O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Hlas ľudu

V nedeľu bolo v saune horúco. Napriek relatívne nízkej teplote 100 stupňov sa chlapi rozohnili. Tradičné témy ako je futbal nahradila elektrina. Hovorilo sa nezvyčajne hlasno. Možno to vládna klika už preháňa. Ľudia potrebujú istoty a ističe, no tieto im prídu pridrahé. V cene elektriny je schované množstvo sadla pre politikov a záujmové skupiny.

Zvyknutý verejnú mienku posudzovať podľa bubliny mojich sociálnych sietí ma prekvapila sofistikovanosť diskusie. Okrem technických detailov istenia sa na pretras dostal dokonca aj drahý dym z pálenia našich peňazí v uhoľnej elektrárni Nováky. Aby táto elektráreň vyprodukovala sedem percent všetkých emisií CO2 na Slovensku. Vo fínskej všetci chápali podstatu zabalenú v alobale a dodanú z Hornonitrianskych baní. Dúfam, že nálada vydrží aj po schladení v bazéniku.

Migrácia v eurozóne

Rast HDP eurozóny za posledný štvrťrok 2016 bol revidovaný oproti pôvodnému odhadu smerom nadol z 0,5 na 0,4 %. To znamená medziročné tempo rastu 1,7 % po 1,8% v predchádzajúcom štvrťroku.

Tri najväčšie španielske banky vydali tento rok rekordné množstvo dlhopisov. Dokopy si na trhu požičali 8,6 miliardy eur, čo je sedemkrát viac ako minulý rok. Naposledy si takéto veľké množstvo zdrojov požičali za tak krátky čas na vrchole bubliny v nehnuteľnostiach v roku 2007.

Zdroj: FT Alphaville

Grécka ekonomika sa v štvrtom štvrťroku 2016 scvrkla o 0,4 %. V krajine pokračuje ekonomická depresia.

Prebytok Nemecka v rámci zúčtovacieho systému v eurozóne TARGET 2 dosiahol nový rekord takmer 800 miliárd eur. Medziročne poskočil o 300 miliárd. Prekonal tak hodnoty z vrcholiacej eurokrízy v roku 2012.

TARGET 2 zostatky podľa krajín (mesačne, miliardy eur), 2006-2016:

Zdroj:www.moneyandbanking.com

Rastúci nemecký prebytok je výsledkom tvorby nových eur v rámci rôznych programov ECB (v posednom roku prispieva najmä QE) a opätovne rastúcej neistoty v menovej únii. Po tom ako nové eurá vytvoria na príkaz ECB národné centrálne banky napríklad Talianska, Španielska ale aj Francúzska, tieto sa utekajú schovať do nemeckých bánk.

Rastúci prebytok jadra a deficity rizikových krajín dokazujú, že problémy v eurozóne nie sú ani zďaleka vyriešené. Plamene tlmí množstvo nových eur z centrálnej banky, no pod nimi to stále tlie. Do ďalšej krízy pôjdeme s poloprázdnym hasiacim prístrojom. Dovtedy okrem draho nakúpeného  strateného času platíme aj strateným ekonomickým rastom.

USA

43 % všetkých amerických štátnych dlhopisov, čo je takmer 6 biliónov dolárov, je mimo USA. Čína a Japonsko, ich najväčší držitelia, ich začali predávať. Ak dôjde k zintenzívneniu tohto trendu, môže to zvýšiť úroky v USA. Výpredaje sú pre veriteľov dvojsečnou zbraňou. Na jednej strane z týchto dlhopisov teba vycúvať skôr, než Fed výrazne zvýši úroky sám. Na druhej strane ak rozbehnú výpredaje príliš rýchlo, stlačia ich cenu výrazne dole, čím sa štúrovsky strelia do vlastnej nohy, keďže ich stále držia požehnane. Sami by si tak privodili veľké  straty.

Japonský premiér Abe odmietol kritiku prezidenta Trumpa, že Japonsko podhodnocuje roky svoju menu. Japonská centrálna banka vraj len robí monetárnu politiku zameranú na dosiahnutie 2% inflačného cieľa. Počas tohto snaženia japonská centrálna banka skúpila úž veľkú časť domáceho akciového trhu a neuveriteľných 40 % existujúcich japonských štátnych dlhopisov.

V USA začal medziročne rásť podiel problematických úverov na kreditných kartách. To sa naposledy udialo v roku začínajúcej finančnej krízy 2007.

Ďalšie rekordy

Zdroj:www.twitter.com/charliebilello

Akciové trhy žiadne mraky na americkom ekonomickom obzore nevidia. Majú za sebou rekordný týždeň. Historické maximá dosiahli indexy S&P 500, DIJA, Nasdaq, S&P MidCap 400, Russell 2000 aj NYSE Composite. Za hľadiska trvania býčích trhov od roku 1903 ten súčasný ešte nepresluhuje.

Zdroj: www.blog.thinknewfound.com

Akciám silnie protivietor

Zvyšovanie základného úroku americkou centrálnou bankou bude pokračovať asi rýchlejšie, než mnohí predpovedali. „Tak ako som povedala už v minulosti, čakať so sprísnením monetárnej politiky príliš dlho by nebolo rozumné, keďže by to mohlo donútiť FOMC nakoniec zvýšiť úroky prudko, čo by mohlo narušiť finančné trhy a dotlačiť ekonomiku do recesie.“ predostrela na Valentína americkému kongresu šéfka Fedu Yellen. Po zverejnení prejavu narástla trhmi odhadovaná pravdepodobnosť zvyšovania úrokov už v marci tohto roku. To nepomohlo euru, ktoré celý týždeň oslabovalo a teraz sa obchoduje na úrovni 1,056 dolára.

Správa pre špekulantov v českej korune: Česi sa dočkali ďalšieho inflačného prekvapenia. Cenová inflácia spotrebiteľských statkov zrýchlila z decembrových 2,0 % v januári na medziročných 2,2 %. Tlak na opustenie kurzového záväzku ČNB rastie.

Zlatý klinec

Zlato oslabilo iba mierne na 1225 dolára za uncu. Priaznivci technickej analýzy oslavujú „zlatý kríž“,  keď 50 týždňový kĺzavý priemer ceny tohto kovu cestou hore preťal ten 200 týždňový. Túto udalosť považujú za signál ďalšieho býčieho trhu.

Nemecká centrálna banka v predstihu minulý rok dokončila plánovaný presun časti svojho zlata (300 ton) z USA do krajiny. Bundesbanka vlastní spolu 3 378 ton v hodnote približne 120 miliárd eur, čo je najviac po americkom Fede. Podľa plánu z roku 2013 ostane polovica zlata Bundesbanky aj po roku 2020 mimo krajiny v partnerských centrálnych bankách ako je Fed alebo Bank of England.

Zdroj: www.silverdoctors.com

Na technickú analýzu a vývoj ceny zlata kašle brazílsky magnát Eike Batista, ktorý na radu svojho spirituálneho poradcu v snahe zlepšiť svoj osud vysypal z jachty do atlantického oceánu zlaté mince v hodnote 130 tisíc dolárov. Najbohatší muž krajiny z roku 2012 zaknihoval po kolapse cien komodít stratu 35 miliárd dolárov a stal sa prvým negatívnym miliardárom na svete. Trik s udobrením bohov zlatom funguje pol na pol. Jeho čistý majetok sa už síce prehupol do plusu no Batista momentálne sedí v base s obvinením z prania špinavých peňazí a korupcie.

To naši magnáti vedia ktorým bohom sypať mince, aby ich podobný osud nepostretol.

 Tip –follow na Twitteri

Napriek tomu, že na československom Twitteri skapal pes, môže byť táto platforma dobrým zdrojom informácií. Len treba dobre navoliť, koho príspevky odoberať. Po opatrnej selekcii možno zostaviť zaujímavý stream rýchlych informácií a originálnych komentárov od odborníkov či novinárov z celého sveta. Tu je zoznam 53 prispievateľov, ktorých z oblasti európskych financií odporúča sledovať Business Insider.

Aj koza zjedená aj vlk zdravý – ako na mäso

Blíži sa Popolcová streda. Sypať si popol na hlavu nechystám, no mäso si v rámci Veľkého pôstu odpustím. Kým ho ešte môžem, pozrime sa na to, ako si ho vychutnávať s čo najmenšími rizikami.

Pri mäse a živočíšnych výrobkoch si podľa nových zistení vraj treba dávať pozor aj na konzumáciu zoxidovaných proteínov tzv. PROTOX (nemýliť si s zoxidovanými tukmi LOX, ktoré tiež zdraviu neprospievajú a často sa motajú na blízku PROTOXov). PROTOX robia zlobu. Hrajú úlohu v pri chorobách spojených s vyšším vekom ako je Alzheimer a Parkinson, zápalových ochoreniach čreva, reumatickej artritíde, diabete, svalovej dystrofii a iných ochoreniach, ako sú srdcovocievne choroby, neuro-degeneratívne poruchy či niektoré druhy rakovín. Že vás prešla chuť na mäso a idete do toho pôstu?

Vývoj oxidácie proteínov v pečeňovom paté skladovanom v chlade z Ibérijských a bielych ošípaných:

Zdroj: (Estévez & Cava. 2004) Prebraté z www.suppversity.blogspot.sk

Pokoj. Živočíšne alebo rastlinné proteíny sú súčasťou zdravej výživy a PROTOXové riziko sa dá manažovať. Tu je článok plný dát a odkazov pre fajnšmekrov, na tomto mieste aspoň 7 základných pravidiel:

  1. Menej piecť a smažiť, viac variť. Čím nižšia teplota pri úprave na čím kratší čas, tým lepšie.
  2. Vyhýbať sa priemyselne spracovaným mäsovým výrobkom (napr. mäso ošetrené ožarovaním na zabíjanie baktérií) a preferovať vákuovo balené mäso pred ochrannou atmosférou napr. s kyslíkom (dusík je ok) .
  3. Kupovať a konzumovať radšej čerstvé (pozor „čerstvé“ u mäsiara ešte nemusí znamenať, že mäso predtým neprešlo niekoľkými zmrazovacími cyklami) Neodporúča sa dlhé skladovanie najmä na železo bohatých častí – napríklad  pečeňová paštéta držaná tri mesiace v chlade už nie je vhodná na konzumáciu.
  4. Používať korenia. Niektoré znižujú oxidáciu tukov aj proteínov (cesnak, škorica, oregano, majorán, kari korenie, čili, bazalka, zázvor, čierne korenie, rozmarín, ….), rovnako oleje bohaté na polyfenoly (napr. panenský olivový) .
  5. Zmenšiť príjem konzervovaného mäsa a údenín.
  6. Čím vyšší podiel tuku, železa a myoglobínu (farbivo držiace rezervy kyslíka vo svale) v mäse tým vyššie riziko oxidovaných tukov a proteínov. Napríklad ignorujúc iné faktory (napr. čím kurčatá kŕmia) sa z toho hľadiska zdajú byť chudé kuracie prsia lepšia ako hovädzí steak.
  7. Surové alebo pasterizované mlieko a mliečne výrobky sú lepšie ako produkty, ktoré prešli vysoko tepelnou úpravou (UHT).

Juraj Karpiš

Dobrú chuť. Teším sa na vaše pripomienky, postrehy a námety na adrese tyzdennik@jurajkarpis.com.

Ak chcete dostávať tento týždenník o niekoľko dní skôr a rovno do mailu , tak nižšie nechajte svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

 

028 Eurá opäť migrujú do bezpečia Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:                

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial