O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Dnes mám sviatok

17. november 1989 znamenal aj pre mňa kľúčovú zmenu. Niekedy rozmýšľam, ako by asi vyzeral môj život, keby komunistická diktatúra nepadla. Či by som bol vo väznení, Austrálii alebo v strane. Tým, čo do toho šli a funkcionárom zobrali časť moci, som vďačný, že o tom môžem len špekulovať.

Trumpoty na dlhopisových trhoch

Nový americký prezident vyvolal výpredaje na dlhopisových trhoch a rýchly pokles cien. Je možné, že výnosy našli svoje dno a trend sa otočil? To ukáže nasledujúci vývoj. Jasné však je, že výnosy po voľbách nečakane vystrelili. Zmizli stovky, ak nie viac než tisíc miliárd hodnoty v systéme. Americký 10 ročný štátny dlhopis sa v priebehu niekoľkých dní vyšplhal z predvolebných 1,8 až na 2,2 %. Pomohli rastúce inflačné očakávania a ďalšie zrýchlenie predajov amerických dlhopisov zahraničnými držiteľmi. Čo Trump nakoniec spraví, zrejme nevie ani sám, no pred voľbami sľuboval infraštruktúrne projekty na sekeru. Teraz si to spolu s republikánmi v Kongrese môže splniť. USA majú už teraz v dobrých časoch viac ako 3 % deficit a dlh 104 % HDP. Zmena očakávanej inflácie spravila americkú dlhopisovú krivku prudšou (narástol rozdiel medzi výnosom na dlhých a krátkych dlhopisoch).

Zvyšovanie základného úroku americkým Fedom na decembrovom zasadaní považujú trhy dnes už za isté. Ešte pred samotným zvyšovaním vytlačil Trumpov efekt úrok na 30 ročných hypotékach na slušné 4 %. Americké akcie sú tam, kde pred týždňom. Americký dolár po voľbách výrazne posilnil a voči euru sa dostal až pod úroveň 1,07 dolára za euro, kde bol naposledy koncom minulého roku. Dolár zmocnel tak rýchlo, že v centrálnej banke centrálnych bánk Bank for International Settlements (BIS) z toho vedúcim pracovníkom zabehlo. Posilnenie dolára môže znamenať útek z rozvíjajúcich sa trhov a znížený apetít po riziku. Podľa BIS môže preto silný dolár priniesť nestabilitu finančného systému. Zlato silný dolár tiež nepotešil. Po voľbách kleslo na 1220 dolárov za uncu.

Amerika si kýchne, Európa ochorie?

Výnosy na dlhopisoch Trump nakopol aj v Európe. Nemecká Bundesbanka varuje, že dlhodobé nízke úroky naordinované centrálnymi bankami vedú ku kumulovaniu rizika v systéme, čo môže ohroziť finančnú stabilitu. Banky a životné poistky utrpia pri rýchlom raste úrokov veľké straty. Že by to už začalo?

161

„Taliansko predstavilo novinku. Vydalo 50 ročný štátny dlhopis. Že ho nikto pri zmysloch pri vysokom štátnom dlhu Talianska nemôže kúpiť? Omyl…predával (sa) ako teplé rožky. Dopyt pri 5 miliardovej emisii prekročil 18,5 miliardy….50 ročný dlhopis Talianska by mohol byť dobrým proti-mainstreamovým indikátorom signalizujúcim prichádzajúci koniec nízkych úrokov periférie. Podobne, ako býva dostavanie najvyššej budovy sveta predzvesťou prichádzajúcej recesie. Pár mesiacov hľadám vhodný nástroj na shortovanie talianskeho dlhu a tieto správy ma povzbudili.“ som tu napísal pred vyše mesiacom. Odvtedy tento dlhopis stratil vyše 15 %. To je slušný mesačný zisk. Bohužiaľ nie pre mňa, keďže vhodný nástroj na short dlhého talianskeho dlhu som nenašiel. Rástli úroky aj na dlhoch iných európskych krajín a aj nemecký 10 ročný dlhopis sa dostal späť do plusu.

161b

Euro neprežije

Ako môže euro prežiť, keď Európska komisia nechce krajiny donútiť dodržiavať fiškálne pravidlá ani v dobrých časoch? Španielsku (deficit 2015 5,1 % HDP) a Portugalsku (4,4 % HDP) mali byť namiesto pokuty za nedodržiavanie zmlúv aspoň zmrazené eurofondy. Nebudú. Pravidlá deficitu pravdepodobne budúci rok nesplní spolu 6 krajín. Namiesto vynútenia dodržiavania pravidiel EK ešte vyzýva eurozónu ako celok k fiškálnej expanzii – teda ďalšiemu prehlbovaniu deficitov a zvyšovaniu dlhov. „Pakt stability a rastu platí ďalej a budeme ho uplatňovať,“ povedal eurokomisár pre euro Valdis Dombrovskis. Tým je to oficiálne potvrdené. Fiškálne pravidlá sú mŕtve. Takýto spolok márnotratníkov nemôže mať spoločnú kreditku v podobe centrálnej banky.

Talianom sa nepozdáva návrh viacročného rozpočtu európskej únie, ktorý sme pripravili ako predsednícka krajina. Chcú viac peňazí na migrantov a bezpečnosť. Nemci hovoria o tom, že nový rozpočet by mal zohľadňovať odchod Británie – spolu s Nemeckom najväčšieho prispievateľa do rozpočtu. Rozpočet musí byť prijatý jednohlasne.

162

 

Zdroj: acting-man.com, WSJ http://www.acting-man.com/?p=47842

Indická lúpež storočia – prípadová štúdia vyvlastnenia cez zlé peniaze pokračuje

Indický monopol na zlé peniaze zo dňa na deň zrušil platnosť 86 % hotovosti. Vzhľadom na obmedzenú vymeniteľnosť za nové bankovky a nemožnosť peniaze uložiť do bánk bez obťažovania štátnymi úradníkmi a zhabania časti hodnoty ide o ekonomickú a spoločenskú pohromu. Niečo v štýle komunistickej menovej deformy v Československu z roku 1953. Akurát pre 18 % populácie planéty.

Reforma proti korupcii vyvolala rozmach šmeliny a boom bielych koňov. Pouličný predajcovia skupujú staré bankovky s 20-30 % diskontom. Tí, čo majú v hotovosti viac než približne 55 eur, sa musia obávať „zdanenia“ rozdielu, ak nevedia vydokladovať zdroj týchto príjmov. Niektorí si preto najímajú ľudí, ktorí si otvárajú na svoje meno nové účty v bankách, kam tieto peniaze odkladajú. Hotovosť v nižších denomináciách ľudia nechcú pustiť z ruky, čo narúša obchod a chod ekonomiky, keďže 97 % obchodu v Indii funguje na hotovosti. Predaj drahších vecí, ako sú motorky alebo svadobné šaty, sa pozastavil úplne. Zmrazil sa aj stavebný priemysel, keďže väčšina domov sa stavala za hotovosť. Štát zakázal dovoz zlata do krajiny, keďže zlato je hlavnou únikovou cestou pre obyvateľstvo pred kradmou rukou štátu. Unca v Indii už stojí 2 800 amerických dolárov. Do Indie sa vrátil bartrový obchod. Keďže 50 % Indov o bankovom účte ani nesnívala, banky nestíhajú nové účty otvárať. Výmena peňazí v banke trvá približne dve hodiny na osobu. Pred bankami sú nekonečné rady ľudí. 25 % Indov nemá ani občiansky preukaz, ktorý je k výmene peňazí vyžadovaný. Ide o najchudobnejšiu vrstvu obyvateľstva. V  obchodoch sa rabuje, v uliciach je chaos a bitky. Kde len indickí súdruhovia spravili chybu? Zlato a bitcoin vs. zlé peniaze 1:0.

163

Zdroj: acting-man.com http://www.acting-man.com/?p=47842

 

Mikrovlnka do vačku

Ja inžinierom verím. Teda pokým nepracujú v centrálnej banke. Obavy ohľadom negatívnych zdravotných efektov používania mobilov s mikrovlnným elektromagnetickým žiarením som bral s rezervou. Napriek mnohým existujúcim výskumom som nevidel / nečítal o štúdii, ktorá by jeho negatívne efekty preukázala. Absence of evidence is not evidence of absence. Čo sa týka používania tohto žiariča som preto skôr opatrný (WHO klasifikuje mobily ako potenciálne karcinogéne). S telefonovaním, ktoré tak či onak nemám príliš v láske, to nepreháňam. Keď sa dá, používam pri telefonovaní slúchadlá. Energia vyžarovaná z telefónu je nepriamo úmerná štvorcu vzdialenosti. Aj 30-40 centimetrov preto urobí zásadný rozdiel. Keď spím, mobil sa snažím mať minimálne meter od tela. Namiesto v prednom vačku, v tesnej blízkosti mojich buniek s polkou chromozómov, ho nosím spolu s hrebeňom vo vačku zadnom.

Tento týždeň som ale narazil na štúdiu, ktorá ma prekvapila. V skupine, ktorá telefonovala intenzívne (10h+ za týždeň) a bez použitia slúchadiel našli výskumníci na sliznici ústnej dutiny na strane, kde dotyční prikladali telefón, významne viac geneticky poškodených buniek než v skupine, ktorá telefonovala menej než 3 hodiny za týždeň (spolu 300 mužov vo veku 20-30 rokov). Účastníci štúdie, ktorí sa sťažovali na teplo v oblasti, kde prikladali telefón, mali najvyššiu početnosť týchto buniek. Používanie slúchadiel množstvo poškodených buniek znižovalo. Možno moje opatrenia nakoniec nie sú úplnou paranojou.

Tipy

Minulý týždeň som dočítal súbor esejí Stanislava Komárka z jeho ciest po západnom svete Zápisky z Okcidentu. Môžem odporučiť. Politicky nekorektné zovšeobecnenia a charakterizácie rôznych európskych národov, ktoré sú nápomocné pri chápaní rozpadajúcej sa únie. Množstvo zaujímavých postrehov rozhľadeného vedca, ktorý je navyše Jungián (nechýba esej o Jungovom putovaní Afrikou). Kniha mi pomohla pochopiť, prečo mi prišli Íri vždy tak blízki, spomenula balkánske rozprávky s odrezanými tureckými hlavami a naučila nové veci o Viedni, napriek tomu, že som tam rok býval.

Juraj Karpiš

Máte pripomienky, opravy a námety? Nevolajte, radšej mi napíšte na tyzdennik@jurajkarpis.com.

 

Alebo vyplňte nasledujúci formulár  a získavajte týždenník v predstihu:

[revue_subscribe]

016 Trump vypredal dlhopisy. Štát je najlepší peňazokazec Zlé peniaze, dobrý život

Názor na “016 Trump vypredal dlhopisy. Štát je najlepší peňazokazec Zlé peniaze, dobrý život

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial