíľu vyvolali významnejšiu mozgovú aktivitu. Kúpili ste si knihu Zlé peniaze alebo ste sa zapísali do odberu newslettera na niektorej z mojich prednášok. Preto som si vás dovolil zaradiť medzi prvých odberateľov.

Zrušiť odber možno jednoduchým kliknutím na unsubscribe. Ak máte nápady, ako tento týždenník zlepšiť rád si ich prečítam na tyzdenník @ jurajkarpis.com.

Ekonomika

Motor svetovej ekonomiky sa zadrháva. Nové čísla rastu HDP USA negatívne prekvapili. Namiesto v druhom kvartáli očakávaného tempa 2,5 % 2016 to bolo len 1,2 %. Rast v prvom štvrťroku bol revidovaný z 1,1 % len na 0,8 %. Odsúvané ďalšie zvýšenie úrokov Fedom sa zrejme opäť posunie na neurčito. Zlato a euro poskočili. Takmer desať rokov po začiatku krízy sa úradníci vyspelého sveta boja odkopnúť barly lacných zlých peňazí.

Európska komisia opäť zažmúrila slepé oči nad neplnením fiškálnych cieľov Španielska a Portugalska. Pokuty nebudú. „Sankcie, čo i len symbolické, by verejnosť nepochopila.“ vysvetlil komisár pre ekonomiku Moscovici. Brexit a tak. Skutočne, dodržiavanie pravidiel v EÚ je nepochopiteľné. A hlavne by potom hrozila pokuta aj pre Francúzsko, ktoré na pravidlá od začiatku kašle a pravdepodobne prekročí 3 % limit na deficit. Nové fiškálne pravidlá v eurozóne v podobe fiškálneho kompaktu boli na smiech už keď vznikli, pred ich schválením. Zamestnanci ministerstiev financií a euro optimisti v nich videli obrodu nefungujúcej menovej únie. Alebo aspoň chceli veriť.

jk1

 „Cameron po brexite odstúpil. Symptomatické pre schopnosť reflexie v EÚ a odtrhnutosť Bruselu od reality je, že Junckera bude treba vyniesť nohami napred. Napriek tomu, že ako jeden z hlavných strojcov eura a tým aj eurokrízy sa namiesto prezidenta Európskej komisie mal stať maximálne tajomníkom miestneho klubu priateľov dobrého vína.“ som písal pred mesiacom pre .týždeň.  Prezident európskej komisie Juncker to v nedeľu potvrdil. V rozhovore pre Belgický denník  Le Soir povedal, že odstúpiť neplánuje. „Som slobodný človek, a keď budem chcieť skončiť, spravím tak bez toho, že by som sa musel niekoho pýtať.“

Podľa nového mesačného bulletinu Národnej banky Slovenska úvery domácnostiam ďalej pekne rastú, a to najmä vďaka hypotékam. A objem úverov nefinančným podnikom? Stagnuje, v máji klesol pod úroveň z minulého roka. Od krízy sa očakávanie ohľadom toho, ako ružová je budúcnosť, medzi domácnosťami a podnikmi zásadne líši. Kto sa mýli?

jk2

Proti stresu

European Banking Authority (EBA) zverejnila výsledky stres testov európskych bánk. Testovalo sa, koľko kapitálu bankám zostane pri rôznych scenároch nepriaznivého vývoja. V testoch prepadla iba talianska Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, ktorej kapitál sa dostal v cvičení do zápornej hodnoty. Je úsmevné, že EBA v testovaní ignorovala chronicky slabé portugalské a grécke banky. Trhy cvičenie regulátora a jeho chlácholivé slová nerozhodili. Prepad v akciách európskych bánk pokračoval aj po oznámení výsledkov. EBA už v minulých testoch označila za silné banky, ktoré krátko potom skolabovali. A ani najhorší, regulátorom predstaviteľný scenár nepočítal s defaultom nejakého štátu. Testy nezmenia nič na tom, že sa európsky bankový sektor 9 rokov po začiatku krízy stále dusí približne 1 000 miliardami zlyhaných úverov. To je dvetisíc eur na každého obyvateľa únie.

Stresom boli testovaní aj držitelia bitcoinov a bitcoinové inštitúcie. Niekomu sa podarilo narušiť bezpečnosť Hong Kongskej burzy Bitfinex, zhodiť ich obchodnú platformu a ukradnúť približne 120 tisíc bitcoinov v hodnote viac než 60 miliónov dolárov. Cena bitcoinu klesla v nasledujúcich dvoch dňoch o 30 %. Prepadla vás škodoradosť, keďže nemáte nakúpené? Opatrne. Táto peňažná alternatíva má aj napriek poklesu posledných dní za sebou pekný rok. Cena meny kryptoanarchistických beťárov vzrástla medziročne v amerických dolároch o slušných 100 %.

Okrem papierových a realizovaných ziskov funguje proti stresu kvalitný spánok. Vyskúšajte v spálni vypnúť televízor a blikajúce digitálne hodiny, telefón zabudnite v chladničke a na dosiahnutie totálnej tmy zatiahnite rolety. Zobudíte sa oddýchnutý a zrelaxovaný ako Dan Nekonečný. Alebo zaspíte do práce. Na stres pomáha aj pohyb a pobyt v prírode.  Komu sa nechce vyťahovať karimatku a špiniť trampky môže zájsť do ZOO. Hovorí sa, že ZOO je väzenie pre zvieratá. V tej Caracaskej to platí určite. „Zožrať bohatých!“ je obľúbené socialistické heslo. V socialistickej Venezuele už bohatých zožrali, teraz sú na rade plnokrvné, dostihové kone. Kŕmia nimi mačkovité šelmy v Caracaskej ZOO. Ostatné zvieratá majú smolu. Po týždňoch bez potravy tam už pošlo 50 zvierat.

jk3
Ešte  živého,  vyhladovaného bizóna  ozobávajú  v  srdci   socialistickej  revolúcie kapitalistickí zdochlinári. Zdroj: Francisco Urreiz   

Deň bez zbytočného stresu praje

                       Juraj Karpiš

 

Na odber týždenníka mailom v predstihu sa prihláste tu:  [revue_subscribe]

 

Juncker: Pokuty nedáme a odstúpim keď ja budem chcieť! – 001 Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:            

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial