O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Akútny stres

Začala sezóna. Nedočkavý som do sauny nastúpil už v septembri. No voda v ochladzovacom bazéne bola ešte teplá. Teraz je to už fajn. Nie som náročný. Nemusia byť moderné, so svetielkami. Tam skôr zavadzajú začiatočníci. Zmätení, hluční, nedávajú pod seba plachtu, prípadne sa potia do plaviek. Stačí mi, že je čistá, je tam viac než  100 stupňov a má studený bazén. Ten je dôležitý. V takých saunách nájdete saunové krysy. Pravidelných návštevníkov s vlastnou kultúrou a rituálmi. Rád počúvam tie saunové reči. Toľko chlapov pokope a nebavia sa o ženách. Sauna predstavuje pre mňa jednu z dôležitých foriem akútneho stresu. Nič okrem freedivingu alebo iného ťažkého fyzického výkonu nevyčistí hlavu a neuvoľní telo tak dokonale. Ide o vítaný šok v neprirodzene stabilnom modernom živote.

Z domova

Premiér spravil to, čo je pre túto krajinu dôležité. S veľkou odvahou a nasadením, ako štátnik nehľadiaci na to, čo je akurát populárne. Podpísal zvýšenie minimálnej mzdy z 405 na 435 eur. Okamžite sme zbohatli.

Žartujem. Tak ľahko to nejde. Akurát zakázal nízko kvalifikovaným, mladým alebo dlhodobo nezamestnaným, ktorí nevyprodukujú 560 eur hodnoty (mesačné náklady práce pri novej minimálnej mzde), nájsť si oficiálne prácu. Ja to podpíšem a niekto iný to zaplatí. Tak sa robí sociálna politika.

a1

Zdroj:Facebook premiéra

My máme majstra sveta v cestnej cyklistike, Česi svetový rekord v najnižšom výnose štátneho dlhopisu. V utorok klesol výnos dvojročných dlhopisov pod -0,9 % v stredu dokonca pod celé percento. Gratulujeme! Investori očakávajú, že česká centrálna banka skôr či neskôr opustí intervencie, ktorými viaže českú korunu na euro. Zatiaľ sa hovorí o polovici roka 2017. A české štátne dlhopisy sú jedným z nástrojov na špekuláciu na následné posilnenie jej kurzu.

Zo zahraničia

19.októbra v roku 1987 stratil americký akciový index Dow Jones 22,6 % za jediný deň. Týždeň o 29 rokov neskôr bol pre americké akcie relatívne pokojný. Stále prešľapujú na mieste. Zlato mierne posilnilo. Nasledujúce týždne ukážu, či má dno tejto korekcie už za sebou. Zaujímavý obrat sa deje v Británii. Cenová inflácia tam začala rásť. A ceny štátnych dlhopisov klesať. Konečne tamojšia centrálna banka dostáva to, čo chcela. Uvidíme, či ide predzvesť obratu trendu aj vo zvyšku vyspelého sveta alebo čisto Brexitovú odchýlku.

Euro je domček z karát, ktorý sa raz zrúti.“ hovorí Otmar Issing. Opäť straší nejaký neprajník spoločného európskeho projektu? Nie, Issing bol prvým hlavným ekonómom ECB a je architektom pravidiel monetárnej politiky eurozóny. „No-Bailout pravidlo sa porušuje každý deň“ a ECB „už prekročila rubikon“. EÚ zamestnanci zorganizovali petíciu proti tomu, aby vysokí funkcionári EÚ prechádzali do riadiacich pozícií v biznise. Rozčúlil ich Barroso a jeho funkcia v Goldman Sachs. Navrhujú zobrať mu úniou garantovaný dôchodok a sprísniť pravidlá na zamestnávanie komisárov. Petíciu podpísalo 152 000 ľudí a Európska komisia ju odmietla prijať.

„Mali by ste podporiť Renziho reformy v referende“, urgoval Talianov Obama. Ktovie, či talianskemu premiérovi pred dôležitým referendom nespravil medvediu službu. Ak by Renzi v referende prehral, katastrofickému scenáru odchodu krajiny z EÚ – Quitaly by o niečo narástla pravdepodobnosť. Podľa odlivu peňazí z krajiny sa zdá, že niektorí ho nepovažujú za úplne ustrelený. Na výsledky referenda nečakajú a svoje peniaze  z krajiny preventívne sťahujú už teraz.

a2

„Chcem ti poskytnúť túto informáciu. Gréci nás požiadali, aby sme im tlačili Drachmy, keďže oni už také tlačiarne nemajú. Chcem, aby si vedel, že my to (Grexit) nechceme.“ zavolal v lete 2015, počas vrcholiacej gréckej krízy, Putin francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi. Hollande o tom píše vo svojej knihe. Putin Tsiprasa pravdepodobne bonzol preto, aby on nebol nakoniec za zlého, keby ku Grexitu skutočne došlo. Rusi to popierajú. Gréci sa mali vykašľať na zastarané technológie. Drachmy mohli postaviť na blockchaine.

Z ekvádorskej ambasády v Londýne

Od Putina asi nie je ďaleko k hackom z WikiLeaks. Julian Assange v rámci informovania verejnosti v predvolebnej kampani pustil množstvo zaujímavých dokumentov, až kým mu na ekvádorskej ambasáde v Londýne, kde je niekoľko rokov zavretý, nevypli internet. „Nemožno na toho chlapíka jednoducho poslať drona?“ spýtala sa vtedy ministerka zahraničných vecí a dnes kandidátka na prezidentku USA Hillary Clinton. Z obsahu zverejneného je zrejmé, prečo ho nemá príliš v láske. Publikované ukradnuté emaily šéfa jej volebnej kampane Johna Podestu obsahujú kopu zaujímavých informácií o fungovaní americkej administratívy a jej spolupráci s médiami. Nebojte sa, americkými politickými pletkami vám nebudem kaziť deň.

Zaujímavé sú ale nitky finančníkov, ktoré leak odhalil. Prednášky pre Goldman Sachs či tlak Clintonovej donorov na presun správy úspor amerických dôchodcov do rúk finančníkov z Wall Street. Alebo, že riadiaci pracovník Citigroup vedel presné zloženie Obamovej vlády mesiac predtým, než prebehli samotné voľby v roku 2008. Zdá sa, že nielen vedel, ale personálne obsadenie dôležitých pozícií aj aktívne riadil. Finančníci spia so štátom v tej istej posteli.

a3

Bojuj alebo uteč

Assange nevyzerá dobre. Ktovie, čo mu dávajú do vody. Ale asi to bude aj dlhodobým, chronickým stresom. To je ten zlý stres. Keby si budúca prezidentka krajiny s najsilnejšou armádou na svete priala moju smrť, dobre by sa nespávalo ani mne.  Chronický stres človeka pripraví o zdravie. Zápaly, cukrovka, srdcovocievne ochorenia. Žiť v chronickom strese napríklad zo šéfa, je ako byť roky zavretý v klietke s tigrom. V experimentoch som zistil, že najspoľahlivejšími indikátormi chronického stresu sú u mňa okrem krvných indikátorov zlý spánok, zvýšený ranný krvný cukor, znížená variabilita tepu srdca (HRV) alebo rastúca telesná hmotnosť. Ak nestíham konzumovať radosť v iných oblastiach života, telo si to kompenzuje pažravosťou. HRV sa dá merať už aj telefónom, tu nájdete užitočné rady ako ju využívať v manažmente stresu. Odporúčam aj pre športovcov. Kľúčové je ale zistiť, čo chronický stres vyvoláva. Práca? Konkrétni ľudia? Osobné problémy? Drony? Tigrov treba identifikovať a utiecť im. Alebo sa im postaviť. Inak zabijú oni nás.

Juraj Karpiš

V piatok nebudem v saune, ale na festivale Move 2016 . O 14:30 budem v bratislavskom Ateliéri Babylon diskutovať o tom, kedy bude Slovensko bohaté. Odpoveď na túto otázku síce neviem, ale na kus reči sa zastaviť môžete. Alebo píšte na tyzdennik@jurajkarpis.com

Alebo vyplňte nasledujúci formulár  a získavajte týždenník v predstihu:

[revue_subscribe]

 

012 Quitaly, Drone Lady a bonzák Putin. Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:                        

3 názory na “012 Quitaly, Drone Lady a bonzák Putin. Zlé peniaze, dobrý život

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial