O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Svetelná diéta

Za posledný týždeň mi vypovedali služby hneď dve žiarovky. Beriem to ako znamenie. Je čas napísať niečo o svetelnej diéte. Nejdem ich nahradiť LED diódami ani fluorescenčnými žiarivkami. Tie pravdepodobne neprospievajú naším očiam ani zdraviu. Úniou zakazované žiarovky majú spektrum bližšie k prirodzeným zdrojom svetla, akými sú oheň alebo slnko. Príde vám absurdné špekulovať na zdrojmi svetla a jeho dávkovaním? Tak vydržte do konca. Najprv poďme na Mars.

Európske pády a víťazstvá

Európsky Schiaparelli Mars Lander sa minulý týždeň zrútil na povrch Marsu a explodoval niekoľko minút predtým, ako bolo plánované jeho mäkké pristátie. Inžinieri z European Space Agency (ESA) skúmajú, kde spravili chybu. Európska komisia predstavila Vesmírnu stratégiu EÚ, ktorá „zabezpečí aby Európa zostala lídrom v zajtrajšom svete a odomkne praktickú aplikáciu nových technológií.“

jk131

Portugalsko si vydýchlo. Bolo to tesné, ale jedna menej známa ratingová agentúra krajine ponechala investičný rating. To umožňuje ECB aj ďalej nakupovať za nové zlé peniaze jej dlhopisy. Že by krajina musela čeliť trhovým úrokom mimo ochranné, manipulačné nákupy centrálnej banky, príde dnes mnohým desivé. Vhodné prostredie na trhoch vytvorené pomocou kvantitatívneho uvoľňovania ECB sa rozhodlo využiť Rakúsko. Vydalo rekordne dlhý štátny dlhopis so splatnosťou 70 rokov. Dlhopisy sa obchodovali s výnosom (radšej si sadnite) 1,53 %. Ďalší signál, že sa nachádzame na dne dlhopisových výnosov?

Michel Barnier, bývalý francúzsky minister a európsky komisár, ktorý dnes vedie pracovnú skupinu Európskej komisie ohľadom rozvodu EÚ a Británie, chce, aby sa na stretnutiach, vyjednávaniach a v dokumentoch ohľadom Brexitu používala francúzština. Briti sa ešte nestihli zbaliť a vypadnúť a už to tu ide dole vodou. Podľa nemeckého ministra financií je možné, že do konca roka bude existovať zhoda 10 krajín eurozóny na zavedení dane z finančných transakcií. Nevieme zabezpečiť stabilitu finančného systému, reguláciu mrvíme, zlé banky chránime, tak to aspoň všetko zdaníme. Teda to, čo nestihne utiecť.

A teraz jedna smutná správa. Populárny progresívny kanadský premiér Justin Trudeau do Bruselu nepríde. Zmluvu o „voľnom“ obchode EÚ s Kanadou (CETA) totiž stále vetuje belgický, francúzsky hovoriaci Valónsky región. Boja sa importu poľnohospodárskych produktov.

jk132

Bez internetu

Minule som spomínal, ako vypli internet Julianovi Assangeovi z WikiLeaks na ekvádorskej ambasáde v Londýne. V piatok ho niekto vypol veľkej časti USA. Hackerská odplata?

jk133

Spoločnosť Apple zaznamenala prvý pokles ročného obratu (-7,7 %) od roku 2001. Akoby nestačila pokuta od EK. Spoločnosť Snapchat prevádzkujúca sociálnu sieť na zdieľanie videí chystá začiatkom roku 2017 emisiu akcií, v ktorej plánuje získať 4 miliardy dolárov a to pri valuácii 25-40 mld. dolárov. To by bol medziročný nárast hodnoty spoločnosti na takmer dvojnásobok. Spoločnosť Tesla prekvapila trhy vykázaním zisku. Pravdepodobne k tomu prispela zmena metodiky v účtovania.  Americké akcie naďalej váhajú a sú tam, kde pred týždňom. Zlato tiež, a to napriek tomu, že americký dolár oproti iným menám mierne posilnil.

jk134

Užívajte si, toto sú dobré časy

Tempo rastu HDP Slovensko (modrá) vs. USA  (červená). Sivé stĺpce predstavujú recesie v USA.

Tento týždeň mi to na jednej diskusii došlo. Napriek tomu, že sa to nezdá ani mne, toto sú dobré časy. Aj mňa rozčuľuje, že náš minister financií nazýva 3,7 % rast HDP Slovenska svižným tempom napriek tomu, že ide o podpriemerné tempo (priemer za posledných 21 rokov 4,6 %, medián 4,5 %). No možno už lepší do ďalšej recesie nebude. A tieto dobré časy skončia. Ak by sme sa riadili dĺžkou minulých cyklov, tak sme už skôr v druhej polke rastu. Ďalšia recesia by nemala byť ďaleko. Na prehnaný optimizmus, ktorý je charakteristický pre obdobia v okolí vrcholu, poukazujú aj ceny aktív. Dnes by mali mať podľa keynesiáncov vlády prebytky v rozpočtoch a centrálne banky nachystaný priestor pre znižovanie úrokov. No nie je ani jedno, ani druhé.

jk135

Doprajte si cez deň lux-us

Namiesto ohňa, s ktorým žijeme pravdepodobne viac než milión rokov a ktorý pomáhal vyvíjať naše telá a mysle, pozerám večer do počítača alebo mobilu. Že modré svetlo monitorov večer pred spaním nie je zdravé, je už celkom spoľahlivo dokázané. Jasné svetlo v noci potláča tvorbu hormónu melatonín a rozbíja cirkadiánny rytmus. Ide o prirodzený cyklus striedania oddychu a zvýšenej aktivity organizmu. Intenzívne jasné svetlo v nesprávny čas posúva tieto biologické hodiny do nesúladu s východom a západom slnka. Zmenšujú sa amplitúdy cyklu. V noci je človek bdelší, má plytký spánok a budí sa unavený. Cez deň je zase neprebudený. Rozbitý cirkadiánny rytmus zhoršuje imunitu, vyvoláva aterosklerózu a môže viesť k depresii. Jedna z hypotéz rastu množstva prechladnutí v zime je práve nedostatok svetla a z toho vyplývajúci slabá amplitúda cirkadiánneho rytmu. Ožarovanie svetlom počas nočnej šichty pravdepodobne zvyšuje riziko rakoviny a prispieva k rastu nádorov. Kto sa nočnej smene nevyhne, mal by zvážiť užívanie melatonínu. Spolu s fyzickou aktivitou a jedlom patrí kvalitný spánok a dostatok svetla cez deň k najdôležitejším faktorom životného štýlu ovplyvňujúcich zdravie a riziko obezity.

jk136

Množstvo melatonínu v krvi po expozícii voči zelenému (ktoré je z hľadiska vlnovej dĺžky bližšie červenému) vs. modrému svetlu tesne pred spánkom (0h). Zdroj: SuppVersity

Medzi nástroje mojej svetelnej hygieny patrí okrem vhodne zvolených zdrojov svetla aj inštalácia  f.lux na počítače a telefóny, do ktorých musím večer pozerať. Softvér po západe slnka posunie spektrum od modrej poludnia viac k červenej zapadajúceho slnka. Najlepšie je ale obrazovky niekoľko hodín pred spaním nechať na pokoji úplne. Večer nezapínam intenzívne svetlá a stránim sa toho modrého. Tam, kde spím, by mala byť úplná tma. Ani blikajúci budík. Zavreté viečka nepomôžu. Dvojmilisekundové záblesky svetla každých 30 sekúnd počas spánku dokázali posunúť cirkadiánny rytmus ľudí v experimente. Ak sa modrému svetlu večer nedá vyhnúť, možno si pomôcť okuliarmi, ktoré modré svetlo blokujú (majú červené alebo oranžové sklá). Nebudete síce sexy ako Justin, ale niekedy sa to oplatí. Najmä keď je potrebné na druhý deň podať výkon. Už 30 minútová nechránená expozícia voči modrému svetlu pred spánkom znížila výkonnosť na 10 kilometrovej časovke v teplých podmienkach na druhé ráno.

jk137

Ráno sa naopak snažím dostať toľko intenzívneho svetla, koľko je možné. Svetlo je lepšie ako káva a používa sa aj pri liečbe niektorých depresií. Rakúska štúdia, v ktorej sa použili iba tri sedenia s 5 000 luxovou lampou, zlepšila symptómy depresie a znížila chronickú nešpecifickú bolesť chrbta zúčastnených dospelých. Dobré je zistiť, či máte dostatok svetla aj počas dňa, a to najmä v zime. Nie všetci máme luxus niekoľko hodinového pobytu vonku počas poludnia. Svojim očiam neverte. Oči sa dokážu vynikajúco prispôsobiť množstvu svetla a vyhladzovať rozdiely v jeho intenzite. Stiahnite si nejakú aplikáciu na meranie intenzity svetla do telefónu, a pozrite sa, koľko luxov máte na miestach, kde sa zdržiavate väčšinu dňa. Rozdiely sú obrovské. Desiatky tisícov luxov vonku cez deň (priame slnečné svetlo má 30-100 tisíc). Pri zamračenej oblohe sú to tisíce. Vnútri v kancelárii bez veľkých okien iba pár stovák a to aj keď zasvietite svetlá. Ak vyvíjate nový Google v garáži, tak hladujete na desiatkach luxov. Niet divu, že vrčíte na kolegov, nalepí sa na vás každá nádcha a zle spíte. Dostatok svetla na pracovnom mieste vďaka veľkým oknám znižuje množstvo stresového hormónu kortizolu a vedie k dobrej nálade a bdelosti. Nech je na Slovensku svetlo!

Juraj Karpiš

Ak máte dobrú náladu, nápady a návrhy na zlepšenie týždenníka a chcete sa s nimi podeliť, napíšte na tyzdennik@jurajkarpis.com

Alebo vyplňte nasledujúci formulár  a získavajte týždenník v predstihu:

[revue_subscribe]

013 EÚ útočí na Mars. Toto sú dobré časy. Lux-us. Zlé peniaze, dobrý život

Názor na “013 EÚ útočí na Mars. Toto sú dobré časy. Lux-us. Zlé peniaze, dobrý život

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial