O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Aj cesta môže byť cieľ

Takto pred dvoma rokmi som namiesto ekonomiky sledoval ryby. Nevedel som, čo sa deje vo svete a nechýbalo mi to. Neriešil som vládu v Taliansku, ale kde budeme spať. Dlhý výlet mi dokonale vyčistil hlavu. Po návrate som si nevedel spomenúť ani ktorým kľúčom odomknúť kanceláriu. Napadlo ma to, keď som včera pozeral video kamaráta, ktorý odletel spolu so sťahovavými vtákmi do teplých krajín. Nostalgia signalizuje, že je zrejme opäť čas naplánovať väčšiu cestu.

Ekonomika

Jednou z destinácií, ktorú som zvažoval, je Egypt. Teraz je tam lacno. Tamojšie zlé peniaze kolabujú. No treba počítať s možnými nepokojmi domácich, ktoré zvyčajne nasledujú po zlyhaní meny.

Cenová inflácia klope na dvere aj ďalej na východe. Ceny vo výrobe v Číne vzrástli v decembri najrýchlejšie za posledných 5 rokov. Oproti minulému roku o 5,5 %. Spotrebiteľské ceny zatiaľ len o 2,1 %.

Euro a zlato posilnili za posledný týždeň voči americkému doláru. Euro sa predáva za 1,066 a unca zlata za 1 200 dolárov. Americké akcie sa príliš nepohli. Už mesiac prešľapujú na mieste a nevedia kade ďalej. Za nedávnym extrémnym rastom bitcoinu bola zrejme predsa len Čína. Čínsky štát sa povyhrážal bitcoinovým burzám a kryptomena prešla do korekcie. Číne skutočne musí tiecť do topánok. Tamojšia centrálna banka prvý krát po dekádach v decembri namiesto nakupovania zlato predávala.

Po Le Penovej hovorí o menovej reforme aj ďalší silný francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron. Euro vraj treba reformovať, inak neprežije. Macron bol ministrom hospodárstva súčasnej socialistickej vlády. Súčasný šéf Euroskupiny Dijsselbloem môže prísť  začiatkom roka o miesto v holandskej vláde a tým aj funkciu. Ako jeden z možných nástupcov sa spomína slovenský minister Peter Kažimír.

Peniaze zadarmo. Žiadne otázky, či človek hľadá prácu alebo doma hrá Grand Theft Auto päťku. Všetkým rovnako. Štát sa o nás postará. Fínsky experiment s nepodmienečným príjmom rozosníval nejedného Európana. Nápad rezonuje aj na Slovensku, preto neuškodí trochu kontextu. „Vzhľadom na vysokú cenovú hladinu nie je Fín s 560 eurami oveľa bohatší ako Slovák so štandardnou sociálnou dávkou 180 eur (hmotná núdza, príspevok na bývanie a aktivačný príspevok). Dávka predstavuje zhruba polovicu bežnej minimálnej mzdy.“  kazí ilúzie kolega Martin Vlachynský. Tak späť do práce. Miera nezamestnanosti v Eurozóne klesla ku koncu minulého roka na 9,8 %. V Taliansku k novembru 2016 prekvapivo vzrástla na 11,9 %. To je najviac od júna 2015.

Americká FBI zatkla bývalého šéfa oddelenia pre dodržiavanie amerických regulácií v spoločnosti Volkswagen. Bude obvinený z konšpirácie pri podvode voči USA v súvislosti so škandálom nadmerných emisií „Dieselgate“. Americká pokuta pre VW sa črtá niekde vo výške 4,3 miliardy dolárov.  Na nemeckých autičkárov sú hustí, no na podvádzajúcich bankárov si štát trúfol iba na Islande. Nikde inde vo väzení neskončili.

Horoskop nevyšiel

Hlavný ekonóm Bank of England Andrew Haldane pripustil chyby v ekonomických predpovediach. Centrálna banka nevidela prichádzať finančnú krízu a po Brexite predpovedala okamžitú ekonomickú katastrofu. Tá sa zatiaľ nerealizovala. Naopak, tamojšej ekonomike sa prekvapivo darí. Vraj za to môže fakt, že ekonomické modely ignorovali „neracionálne správanie“. Ha! To je v spoločenských vedách obľúbená kľučka. Ak predpoveď nevyjde alebo tomu nerozumiem, hodím to na iracionalitu ľudí. Chyby sa stali, ale inde. Prvá spočíva v tom, že centrálna banka sa zapojila do kampane proti vystúpeniu, pričom ekonomické predpovede použila ako nástroj. Druhá je rozšírená plošne: ekonómovia by nemali predstierať, že vedia predpovedať niečo, čomu nerozumejú. Napriek tomu, že ľudia od nich tieto predpovede chcú. Tým, že vábeniu postavenia proroka v spoločnosti len málokedy odolajú, robia z ekonómie astrológiu produkujúcu horoskopy na objednávku.

Hotovostný raj

Tradičnou baštou slobody a ekonomického rácia je Švajčiarsko. Štát tam až tak nezlyháva v poskytovaní spravodlivosti  (tamojší policajti dokonca odhaľujú kauzy slovenských politikov)  a centrálna banka je tam viac na uzde. Výhovorky o tom, že vražda hotovosti je dôležitým krokom v boji proti kriminalite, tam prehltne málokto. Keď nefunguje polícia a súdy, nevyšetria sa ani bankové prevody. Hotovosť tam milujú a stále ju hojne používajú. Aj Švajčiarov medzinárodné inštitúcie dotlačili „v boji proti praniu špinavých peňazí“ k limitom. No kým v Španielsku je hotovostný nákup obmedzený na 2 500 eur, u nás na 5 000 eur a vo Francúzsku absurdných 1 000 eur, vo Švajčiarsku štát obmedzuje až hotovostné nákupy nad 100 000 frankov (93 tisíc eur). ECB zrušila výrobu 500 eurovky, Švajčiari stále majú 1000 frankovku.

Potrebujeme zmenu

Nie všetko, čo prichádza zo Švajčiarska, je nutne kvalita. Svetové ekonomické fórum, zo švajčiarskeho Davosu odkazuje svetu, že kapitalizmus potrebuje urgentne zmenu. V luxusnom rezorte sa každý rok stretávajú svetoví politickí lídri, ekonómovia a vyvolení kapitalisti. Ide o populizmus alebo falošnú správu? Vyspelý svet trhové sily počas krízy potieral a straty súkromného sektora socialisticky prerozdelil. Kreatívna deštrukcia? Zabudnite. Veľkí musia prežiť, aj keby sa na to mali skladať slobodné mamičky vyššou DPH-áčkou. „Opustil som princípy slobodného trhu, aby som zachránil systém slobodného trhu,“ zafilozofoval si americký prezident George W. Bush v roku 2008 pri príprave záchrany automobiliek z peňazí daňových poplatníkov. Kapitalizmus bez princípov a pravidiel nie je kapitalizmom. Ochrana záujmov vlastníkov a veriteľov bánk na úkor vlastníckych práv obyvateľstva donucovacím aparátom štátu je charakteristická skôr pre národný socializmus,“ píšem v Zlých peniazoch.

Tip na poklad makro grafov

Tipom na tento týždeň je prezentácia J.P. MorganGuide to the Markets“. Dá sa s ňou stráviť dlhý zimný večer pri kozube. Z množstva podarených grafov som pár vybral.

Z historického hľadiska terajšia ekonomická expanzia v USA už presluhuje. Ekonomický rast od poslednej recesie bol síce dlhý, no súdiac podľa kumulatívneho rastu HDP extrémne slabý.

Ak príde recesia, akcie majú kam padať.

Priemerný ročný výnos rôznych druhov aktív a ich mixov za posledných 20 rokov. Všimnite si, že výnos priemerného investora nedosiahol mieru inflácie v tomto období.

Cestovanie

Cestovanie je dôležitý nástroj zlepšovania môjho života. Na chvíľu mi dovoľuje vymaniť sa z farmárskej kazajky života na jednom mieste a vrátiť sa k lovecko-zberačským koreňom migrovania a neustáleho objavovania.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=pnA5DT3ilQw

Nabúranie stereotypu riešením nových problémov v neznámom prostredí vedie k natiahnutiu/ spomaleniu subjektívneho času. Stačí predlžený víkend strávený mimo domova a  mám pocit, že som bol preč týždne bežného života. Väčšie výlety sa snažím plánovať dlhšie dopredu. Cesta tak prináša radosť mesiace predtým, než na ňu vôbec vyrazím. Na dlhšej dovolenke si občas trochu popracujem. Pomáha mi to pripomenúť si, pred čím som ušiel a viac sa sústrediť na to, kde som.

Skúsenosti z ciest s rodinou mi hovoria, že cestovanie s deťmi nie je utrpením, ale požehnaním. Deti ma zrazu vidia pravidelne aj cez deň, čo vedie k prekvapeniam a hlbšiemu spoznávaniu. Na rozdiel od domova sa na cestách ešte nikdy nenudili a ich flexibilita ďaleko presahuje tú moju.

Ako všetko, aj cestovanie má svoje nástrahy. Môže sa stať únikom pred problémami, ktoré by bolo lepšie riešiť. Získanie zahraničnej perspektívy a kritický pohľad na domáce autority vedie nielen k flexibilnejšiemu mysleniu, ale aj morálnemu relativizmu. Podľa zaujímavej metaštúdie zahraničné skúsenosti zvyšujú nemorálne správanie. Skúsenosťou s rozličnými kultúrami ľudia vraj strácajú presnosť svojho morálneho kompasu. Ja to risknem.

Juraj Karpiš

Aký rast HDP v roku 2019 čakáte? Na koľko desatinných miest to máte? Zbierate 500vky?  Na akú cestu sa chystáte vy? Teším sa na vaše pripomienky, postrehy a námety na adrese tyzdennik@jurajkarpis.com.

 

Ak chcete dostávať tento týždenník o niekoľko dní skôr a rovno do mailu , tak nižšie nechajte svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

023 Čína predáva zlato, ekonomické horoskopy nevychádzajú Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:            

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial