O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Diskriminácia dobra

Mal som tu rozpísané niečo o mladíkovi mudrujúcom nad obeťou, ktorú strelil do chrbta na výstave fotiek v Ankare. A o tragédii v Berlíne. Potom som si to uvedomil. Aj ja som sa nechal uniesť. A to takto pred Vianocami.

Žijeme v dobe, keď je zlo extrémne fotogenické. A  tragédie predávajú reklamný priestor lepšie než sex. Musím byť preto opatrný. Zla sa nám z médií dostáva viac, než treba. Správy nie sú hodnoverným odrazom reality. Neposkytujú ľuďom reprezentatívnu vzorku, čo vedie k vytvoreniu deformovanej predstavy sveta. Snažím sa proti tomu neustále vedome bojovať. Ekonóm Bryan Caplan sa pri každom novom súste tragických správ zo sveta sám seba preventívne pýta: „Znamená to, že svet je zlý alebo to znamená, že svet je veľký?“  Ak si nedáme pozor, môžu nám ujsť dôležité trendy. Teraz pred Vianocami by som vybral ten, že život ľudí na svete sa zlepšuje tak rýchlo, ako ešte nikdy v histórii.

Pri správach je preto na mieste striedmosť, ak nie rovno pôst. Namiesto vrások a emócií z udalostí, s ktorými nič nespravíme, je lepšie energiu venovať zlepšovaniu vecí a vzťahov okolo nás.

121

Zdroj dobrých správ: Our World in Data

Ďalšie rekordy

Nadšenie na amerických akciových trhoch pokračuje. Tento týždeň spravili historické rekordy indexy NASDAQ a DIJA. Dow sa dostal na dosah hodnoty 20 000, no zatiaľ na ňu nedočiahol. Euro si líže rany po poklese mierne nad doterajším dnom 1,04 dolára, unca zlata stojí stále 1130 dolárov.

122

Zdroj: WSJ

Niektorým rýchly rast po voľbách príde už priveľa. „Americký akciový trh vyzerá byť po Trumpovom raste príšerne drahý“. Rozdiel medzi výnosom z držania rizikovejších akcií (4,7 %) a výnosom zo stabilnejších 10 ročných štátnych dlhopisov v USA klesol už na 2,17 %.

123

 

Zdroj: NYT

Investičná banka Goldman Sachs sa v súdnom spore o ovplyvňovaní úrokov dohodla na urovnaní vo výške 120 miliónov dolárov. Jej obchodníci a šéf oddelenia obchodovania s úrokovými produktami manipulovali úrokový benchmark ISDAfix, ktorý ovplyvňuje cenu úrokových swapov na 300 biliónovom derivátovom trhu. Pokutu za rovnaké huncútstvo už dostali Citigroup (250 mil.) a Barclays (115 mil.) To čo robia centrálne banky zatiaľ inštitúcie spravodlivosti za manipuláciu úrokov nepovažujú.

Donald Reagan a Ronald Trump?

Mnoho Američanov sa stále nevie preniesť cez výsledky volieb. Jednou z foriem psychoterapie je urputné hľadanie tej pravej príčiny prečo Hillary prehrala. Ray Dalio, zakladateľ a manažér jedného z najväčších hedžových fondov na svete Bridgewater Associates sa snaží pozrieť do budúcnosti. V Trumpovi vidí zásadnú zmenu.

Nedôjde len k posunu vládnej politiky, ale aj k posunu  toho, ako sa vládna politika robí. Trump je obchodník, ktorý  vyjednáva tvrdo a neprekáža mu, keď dostáva lakťom, ani keď lakťami sám rozdáva. Podobne aj ľudia, ktorých si vybral nie sú žiadne citlivky, sú ochotní hrať tvrdú hru, aby dosiali veľké zmeny v ekonomike a zahraničnej politike…. majú odlišný temperament a názory ako ľudia, ktorých na svojich pozíciách vystriedajú.

Ostré lakte voči zahraničiu sa črtajú už dnes. Trump najal ako šéfa obchodu a priemyselnej politiky veľkého kritika Číny ekonóma Petra Navarru  (o Číne nakrútil dokument „Smrť Čínou – ako Amerika stratila svoju priemyselnú bázu“).

124

 

Z bohatých ľudí vraj Trump namiesto „zlosynov“ s limitovaným vplyvom spraví opäť „hrdinov so silným hlasom“ pokračuje Dalio. „Rozdiel medzi odchádzajúcou administratívou a tou prichádzajúcou bude pravdepodobne väčší než posun od socialistov ku kapitalistom vo Veľkej Británii, Nemecku a USA v rokoch 1979-82, keď sa k moci dostali Margaret Thatcher, Ronald Reagan a Helmut Kohl...Pro biznis USA s vládou zákona, politickou stabilitou, ochranou vlastníckych práv a (čoskoro) nízkymi korporátnymi daňami ponúka unikátne príťažlivé prostredie pre tých, ktorí peniaze majú a/alebo zarábajú.“

Štát ale nie je firma. Tak uvidíme.

Čína

V Číne sa niečo deje aj bez Trumpa. Tamojšia mena neustále oslabuje. Za posledné dva roky klesla oproti americkému doláru z 6,1 na 6,9 yuana. Podľa Goldman Sachs sa útek kapitálu z krajiny zrýchľuje a centrálna banka na intervencie podporujúce domácu menu míňa veľký objem zahraničných  rezerv. Od augusta 2015, keď Čína oficiálne Yuan devalvovala, krajinu opustilo už 1,1 bilióna dolárov. Útek kapitálu pomáha aj bitcoinu, ktorý dosiahol cenu 870 dolárov, čo je maximum za vyše tri roky.

125

Zdroj: acting-man.com

Rastúce množstvo signálov finančného stresu z tamojšej ekonomiky môže byť problém, keďže vďaka pokrízovej stimulácii ekonomiky zlými peniazmi majú v Číne zrejme gigantickú dlhovú bublinu.

126

Zo zastaraného no bezpečného kontinentu

Talianskej banke Monte dei Paschi di Siena sa zajaca z klobúka finančných kúziel vytiahnuť nepodarilo. Emisia akcií nepritiahla dostatočný záujem. Chýbal kľúčový investor, keďže sa do tejto úlohy nenechal natlačiť ani Qatarský štátny investičný fond. Taliansky štát banku v štichu nenechá. Pravdepodobne ju už tento týždeň čaká nejaká        forma štátnej záchrany. Taliansky parlament ešte pred zlyhanou emisiou schválil záchranný balík 20 miliárd eur pre tamojšie banky. Detaily však zatiaľ neboli zverejnené. Ak sa skutočne uplatní Bail-In požadovaný pravidlami eurozóny, tak môže až 40 000 malých držiteľov dlhopisov banky utrpieť straty.

 

Ukrajina prebrala najväčšiu komerčnú banku krajiny, ktorej sa minul vlastný kapitál. Niet sa čo čudovať, 97 % úverov údajne išlo podnikom vlastneným skupinami prepojenými s bankou. Zažili sme si aj u nás. Prezident Petro Porošenko vyzval 20 miliónov vkladateľov, aby zachovali kľud.

Únikové cesty pred dopadmi zlých peňazí napríklad vo forme bankových prázdnin po prípadnom Quitaly sa v Európe postupne uzatvárajú. Už dnes platí, že ľudia prekračujúci hranice EÚ musia hotovosť prevyšujúcu 10 tisíc eur deklarovať. Podľa nového návrhu Európskej komisie (EK) by mal mať štátny orgán právo zhabať zlato alebo hotovosť aj pod túto úroveň v prípade, že „existuje podozrenie na kriminálnu aktivitu“. Argument terorizmom je najobľúbenejším kladivom na slobodu. Odporúčam časť úspor držať mimo EÚ. Pre prípad, že sa na pár dní z celej menovej únie stane Cyprus alebo Grécko.

127

Počet vrážd na 100 000 obyvateľov za rok podľa regiónov v Európe a USA, OSN

Najväčšie francúzske banky žalujú ECB za to, že ich núti viazať kapitál voči ich vkladom vo francúzskom štátnom investičnom fonde. Španieli sa zas sťažujú, že tým, že krajina prišla pred štyrmi rokmi o stoličku vo výkonnej rade ECB, bola porušená gentlemanská dohoda o fungovaní spoločnej centrálnej banky. Ako štvrtá najväčšia euro-ekonomika do šesťmiestnej rady vraj skutočne patria. Ani Slováka tam nehľadajte. Európsky súdny dvor rozhodol, že španielske banky musia vrátiť hypotekárnym dlžníkom časť úrokov za hypotéky splácané pred májom 2013. Vtedy španielsky Najvyšší súd rozhodol, že takzvané úrokové dná – minimálne úrokové sadzby na hypotékach, ktorými sa banky chránili pred poklesom úrokov, sú protizákonné. Spolu môže ísť o vyše 4 miliardy eur čo sa negatívne odrazilo na cenách akcií postihnutých bánk.

Francúzsku šéfku Medzinárodného menového fondu Christine Lagarde parížsky súd uznal vinnou z nedbanlivosti v stámiliónovom spore spred 10 rokov, keď bola ešte francúzskou ministerkou financií. Na jej funkciu rozhodnutie nemá vplyv. EK podľa Írska prekročila svoje právomoci a zasiahla do daňovej suverenity členskej krajiny uvádza sa v odvolaní krajiny proti pokute pre spoločnosť Apple. Odvolať sa plánuje aj spoločnosť.

Tip na podcast a knihu

Tim Ferriss je jedným z najznámejších zberateľov a propagátorov návodov na dobrý život. Je to zrejmé už z názvov jeho doterajších kníh ako kultový The 4-Hour Workweek alebo neskoršia The 4-Hour Body. Tipom na tento týždeň je Ferrissov podcast The Tim Ferriss Show, v ktorom spovedá výnimočných ľudí z rôznych oblastí. V rozhovoroch sa z nich snaží vytiahnuť tajomstvá úspechu a tie destilovať do praktických rád, ktorými sa môžu inšpirovať poslucháči.

Hostí je množstvo a zo všetkých možných kútov. Od BJ Millera, ktorý pracuje ako lekár v hospici cez známeho tech-miliardára a Trumpovho donora Peter Thiela až po legendu  Arnolda Schwarzeneggra. O ňom som sa vďaka Ferrissovi dozvedel aj to, že predtým než zbohatol na nehnuteľnostiach si v Amerike privyrábal aj obkladaním kúpeľní.  Keď sa vám celým archívom nechce prechádzať máte šťastie. Ferriss práve vydal knihu Tools of Titans, ktorá je publikovateľnou verziou jeho vlastných poznámok z rozhovorov.

128

Ani on nevie žiť bez zlých peňazí. Foto: Federico N. Fernández

Vďaka

Viacerí Ferrissovi hostia zdôrazňujú kľúčovú úlohu pokory, uvedomenia si vlastnej pominuteľnosti a malosti pre dobrý život. Napríklad spomínaný lekár BJ Miller. Čo môže americký doktor vedieť o ťažobe sveta nás „chudobných“ Slovákov? Ako mladíka ho spálil elektrický prúd a museli mu amputovať tri končatiny a pomáhal v posledných hodinách života viac než tisícke umierajúcich, takže niečo o živote vie. Odstup od vlastných problémov mu pomáha získať pohľad do vesmíru. Človek na to nepotrebuje ďalekohľad, stačí v noci 10 minút hľadieť na hviezdnu oblohu. Skúste, funguje. Podobný pocit a okamžité rozplynutie sebastrednosti zažívam keď sa vznášam vo vode nad hĺbkou.

Vďaka podcastu som si tiež uvedomil, ako dobre funguje vďačnosť. Keď je človek vďačný, v tom momente sa nevie ani báť ani hnevať. Sústredí sa na to, čo je a menej na to, čo by mohlo byť. Je to fajn pocit.  Je mnoho vecí, za ktoré môžem byť vďačný ja. Jedna z nich je vaša pozornosť.  Týždenník „Zlé peniaze, dobrý život“ už má viac než 5 mesiacov a okruh jeho čitateľov utešene rastie.

Prajem šťastné, veselé a pokojné Vianoce strávené s rodinou

Juraj Karpiš

Cez sviatky chcem tráviť čas s rodinou a nie ekonomickými správami, tento týždeň si preto udeľujem osobné voľno. Pri čítaní sa teda opäť stretneme 5. januára už nového roku 2017. Radosť z  týždenníka mám aj vďaka tomu, že píšete aj vy. Pripomienky, postrehy a tipy zasielajte aj cez sviatky na tyzdennik@jurajkarpis.com. Ďakujem!

Alebo vyplňte nasledujúci formulár  a získavajte týždenník v predstihu:

[revue_subscribe]

021 Dobro zvíťazí  Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:                

Názor na “021 Dobro zvíťazí  Zlé peniaze, dobrý život

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial