O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Ľudové investičné múdrosti

„Nakúpil si korunu?“ spýtal sa ma známy, keď som v kaviarni sŕkal nepodarené cappuccino. Nebol prvý. Česká koruna ako nástroj špekulatívneho zárobku bola témou viacerých mojich debát minulý rok. Investičné hity, ktoré presiaknu až do pouličného popu, sú zaujímavým javom. Ekonomický príbeh, ktorý rozohrá predstavivosť investorov amatérov. Pred krízou si pamätám islandské dlhopisy, po kríze zlato, potom grécke dlhopisy alebo aj bitcoin. Nedá sa povedať, že by všetky nefungovali. Kľúčové je načasovanie. Keď človek nastupuje do niečoho, o čom sa bavia už aj taxikári, riziko je ale vysoké. Z preplneného kina sa po výkriku „horí!“ nemusí investor dostať včas.

Frankogedon a Korunastrofa

Pred dvomi rokmi Švajčiarska centrálna banka prekvapila. Zo dňa na deň zrušila trojročnú kotvu 1,2 eura a nechala frank posilniť. Bolo to tesne pred spustením európskeho kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré Švajčiari nemienili kopírovať. Frank voči euru stúpol okamžite o takmer 30 % až na 0,85 eura.  Frankogedon stál nejedného obchodníka kopu peňazí, niektorým spôsobil srdcovo-cievne príhody. Švajčiarska mena neskôr časť ziskov vrátila, no posilnenie meny zarmútilo exportérov. Ekonomika to prežila, pomaly rastie ďalej a nezamestnanosť je tam na závideniahodných 3,3 %.

Intervencia Českej národnej banky (ČNB) proti posilňovaniu českej koruny trvá už vyše troch rokov. Centrálna banka vyrába nové koruny, za ktoré nakupuje zahraničné meny tak, aby kurz vmanipulovala do blízkosti hodnoty 27 korún za euro.

ČNB intervencie spustila v novembri 2013. Kontroverzným krokom rozhodla o importovaní monetárnej politiky ECB do krajiny. Previazaním na euro sa vzdala časti monetárnej suverenity a posledné roky iba reaguje na vrtochy európskej meny. Česi tak v podstate dočasne zaviedli euro.  Komunikovaným cieľom bolo zabrániť ďalšej cenovej deflácii. Aj ČNB verí keynesiánskemu príbehu o tom, že cenová deflácia zabije spotrebiteľské libido a pohnevá bohov agregátneho dopytu. Straší bájnou deflačnou špirálou, ktorá zožerie ekonomický rast.

Počas troch rokov intervencií do novembra 2016 (oficiálne údaje siahajú potiaľ) ČNB vytvorila takmer 110 tisíc nových českých korún na každého obyvateľa. Tempo intervencií podľa finančníkov začiatkom roku 2017 ešte zrýchlilo a  denne mala skúpiť takmer miliardu eur. 10 miliárd intervenčných eur za prvé dva týždne 2017 treba porovnať k celkovým devízovým rezervám ČNB 81 miliárd eur (december 2016). Rezervy tak dosahujú už polovicu ročného výkonu celej ekonomiky.

Zdroj: ČNB, graf autor

Všetci sa pýtajú dokedy. Centrálna banka chrlením nových korún tie existujúce oslabila natoľko, že spotrebiteľské ceny inflačný cieľ v podobe medziročného rastu 2 % už dosiahli. Prekvapivo rýchlo. Ceny predbehli aj predpovede samotnej centrálnej banky. Množia sa kritické hlasy a obavy z prípadných strát centrálnej banky. Tie nie sú úplne na mieste, keďže centrálne banky nie sú obyčajnými smrteľnými ekonomickými aktérmi. Štátny donucovací aparát zabezpečuje, že na týchto premiantov trhové zákony neplatia. Česká centrálna banka fungovala s negatívnym vlastným kapitálom vyše dekádu a tá slovenská má na súvahe sekeru ešte aj dnes. Rok 2015 zatvorila s negatívnym vlastným imaním mínus 3,4 miliardy eur.

Zdroj: ČNB

Samotná ČNB tvrdí, že intervencie neukončí skôr, než v druhom štvrťroku 2017. Môže to byť ale aj inak. Sľuby sú len nástrojom monetárnej politiky a nie skutočným záväzkom. Dajú sa porušiť, aj keď cenou by bola strata časti kredibility ČNB.

Čo sa stane po ukončení intervencií nevie nikto. Niektorí dúfajú, že sa zopakuje scenár so švajčiarskym frankom a možno už túto jar zažijeme skokovité posilnenie – korunastrofu. Tak nakúpili. Prudké posilnenie kurzu však nikto negarantuje. Naopak. Aj po uvoľnení kotvy možno v prípade väčších výkyvov čakať intervencie, keďže ČNB pracuje v režime riadeného plávajúceho kurzu. Samotná centrálna banka neverí, že ukončenie intervencií povedie k skokovému posilneniu koruny. Argumentuje, že pred zahájením intervencií bol kurz mierne nadhodnotený, v cenovej hladine je zapracovaná slabšia koruna.

Zdroj: David Navrátil

Hlavne sa zdá, že na nákupy, ktoré potlačia korunu hore, môžu chýbať protistrany. Možno sú už všetci dnu. Nejde len o indikátor „investícia, ktorú vám zadarmo poradia na káve“. O tlačenici hovoria aj výnosy na českých dlhopisoch. Špekulatívny kapitál, ktorý sa do nich natlačil, aby v nich vyčkal na korunastrofu, zdvihol ich ceny do extrémov. 2 ročné české štátne dlhopisy sú najdrahšie na svete. Výnos na sekundárnom trhu začiatkom roku dosiahol rekordných -1,6 %. Odhady hovoria, že od začiatku intervencií sa do českej koruny natlačilo už tisíc miliárd korún špekulatívneho kapitálu. Aby mohli špekulanti na korune realizovať zisk, musia ju po zmene monetárnej politiky predať. Komu? Ročný prebytok obchodnej bilancie ČR je cca 150 mld. Kč. Takýmto tempom by ich exportéri skupovali 7 rokov.

Expanzívna monetárna politika importovaná z eurozóny prinesie svoje ovocie v podobe pomýlených investícií a bublín. Časť rastu cien nehnuteľností môžeme pripísať práve prúdu nových korún z ČNB. V Prahe na Pankráci sa ku koncu blíži stavba najvyššieho bytového domu v Českej republike – mrakodrapu V Tower, ktorý má 104 metrov. Bude to signál obratu na trhu?

Sám sa v korunovom vlaku neveziem, čiže jeho ďalšiu cestu nebudem prežívať na vlastnej koži. Len ako pozorovateľ mašín na železničnom priecestí. Vzhľadom na stagnáciu a dlhy veľkých krajín v eurozóne má česká koruna dlhodobý potenciál na posilňovanie voči euru. No na švajčiarsky zisk okamžite po odstránení kurzového záväzku by som sa nespoliehal. Už len preto, že to väčšina považuje za  tutovku.

Z domova

Česi len kopírujú našu domácu expanzívnu monetárnu politiku. Chyby preto možno čakať aj v investíciách u nás doma. Medziročné tempo rastu cien rezidenčných nehnuteľností dosiahlo v treťom kvartáli 2016 v ČR 6,9 %. U nás to bolo 7,5 %.

V belgickom parlamente neprešiel návrh vyvolaný potýčkou poslancov, aby skončila distribúcia vína a piva v budove parlamentu. Alkohol zdarma bol pre poslancov v práci zavedený koncom 90 rokov, aby počas rozpráv neodchádzali z parlamentu do okolitých krčiem. Ktovie, či by podobné opatrenie na Slovensku neviedlo k zlepšeniu legislatívneho prostredia znížením produkcie nových zákonov.

Úroky na štátnych dlhopisoch členov EÚ poskočili. Ak bude trend pokračovať, zistíme, akú úroveň úrokov predlžené a pomaly rastúce krajiny znesú.

Graf: Frederik Ducrozet

Ak by nejaká krajina vystupovala z eurozóny, musela by uhradiť svoje záväzky vyplývajúce zo zúčtovacieho systému TARGET 2, povedal v piatok Mario Draghi. Napríklad v prípade Talianska je to 359 miliárd eur. Kde by na to Taliani zobrali a kto by ich do toho donútil, šéf ECB nepovedal.

Nemecko a Francúzsko presadzovali daň z finančných transakcií, ktorej hlavným odporcom bola Veľká Británia. Plány využiť Brexit na jej zavedenie narážajú na kurióznu prekážku. Nemci sa snažia prilákať finančné inštitúcie odchádzajúce z Británie v súvislosti s Brexitom, no týmto sa daň samozrejme nepáči. Jej absenciu udávajú ako podmienku svojho presídlenia. Briti nám tak pomáhajú, aj keď sú už na odchode.

Brexit musí prejsť a pravdepodobne aj prejde britským parlamentom. „Máme záujem dospieť k výsledku, ktorý je výhodný pre obe strany. Neobetujeme tento cieľ prísnemu nasledovaniu procedurálnych požiadaviek,povedal po stretnutí s britskou premiérkou Theresou May španielsky minister zahraničných vecí Alfonso Dastis. Ostrovy racionálneho prístupu v EÚ ešte stále existujú. „Nevnímame to, ako bitku, z ktorej musí jedna strana vyjsť víťazne a druhá ako porazená.“

Zo sveta

Podarilo sa, americké akcie rozmrzli. Poskočili a index DIJA prekročil médiami obsedantne sledovanú hranicu 20 000 bodov. Stalo sa tak po tom, ako sa akcie mesiac obchodovali v najužšom rozptyle v histórii. Euro mierne posilnilo na 1,072 dolára. Zlato kleslo na 1190 dolárov za uncu.

Nový americký prezident vydal pokyn na výstavbu múru na hranici s Mexikom. Po obviňovaní Číny z menových manipulácií podpísal odstúpenie USA od  Trans-Pacific Partnership – obchodnej dohody týchto dvoch a ďalších 10 krajín na pobreží Tichého oceánu. Zdá sa, že Trump svoje predvolebné sľuby plní. V porovnaní so štandardnými politikmi je to osviežujúce, no aj trochu desivé.

Tri mesiace po zrušení platnosti väčšiny hotovosti v krajine prešla situácia v Indii do ekonomickej katastrofy pre najchudobnejších. Štátny monopol nenachystal dosť nových bankoviek, na mnohých miestach je preto akútny nedostatok hotovosti. To je problém, keďže takmer celá ekonomika funguje na hotovostných transakciách. Napríklad predaje áut poklesli najviac za posledných 16 rokov. Vďaka hlúpemu experimentu so zlými peniazmi prišlo množstvo ľudí o prácu. Nemajú za čo nakupovať potraviny a z čoho platiť nájom. Dopyt po rôznych druhoch zeleniny klesol o 40-80 %.

Pomôžte svojmu staršiemu ja

Predstavte si, že máte 68 rokov. Aké budú vaše najväčšie starosti a útrapy? Že neviete? Pozrite sa okolo seba na ľudí v tomto veku. Čo im chýba? Na čo sa sťažujú?

Podobné mentálne cvičenie môže byť užitočné. V pokuse na Standfordskej univerzite nechali študentov hľadieť na obrázok ich 68 ročného ja vygenerovaný softvérom imitujúcim starnutie. Tento zážitok viedol k dvojnásobnému objemu reportovaného sporenia oproti skupine, ktorá konfrontáciou so starobou neprešla.  Aj 3-5 minútové cvičenie, v rámci ktorého si človek projektuje a na papier spisuje, ako si predstavuje bezstarostný život na starobnom dôchodku, zvýšilo o 25 % pravdepodobnosť okamžitého rastu miery úspor. Upriamenie pozornosti na budúcnosť zároveň znižuje rizikové správanie a vedie k behaviorálnemu konzervativizmu.

Tip na existenčný budíček

Okrem fotky staršej verzie nad zrkadlom v kúpeľni by mohlo fungovať počítadlo dní do predpokladanej smrti. Memento mori. Ja mám na to vzorec v exceli. Počítadlá očakávaného dátumu úmrtia na základe štatistík možno nájsť aj na webe. Jedno je tu. Tak dúfam, že dožijem.

Juraj Karpiš

Podľa budíka som za polčasom. Bude už len horšie? Viete, že ECB v rámci programu QE za dva roky vytvorila 1 000 krát viac eur, než zostáva sekúnd do mojej predpokladanej smrti? Teším sa na vaše postrehy na tyzdennik@jurajkarpis.com.

 

Ak chcete dostávať tento týždenník o niekoľko dní skôr a rovno do mailu , tak nižšie nechajte svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

025 Nekúpiš korunu? 20 000 DJIA Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:            

2 názory na “025 Nekúpiš korunu? 20 000 DJIA Zlé peniaze, dobrý život

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial