O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Začiatočníci

Moje deti nevedia zatiaľ klamať. Prednedávnom to prvýkrát skúsili. Zjedli naraz cukríky, ktoré mali na celý týždeň. Keď som vstúpil do kuchyne, nemusel som sa ani nič pýtať a vedel som, že niečo nesedí. Urputne sa dívali raz na mňa, raz na seba navzájom. Zatĺkali asi sekundu. Ťarchu hriechu ešte nevedeli uniesť. Za možnosť odstrániť pnutie a priznať sa k spáchanému prečinu boli vďační. Aj oni sa zmenia. Len dúfam, že sa neprehupnú do druhého extrému.

171

Falošné správy

Zavádzanie, klamstvá a šírenie nesplniteľných sľubov patria medzi klasické nástroje politickej komunikácie. Švajčiarsko na počkanie, istoty pre ľudí. Prezident Európskej komisie Juncker otvorene priznal, že keď ide do tuhého klame.

Po amerických prezidentských voľbách sa z politických klamstiev stala horúca téma. Rozoberá sa nesúlad medzi predvolebnými výrokmi nového amerického prezidenta a realitou. Tiež úloha, ktorú zohralo šírenie falošných, klamlivých správ po internete pri jeho zvolení.

Vďaka internetu si môže vymýšľať a následne publikovať každý. Tradičným médiám sa to nepáči. V starom svete mali monopol na výber informácií a miešanie falošných správ alebo Public Relations článkov medzi pravdivé a dôležité správy ich editori. Mali moc, ktorá sa dala pretaviť buď do vplyvu alebo príjmov. No aj tu technika zobrala kľúče od miešačky vyvoleným a betón spravodajskej zábavy môže miešať každý. Tak ako Uber spravil taxikára z každého, kto má auto, spravil internet potenciálneho novinára z každého, kto dokáže písať.

172

Nové formy cenzúry

Prevádzkovatelia distribučných sietí digitálneho obsahu sľubujú, že prídu s riešeniami. Jedným z nich majú byť aj algoritmy, ktoré nepravdivé informácie odstránia. Ide ale iba o prezlečenú formu cenzúry. Pravda človeka, ktorý algoritmus nastaví, sa stane Pravdou. Tieto nástroje sa možno budú podobať cenzúre, ktorú Facebook už vyvíja, aby ho komunisti pustili späť do Číny.

Ja sa budúcnosti nebojím. Konkurencia je fajn, a to aj v médiách. Radšej spávam cez AirBnb než v hoteloch. Radšej sa vozím Uberom než taxíkmi. Tu lepšie funguje spätná väzba a regulácia reputáciou. Podobné platí aj pre moju informačnú diétu . Tieto mechanizmy vyriešia aj problém oddelenia informačného zrna od pliev.

Nechápte môj opatrný optimizmus zle. Klamstvá tu ostanú navždy. Prežijú aj producenti vymyslených správ, ktoré hladkajú stereotypy ich spotrebiteľov. Ale to tiež nie je nič nové. Každé médium sa dá zneužiť. Bez televízie a rádia by bola svetová vojna zrejme menej svetová. Ani tlač informácií na papier automaticky negarantuje kvalitu. To by sa neustálilo spojenie „klame, ako keď tlačí“. Pamätáte si noviny Slovenská republika? Za to, že hlavnou kvalifikáciou premiéra na Slovensku nie je pravdovravnosť alebo úcta k faktom, možno viniť nové média len ťažko. Politici klamú ľuďom preto, lebo pre mnohých voličov je pravda neznesiteľná. Chcú byť klamaní. A to sa nevyrieši cenzúrou. Zistiť, prečo práve teraz sa zdá byť týchto ľudí tak veľa, a čo s tým spraviť, je náročnejšia úloha.

Predvolebný boj v nových médiách

V diskusii o monopole na pravdu vyplávali na povrch zaujímavé skutočnosti. Na rozdiel od Clintonovej, ktorá dominovala v klasických médiách, vedúci Trumpovej kampane Jared Kushner pochopil, že svet sa zmenil:

Pod vedením hlavného poradcu kampane a zaťa novozvoleného prezidenta Trumpa Jareda Kushnera začal Parscale potichu budovať vlastný zoznam Trumpových prívržencov. Trumpova revolučná databáza s menom Projekt Alamo obsahuje identity 220 miliónov ľudí v Spojených štátoch a približne 4 000 až 5 000 individuálnych informácií o online a offline živote každej osoby. Táto databáza bola plne financovaná Trumpovou kampaňou, stále existuje a zostáva Trumpovym majetkom.“

Informácie o vedení Trumpovej kampane sú kľúčové pre pochopenie meniacej sa demokracie.

Trumpova databáza Projekt Alamo bolo kŕmená veľkým množstvom externých dát vrátane údajmi z evidencie voličov, evidencie držiteľov zbraní, históriou nákupov z kreditných kariet a identít z internetových účtov. Trumpova kampaň nakúpila tieto dáta od certifikovaných marketingových partnerov spoločnosti Facebook Experian PLC, Datalogix, Epsilon a Acxiom Corporation. (Tu si môžete prečítať inštrukcie ako odstrániť vaše informácie z databáz týchto brokerov informácií o spotrebiteľoch). Ďalším kľúčovým dodávateľom dát pre Trumpovu kampaň a Projekt Alamo bola Cambridge Analytica, LLC – spoločnosť na vedecké spracovanie dát, známa vytváraním psychologických profilov voličov. Ako popísal BusinessWeek, „štatistické modely Cambridge Analytica izolovali pravdepodobných Trumpových prívržencov, ktorých následne Parscale bombardoval Facebookovou reklamou, pokým kampaň kúpila e-mailové zoznamy od Gingricha, Tea Party a podobných skupín, kde hľadala ďalších.“ Štatistické modely Cambridge Analytica taktiež diktovali aj Trumpov cestovný itinerár… Lokality Trumpových volebných zhromaždení…. boli vybrané na základe algoritmu, ktorý zoraďoval miesta v štátoch na základe najväčších zhlukov presvedčiteľných voličov.“ 

173

Z ekonomiky

Americké akciové trhy (zatiaľ) Trumpa milujú a robia historické rekordy. Index Dow Jones Industrial Average dosiahol hodnotu 19 000 a S&P 500 prelomil 2 200. Dolár pokračoval vo výraznom posilňovaní, či voči yenu, či voči euru. Európska mena sa dostala až k minimu z decembra minulého roku v okolí 1,05. Silný dolár a veľký objem predaja tesne pred otvorením obchodovania na sviatok vďakyvzdania chystajúcich sa amerických trhov dostali zlato pod hodnotu 1 200 dolárov za uncu. Výnosy na amerických dlhopisoch pokračovali v raste a 10 ročný americký dlh dosiahol už 2,4 %.

K odmietnutiu Renziho vlády v blížiacom sa referende vyzval „Rytier“, bývalý taliansky premiér Berlusconi, ktorý sa zrejme stále pohráva s myšlienkou na politické zmŕtvychvstanie napriek slušnému veku 80 rokov. Podľa prieskumov sa zdá, že v referende vyhrá NIE a politická nestabilita v krajine bude jednou z hlavných európskych tém. Dnes tak nie je jasné kto a ako bude riešiť problém talianskych bánk plných zlyhaných úverov. Podľa ECB 130 európskych bánk držalo spolu v roku 2015 problematické úvery v hodnote jeden bilión eur.

174

Vo Venezuele štát obmedzil denný výber hotovosti z bánk a bankomatov na hodnotu približne 5 amerických dolárov. Bitcoinu sa darí. V Indii je bitcoin v posledných týždňoch hitom. Rastúci záujem poznať aj na jeho rastúcej cene, ktorá dosiahla už takmer 750 amerických dolárov, ale hlavne objem transakcií v tejto digitálnej mene dosiahol historický rekord. Dôležitým signálom rastúceho významu bitcoinu  je, že sa o jeho užívateľov začal intenzívnejšie zaujímať americký daňový úrad – IRS. Agentúra si od najväčšej bitcoinovej burzy Coinbase vyžiadala údaje o všetkých klientoch, ktorí nakúpili bitcoin medzi rokmi 2013-2015.

175

Zdroj: Twitter Adam Ludwin

Ako sa nenechať oklamať

Vedome klamať je mentálne náročná činnosť. Človeku musia bežať v hlave naraz dva modely. Jeden vykonštruovaný a druhý zodpovedajúci realite. Výstupy tak musia byť testované dvakrát. To žerie veľa kapacity a vedie k pozorovateľným znakom vo verbálnej a neverbálnej komunikácii, ktoré môžu (neskúseného) klamára prezradiť. Vidno to napríklad na ústach alebo očiach. Mnohí profesionálni hráči pokru si dávajú slnečné okuliare a neskúsení klamári si zvyknú pri komunikácii zakryť ústa chytaním sa za ústa alebo nos.

Nevedomé klamanie je ľahšie, efektívnejšie a hlavne presvedčivejšie. Jedna z teórií, prečo máme tak veľký mozog hovorí, že na klamanie. Množstvo zavádzania a veľkosť neokortexu u primátov korelujú. Vyspelý mozog nám vygeneruje kopu racionálnych argumentov prečo máme dostať to čo chceme. Najlepší a najpresvedčivejší predajca často skutočne verí, že jeho produkt je to najlepšie, čo sa môže klientovi prihodiť. Jeho neokortex  sa postará, aby mu to tak vyšlo, aj keby to hneď nebola objektívna Pravda.

V odhaľovaní klamania sme však až na vzácne výnimky slabí. Najmä ak ide o lži, ktoré chceme počuť. Ak sa chcete dopátrať bližšie k pravde, dajte niekomu napríklad počítať peniaze a popri tom sa ho spýtajte čo vás zaujíma. Odvedenie pozornosti a dodatočná mentálna záťaž môže pomôcť odhaliť pravdu. Súdiť treba skôr podľa činov, než slov. Tam je klamanie drahšie, preto je ho menej. Ak človek každému hovorí, že chce schudnúť, prestať fajčiť a tráviť viac času s deťmi, no napriek tomu večer v prázdnej kancelárii pije kolu a po ceste domov si zapáli, je jasné čo skutočne chce a čo len hovorím známym, aby bol za milého či zaujímavejšieho.

Opatrnosť a kritickosť treba aplikovať na všetky informácie z médií, a tých bez reputácie, ktoré píšu to, čo chcete počuť alebo čo ste si aj tak mysleli, obzvlášť. „Never ničomu, čo si počul, polovici toho čo si čítal a ver väčšine toho, čo si videl,“ radí Nassim N. Taleb.

Tak pozor na klamárov. Najmä na toho, čo vám zaväzuje topánky.

Tipy

Nielen Trump, americký IRS, ale aj britský štát bude špehovať svojich občanov. Tamojšia vláda bude mať právo ukladať dáta o všetkých aktivitách a komunikácii občanov na internete za posledných 12 mesiacov. Pozor si treba dať aj v únii. Poslanci v EÚ schválili automatickú výmenu daňových informácií medzi krajinami. Ak chcete s bitcoinom obchodovať trochu anonymnejšie, namiesto regulovanej Coinbase použite decentralizovanú bitcoinovú burzu Bitsquare. Tento tip som ukradol z Facebooku Paľa Luptáka.

Juraj Karpiš

Máte pripomienky alebo vlastné tipy ? Napíšte mi ich na tyzdennik@jurajkarpis.com. Všetky si ich prečítam. Neklamem!

Alebo vyplňte nasledujúci formulár  a získavajte týždenník v predstihu:

[revue_subscribe]

017 Internet zmenil aj spôsob manipulácie a cenzúry Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:                        

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial