O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Zobudil som sa starší

V sne ma nečakane premkol pocit, že som už starý. Nie že by ma niečo bolelo alebo trápil nejaký neduh. Ako keby si hlava zrazu uvedomila, čo to každý rok meniace sa číslo znamená. Pocit nezmizol ani po prebudení. Racionalizácie, že som „len“ v okolí polovice priemerného veku dožitia, nepomáhajú. Emócie vždy pohŕdajú argumentami. Asi sa s ním budem musieť naučiť žiť.

Zdroj: vaclavmil.com

Je fakt, že z historického hľadiska nie som v strednom veku, ale nad hrobom. Spisovateľ Hermann Hesse nechával štyridsiatnikov umierať. Jeho maliar Klingsor zažil svoje posledné leto, keď mal 42. Starý, unavený tulák Knulp, ktorý bilancuje naplno prežitý život, zmieruje sa s bohom a odovzdane umiera v snehovej búrke, tiež ešte nemal 50. Táto fikcia zodpovedá faktom. Očakávaný vek dožitia bol v Starom Ríme 25 rokov. Cez priemer 50 rokov sa v USA a krajinách Európy dostali až po roku 1900.

Výskumy naznačujú, že vrchol v učení sa cudzích jazykov, sile svalov a vo viacerých iných oblastiach mám už za sebou. Budúci rok ma čaká objav, ktorý prinesie Nobelovu cenu. Potom prídu najvyššie zárobky, spokojnosť so životom, vlastným telom a maximálna duševná pohoda.

Ešte je na čo sa tešiť.

Českú korunu pustili z reťaze

je to tu. Česká národná banka dnes na mimoriadnom zasadnutí bankovej rady zrušila kurzový záväzok. Ukončila intervencie a umožní korune opustiť blízkosť kurzu 27 CZK/EUR. Centrálna banka bude intervenovať už len v prípade „nadmerných“ pohybov kurzu.

Po správe koruna posilnila o 1,5 %. Nejde o zásadný pohyb a uvidíme, čo a bude diať v nasledujúcich dňoch.

Zdroj: kurzy.cz

Trhy

Americké akcie a zlato  som po dovolenke našiel tam, kde som ich pred dvoma týždňami opustil. Index S&P500 je na úrovni 2 350, zlato sa obchoduje za 1255 dolárov na uncu. Euro sa po výlete nad 1,09 vrátilo späť na 1,07 dolára.

Rozdiel medzi vývojom v cenách finančných aktív a cenami v reálnej ekonomike zostáva veľký.

Tento týždeň je dôležité výročie. 5. apríla 1933 zakázal americký prezident Franklin D. Roosevelt americkej verejnosti držať investičné zlato. Existujúce úspory Američanov v tomto kove vyvlastnil za podhodnotenú cenu. Objavujú sa náznaky, že niečo podobné môžu o 84 rokov neskôr chystať v Turecku. Tamojšia centrálna banka únikom kapitálu z krajiny stráca rezervy. Údajne sa preto pripravuje návrh, aby mala centrálna banka predkupné právo na zlato vyťažené v Turecku a stala sa primárnym nákupcom zlata v krajine. Čí dôjde aj ku konfiškácii od verejnosti ukáže budúcnosť.

5 mesiacov po demonetizácii väčšiny hodnoty indickej hotovosti majú tamojšie bankomaty stále problém s nedostatkom nových bankoviek a ich distribúcia zlyháva. Štátny monopol nefunguje ani v Indii.

Návrat k „normálnej“ monetárne politike

Po tej poslednej kríze trvá. Nákupy aktív za novovytvorené eurá ECB pravdepodobne neskončia ani v roku 2017,  teda 10 rokov od začiatku finančnej krízy. Ktovie, či centrálne banky normalizáciu stihnú aspoň do ďalšej krízy.

ECB spolu s japonskou centrálnou bankou budú hlavnými zdrojmi novej likvidity tečúcej do svetového finančného systému v najbližších rokoch. Americký Fed by mal automatickým zmenšovaním súvahy zo systému naopak časť rezervných peňazí odčerpávať. Dlhopisom, ktoré drží, totiž postupne prichádza doba splatnosti.

Člen bankovej rady amerického Fedu Jeffrey Lacker rezignoval po tom, čo bol zverejnený jeho prešľap z roku 2012. Po telefóne vtedy analytikovi Medley Global Advisors potvrdil neverejnú informáciu, ktorá unikla z centrálnej banky. Kto je zodpovedný za samotný únik zatiaľ zostáva nevyjasnené.

Zdá sa, že príchod UBERu do New Yorku znížil nielen ceny, ale aj počet dopravných nehôd, v ktorých hral úlohu alkohol. Problém máme aj na Slovensku. Nemohli by policajti namiesto fúkania rozdávať zľavové kódy na zdieľané jazdy a štát lákať podobné služby aj mimo hlavné mesto?

Z Eurozóny

Člen výkonnej rady Európskej centrálnej banky Benoit Coeuré varuje vládyľudí, že sa majú nachystať na vyššie úroky. Ja mu verím, chystám sa. Len či toto varovanie tlačia aj do reklamných materiálov na hypotéky spolu s odstrašujúcimi fotkami exekuovaných dlžníkov.

Mierny rast úrokov na štátnom dlhu už vzhľadom na blížiace sa prezidentské voľby zaznamenala aj francúzska vláda. Nie že by trhy nechceli ženu za prezidentku, akurát nevedia, čo si majú počať s Le Penovej plánmi na rozbíjanie eura. Aký zásadný vplyv má drobný nárast úrokov na hodnotu finančných aktív trvajúcich dekády (akými sú aj spomínané hypotéky) ilustroval 50 ročný francúzsky štátny dlhopis. Od leta 2016 stratil už takmer 30 % hodnoty. A to v Eurozóne zatiaľ  len straší Coeuré a základné úroky ešte ani nezačali dvíhať.

Evolúcii som už ukradnutý

Fakt, že som už dávnejšie prekročil reprodukčný vek, má dôležité implikácie. O zdravie a fyzickú pohodu sa musím starať omnoho aktívnejšie.

Zrejme ste si to všimli aj vy. Deti a mladí ľudia sú neuveriteľne odolní. Miera zneužívania tela napríklad v podobe nevhodnej stravy, alkoholu, prebdených nocí či fajčenia, ktoré zostane bez viditeľných následkov, je ohromujúca. Po 30-tke ale telo zrazu trestá aj drobné zaváhania. Pár koláčov za týždeň už pučí brucho cez opasok a človek namiesto osobných športových rekordov začne zbierať diagnózy a kontrolovať neutešený stav slovenského zdravotníctva zvnútra.

Ide o jednu z predpovedí evolučnej hypotézy. Kým človek dosiahne reprodukčný vek, usilovne sa o neho stará evolúcia. Gény tých, o ktorých sa nestarala, tu už nie sú. Do súčasného levelu preto postúpili len odolní mladí ľudia. Keď gény preskočia na ďalšiu loď (deti), ktorá ich ponesie ďalej do budúcnosti, pôvodné telo prestane prírodný výber zaujímať. Jedinec stráca reprodukčnú hodnotu a evolučný tlak na post-reprodukčné telá je výrazne slabší. Začnú sa kumulovať chyby, prejavovať zlyhania a zvýši sa citlivosť voči nevhodnému prostrediu alebo zaobchádzaniu.

Prvú polovicu života má preto človek telo aké zdedí, druhú aké si zaslúži. Najneskôr po tridsiatke je dobré začať s aktívnejšou starostlivosťou. S rastúcim vekom treba čoraz viac úsilia a disciplíny. Treba zrýchľovať len preto, aby človek zostal aspoň stáť na mieste.

Tip

Zajtra, v piatok, sa v popradskom kine Tatran premieta biografický film o najznámejšom potápačovi Jacquesovi Cousteauovi. Pred premietaním o 19:00 budem mať prednášku s diskusiou s názvom „Na jeden nádych“. Budem hovoriť o freedivingu a lekciách z neho, ktoré sú použiteľné v bežnom živote.

Juraj Karpiš

Ak prídete do Popradu, po prednáške sa zastavte na kus reči. Ak sa nechystáte a niečo na mňa máte, použite adresu  tyzdennik@jurajkarpis.com.Teším sa na vaše pripomienky, postrehy a námety.

 

Ak chcete dostávať tento týždenník o niekoľko dní skôr a rovno do mailu , tak nižšie nechajte svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

034 Česká koruna na slobode  Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:            

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial