O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Kontrarevolúcia

Možno skutočne začína priemyselná kontrarevolúcia. Informačné technológie presúvajú život do virtuálneho sveta. Väčšina ľudí už nemá po práci ruky od hliny ani od oleja. Stretávame sa, zabávame a komunikujeme na sieťach. Historicky bezprecedentne bohatá stredná trieda prestáva veriť príbehom, ktoré kedysi ovládali masy. Odvrávajú a sú skeptickí voči autoritám. Viac cestujú, porovnávajú a utekajú od donútenia. Mnohí volia lacnejšie auto pred hlúpym šéfom.

Radikálne zníženie transakčných nákladov umožňuje ľahšie predávať vlastnú prácu. Je likvidnejšia. Vďaka sieti, reputačným systémom a obrovskému trhu, siahajúcemu ďalej, než za jeden deň jazdy koňom, ju vedia predať za výhodnú cenu a každú chvíľu niekomu inému. To znižuje hodnotu zamestnaneckého pomeru a otvára éru samostatných dodávateľov.

Veľké firmy sa nestíhajú meniť a ako každý prerastený centralizovaný systém majú problém s nedostatkom informácií na racionálne rozhodovanie. O bojoch protichodných záujmov v týchto organizáciách ani nehovoriac. Malé je opäť sexy. Okrem bánk, tam trh nedočiahne.

Špecializácia je pre mravce a korene pre stromy“, vraví si stále viac ľudí, pre ktorých je predstava celoživotnej kariéry v jednom obore, na jednom mieste symbolom post farmárskeho-priemyselného otroctva. Informačné technológie nám umožnia návrat do raja slobody lovecko-zberačských životov.

A možno som len vypil priveľa kávy.

Roboty a roboti

Neviem, koľko káv vypil Bill Gates, keď ho napadlo, že robotu kradnúci roboti by mali platiť dane z príjmu. Rovnako, ako ľudia.

Roboty zvyknú ovládnuť predstavivosť ľudí v pravidelných vlnách. Ľudia rozbíjali stroje v strachu o svoju prácu už mnohokrát a stáročia dozadu. Fyzický kapitál požiera pracovné miesta odkedy sa vyrobila prvá sekerka z kameňa. Iba pred sto rokmi väčšina populácie pracovala v poľnohospodárstve. Stroje nám túto prácu ukradli a vyhnali nás z polí. Cnie sa niekomu? Ľudia nechcú prácu, ale plácu. Najradšej by sme boli, keby nám do úst padali pečené holuby. Vďaka robotom sa to dnes z časti deje. Pomalý pokrízový rast vyspelého sveta spôsobený aj zlými peniazmi spolu s prerozdelením svetového bohatstva vďaka globalizácii smerom na východ ale opätovne prebúdzajú tieto prízraky.

Akurát dnes sa nerozbíja, dnes sa zdaňuje.

Ja mám doma kuchynský robot. Berie prácu mne, mojej žene, kuchárom a čašníkom. Nech platí, hnusák elektrický. Či tento nemyslel? A čo družstevníkov traktor? Či to nie je robot, lebo to nemá ruky?

Roboty im zobrali prácu: americkí baníci, rok 1911

Pre Gatesov zlepšovák existuje aj väčší problém než len to, ako určiť daňovníka. Podľa toho, či má hydraulické ruky alebo len elektrický motor. Roboty sa dajú zdaniť len tak, ako sa dajú zdaniť psy. V oboch prípadoch ide o eufemizmus pre zdanenie ich majiteľov. „Zdanenie robota“ je len iná forma zdanenia kapitálu. Teda fyzických osôb, ktoré kapitál investujú do zvyšovania produktivity výroby. Na ničenie chudoby.

Roboty im zobrali prácu 2: 11 ročná zberačka bavlny, rok 1916

Čo sa zdaňuje, toho bude menej. Menej produktivity a teda bohatstva spoločnosti. Inak povedané, bude menej zdrojov na nové pracovné miesta. Práce je totiž nekonečno, keďže nekonečné sú ľudské potreby. Len zatiaľ nie sme dosť bohatí na to, aby sme si mohli mnohé z nich dovoliť napĺňať. Extrémne drahá liečba niektorých ochorení, kvalitné vzdelávanie detí, či skutočná starostlivosť o osamelých starých ľudí. Zoznam toho, čo treba okolo nás zlepšiť, nemá konca.

Pre ekonomických fajnšmekrov aj samotného Gatesa odporúčam pozrieť aj Chamley-Judd Redistribution Impossibility Theorem.

Roboty im zobrali prácu 3: deti v americkom textilnom závode, rok 1909

Teoretická možnosť, že nás nahradia, ale existuje. Ak budú robiť všetko lepšie a lacnejšie ako človek. Povedané cudzím jazykom, ak roboty prestanú byť komplementom ľudskej práce a stanú sa jej substitútom. Potom nám skutočne môžu zobrať všetku prácu. V tomto scenári sme ale už všetci nepredstaviteľne bohatí. Raj na zemi, kde ošatiť, ubytovať a nakŕmiť všetkých chudobných na svete bude nenáročným hobby pár znudených boháčov.

Táto singularita sa mi ale stále zdá byť bolestivo ďaleko. Záplavou robotov ma strašia odmalička, pritom tomu kuchynskému je stále smutno.  „…predstavili embryo elektronického počítača, od ktorého čakajú, že bude vedieť chodiť, hovoriť, vidieť, písať a sám sa reprodukovať. “ písali New York Times 8. júla 1958.  A ja sa doby, keď nebude do čoho pichnúť, stále neviem dočkať.

Aj preto nepovažujem univerzálny príjem za potrebný a už tobôž nie žiadúci.

Roboty v akcii

Microsoft zvažuje vybudovanie datacentier v oceánoch. Voda by zabezpečila efektívne chladenie. To mi príde ako lepší nápad.

Euro-inflácia je späť

Cenová inflácia v Nemecku opäť prekvapila. Namiesto 2,1 % očakávaných vo februári zrýchlila na 2,2 %. To je najrýchlejší rast spotrebiteľských cien za posledných 4,5 roka. Ceny importov do krajiny dokonca poskočili na medziročných 6 %.

Graf: Frederik Ducrozet@fwred

Vzhľadom na záporné úročenie nemeckých štátnych dlhopisov (dvojročné sa momentálne pohybujú okolo -0,8 %)  to znamená, že nemeckí budúci a súčasní dôchodcovia, ktorí majú úspory v štátnych dlhopisoch, ročne strácajú približne 3 % hodnoty.

Európska komisia predstavila Bielu knihu o budúcnosti EÚ. Dokument popisuje nasledujúce možné scenáre vývoja únie do roku 2025:

  1. Pokračovanie v súčasnom smerovaní
  2. Iba jednotný trh
  3. Tí, ktorí chcú, robia viac
  4. Menej, ale efektívnejšie
  5. Oveľa viac spoločne

Že oficiálny materiál Európskej únie konečne reflektuje aj možnosť „iba“ jednotného trhu je prekvapením. Občas to vyzerá, že prehnané integračné ambície ohrozia aj to.

Najpravdepodobnejšie dnes vyzerá scenár č. 3, čiže viacrýchlostná EÚ. Krajiny vytvoria v oblastiach, kde chcú ďalšiu integráciu, „koalície ochotných“. Túto možnosť, zdá sa, podporujú súčasné politické reprezentácie Francúzska aj Nemecka.

Vzhľadom na bezpečnostné hrozby a nedostatok vojakov zavádza Švédsko opätovne povinnú vojenskú službu pre vybraných jedincov s rokom narodenia 1999 a neskôr.

Vklady začali opäť utekať z gréckych bánk. Teda to, čo tam z nich po ekonomickej katastrofe zostalo.

Holandskí poslanci odhlasovali vykonanie parlamentného prieskumu ohľadom všetkých „politických a inštitucionálnych možností“ eura. Preskúmať sa má aj možnosť a spôsob ako môže krajina opustiť menovú úniu. K iniciácii zisťovania viedla všeobecná nespokojnosť s nízkymi úrokmi ECB, ktoré poškodzujú sporiteľov a dôchodkové fondy.

Trhy

Každoročné listy investorom od Warrena Buffetta sú výbornou príležitosťou naučiť sa veľa o investovaní, ekonomike a živote. Tento týždeň Buffett zverejnil list za rok 2016.

Podľa Taylorovho pravidla Fed so zvyšovaním úrokov mešká už 6 rokov. Zlé peniaze púšťa do obehu príliš ochotne vzhľadom na vývoj cenovej inflácie a produkčnej medzery.

Aj vďaka tomu americké akcie tento týždeň dosiahli opäť historické rekordy, index DIJA zavrel nad 21 000. Amerika momentálne zažíva tretiu najdlhšiu ekonomickú expanziu v histórii.

Dlhú a výnimočne slabú. Priemerné ročné tempo rastu HDP počas súčasnej ekonomickej expanzie je najnižšie od druhej svetovej vojny, čiže ešte nižšie než bolo po prasknutí bubliny v akciách v roku 2001. Pozornému čitateľovi knihy Zlé peniaze určite na grafe neujde pokles tempa rastu po zrode skutočne zlých peňazí v roku 1971.

Rekord dosiahol aj bitcoin. Jeden bitcoin (1250 dolárov) je už drahší ako unca zlata (1233).

Tip na burzy

Nie je jedno, kde svoje bitcoiny obchodujete. Tu sú štyri burzy, ktoré vám umožnia zachovať si určitú mieru anonymity (via @wilderko).

Juraj Karpiš

Chýba vám tu niečo? Napíšte mi na  tyzdennik@jurajkarpis.com. Ja idem radšej ten kofeín vyspať.

Ak chcete dostávať tento týždenník o niekoľko dní skôr a rovno do mailu , tak nižšie nechajte svoju mailovú adresu.

 

[revue_subscribe]

030 Mínus 3 % ročne. Roboti zvyšujú nezamestnanosť detí  Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:                

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial