O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

 

Rovnosť pred smrťou

Diktátor Fidel Castro zomrel v úctyhodnom veku 90 rokov. Jeho smrť vyvolala množstvo reakcií. Potrebu verejne niečo povedať v sebe nedokázali potlačiť ani pohlavári Jean-Claude Juncker, Justin Trudeau a Róbert Fico. Všetci traja premeškali šancu mlčať.

Že vysoký spoločenský status koreluje s lepším zdravím je známa vec. Jeden výskum napríklad odhaduje, že výhra v statusovej lotérii v podobe získania Nobelovej ceny pridala už tak statusovo bohatým šťastlivcom rok až dva na živote. Absolventi vysokých škôl sa na Slovensku dožívajú o 10 rokov viac, než ľudia so základnou školou.

Lepšie vzdelanie, strava, bohatá sieť kontaktov v prípade potreby riešenia problémov. Napríklad v poskytovaní zdravotnej starostlivosti, na ktorú má človek s vysokým statusom väčšinou aj viac peňazí. Menej chronického stresu zo zlého šéfa, ktorý je dôležitým faktorom pri hádam každej civilizačnej chorobe. Keď je človek šéfom sám, chronický stres môže naopak rozdávať.

Na spomínanej Kube bola s vysokým statusom menšia šanca, že človeka bez spravodlivého súdu zastrelia, nechajú zomrieť vo väzení, alebo prinútia plávať v noci, na vratkom plavidle, v mori plnom žralokov do neznáma. Zrejme funguje aj opačná kauzalita. Na vrchol spoločnosti sa dostávajú zdravší, agilnejší a schopnejší jedinci, ktorí sa potom aj logicky dožijú vyššieho veku.

181

Kartel nám nedopraje lacnú ropu

Združenie najväčších producentov ropy by chcelo vidieť jej vyššiu cenu na svetových trhoch. Vo Viedni členovia OPEC rokovali o spoločnom obmedzení jej produkcie. Podarila sa dohoda, súhlasilo aj Rusko. Výsledkom je prvé obmedzenie produkcie od roku 2008. Cena ropy poskočila o 10 %. Uvidíme, na ako dlho. Kartely zväčša nefungujú, keďže odmena zradcu, ktorý kartelovú dohodu ako prvý poruší je veľká, a pokušenie preto neustále prítomné.

Americké akcie mierne klesli z  historických maxím. Americký dolár si udržal voči euru, yenu a zlatu svoju relatívnu silu. Zlato sa obchoduje za 1170 dolárov za uncu. Islamská finančná autorita pre audit a účtovníctvo (AAOIFI)  odobrila využívanie produktov postavených na zlate v islamskom svete. Doteraz mohlo byť podľa sharie zlato používané iba ako mena v spotových obchodoch. Po vydaní nového usmernenia možno očakávať vznik a vývoj nových zlatých finančných a investičných produktov pre 1,6 miliardy moslimov. Pokoj, o Mohamedovi tu písať nebudem.

Öxit

Dáni idú prvý krát deportovať z krajiny niekoho za žobranie. Imigrantku zo Slovenska. V nedeľu sa v Taliansku uskutoční očakávané referendum. Prípadné odmietnutie zmien a odstúpenie premiéra Mattea Renziho by otvorilo aj možnosť Quitaly. Počkajme si, či a ako sú možné scenáre už zapracované do cien na trhu. V ECB vravia, že si nemáme robiť starosti. Ak sa vyskytnú problémy, naša centrálna banka je údajne ochotná taliansky dlhopisový odpad z trhov skupovať.

182

Všetko naopak. Taliansku centrálna banka pomáha, nemecké mníšky necháva vyhladovať. Nízke úroky na úsporách kláštora Marinedok nestačia financovať jeho prevádzku. Tamojšie sestry centrálna banka manipuláciou úrokov vytlačila do investičnej džungle.  V honbe za výnosom a financovaním sviečok 54 ročná rehoľná sestra Lioba aktívne investuje 2 miliónový poklad a obchoduje so swapmi. Sestry trejderky? Pánboh im pomáhaj a nás ochraňuj.

Z toľkej demokracie sú vrcholní predstavitelia únie už na nervy. Katastrofa po referende v Británii, a teraz zahrávanie sa s osudom eura v Taliansku. Referendom o zotrvaní v únii straší aj kandidát na rakúskeho prezidenta Norbert Hofer (voľby sú v nedeľu) v prípade, že po Brexite príde ďalšia centralizácia. Öxit?! Nemožno sa čudovať, že prezident Európskej komisie Juncker odporučil politikom v členských krajinách upustiť od organizácie ďalších referend. Kto sa nepýta, nedostane odpoveď, ktorú nechce počuť. Čo by sa stalo, keby o členstve v únii prebehlo referendum napríklad v takom Francúzsku si nik nechce ani začať predstavovať.

183

Venezuela, India, Austrália

Venezuela splnila moju obľúbenú definíciu hyperinflácie (mesačný rast cien vyše 50 % ). Pokročilé štádium rakoviny zlých peňazí dokumentuje aj fakt, že tamojší obchodníci prestali bankovky počítať, a už ich vážia. „A koľko stojí kilo zemiakov? -Dve kilá bolívarov, panička…“ Vlastne neviem, či majú zemiaky, lebo tento pokročilý socializmus má problémy s produkciou a distribúciou aj základných potravín.

Aj v krajine, kde hladní ľudia vtrhnú do ZOO a zjedia tamojších kopytníkov, pomáhajú technologické inovácie, podnikateľská invencia a kryptomeny. Niektorí Venezuelčania riskujúc väzenie  ťažia za pomoci socialistickej elektriny „zadarmo“ bitcoiny a iné kryptomeny. Za tie potom cez Amazon nechávajú dovážať z USA potraviny, ktoré predávajú spoluobčanom. Keď sme sa zase potkli o blockchain, nemecká Bundesbanka spolu s Deutsche Börse oznámili, že na ňom vyvinuli prototyp vysporiadania akciových obchodov, ktorý testujú. Zatiaľ ide len o koncept, ktorý ešte nie je pripravený na spustenie.

Po zákaze bankoviek s vysokou denomináciou si India skúša rozhadzovanie peňazí z helikoptér. Nejde o implementáciu špeciálneho programu monetárnej stimulácie, ale distribúciu nových bankoviek indickou vojenskou letkou do odľahlých oblastí, kde vládne kroky spôsobili chaos a akútny nedostatok peňazí. Tamojšia menová reforma je katastrofa. India skrátila už tak absurdnú dobu na výmenu hotovosti a  ostávajú už len vklady v bankách, kde na nezdokladované peniaze čaká zdanenie takmer 50 %.

„Demonetizácia bola údajne zavedená na boj proti korupcii, financovaniu terorizmu a inflácii. Bola však zle navrhnutá, pri ignorancii trhových zákonov, a pravdepodobne zlyhá. Zatiaľ má katastrofické dopady na strednú, nižšiu-strednú vrstvu obyvateľstva, a chudobných. A to najhoršie ešte len príde….Demonetizácia postihuje najmä ľudí, ktorých necieľovala. Keďže predajcovia statkov dlhodobej spotreby ako sú nehnuteľnosti alebo šperky často vyžadujú platbu v hotovosti, mnoho ľudí, ktorí majú legálne príjmy si časom vybudujú veľké úspory hotovosti. Relatívne chudobné ženy ukrývajú hotovosť pred manželmi, aby našetrili pre deti a domácnosť. Títo malí škrečkovia hotovosti sa teraz boja výsluchu ohľadom pôvodu ich peňazí – sú zvyknutí na obťažovanie výbercami daní z každodenného života – a preto sa niektorí rozhodnú časť svojich úspor obetovať.“ píše v The New York Times profesor Cornell University, bývalý hlavný ekonomický poradca indickej vlády Kaushik Basu. Majú smolu a zlé peniaze. Korupčník si na rozdiel od starostlivej matky kúpi stádo bielych koní.

184

Zdroj: South China Morning Post

Blbnúť začínajú už aj v Austrálii:  „Hotovosť je pre kriminálnikov: treba zrušiť veľké bankovky“. Ako môže vyzerať svet bez vysokej hotovosti učí svet podnikateľ z Číny, ktorý nakupuje autá za drobné, ktoré dostane vo svojom obchode s múkou. Toyotu Land Cruiser v hodnote 57 tisíc amerických dolárov kúpil za drobné mince (v hodnote 1,4 amerického centa)  a malé bankovky (najväčšia v hodnote 15 centov). Pri návoze ťažkých mincí k dealerovi dostal defekt a 4 zamestnanci ich počítali 12 hodín.

Tipy

Bitcoin sem, bitcoin tam, ale ako to vlastne funguje? Odporúčam sa to naučiť ešte predtým, než to budeme potrebovať. Jednu príležitosť budete mať už túto v sobotu o 15:00 v bratislavskom ProgressBare. Na akcii Decentralize! bude kopa ľudí, ktorí vám s tým pomôžu.

Zdravá strava nemusí byť drahá

Jedným z nástrojov sociálnych inžinierov v boji proti statusom spôsobenej nerovnosti v zdraví je prerozdelenie. Výsledky maturitných skúšok alebo fyzický vzhľad sa  prerozdeľujú ťažko,  dôraz sa preto kladie na peniaze. Jedným zobrať, druhým dať. Príliš to nefunguje. Nedávno zverejnený výskum ukázal, že nízkopríjmové domácnosti si za nižšou potrebou kúrenia usporené peniaze nenakúpili zdravšie, ale iba sladšie potraviny.

Stravovať sa zdravo pritom nemusí byť finančne náročné. Cesta k zdraviu nevedie cez 5 eurové raw koláčiky, ale skôr žiadne koláčiky a kyslú kapustu. Jesť menej, nejesť sladkosti a priemyselne spracované potraviny. Veľa zeleniny v surovom aj varenom stave, strukovín, vajcia s dobrým pôvodom. Keď mäso, tak poriadne – nie čínske kuracie. Variť doma, kde sa dajú škálovať objemy, a tým aj cena. Aj vďaka rozmachu kapitalizmu už žijeme vo svete, kde viac ľudí zomrie na následky prejedania než na podvýživu. Náročnejšie než zarobiť na zdravú stravu je pre väčšinu odolať pokušeniam a nadbytku.

Juraj Karpiš

Myslíte si, že raw koláčik patrí medzí základné ľudské práva? Napíšte mi vaše pripomienky alebo tipy na tyzdennik@jurajkarpis.com. Alebo mi jeden pošlite, ale nie mailom.

 

Alebo vyplňte nasledujúci formulár  a získavajte týždenník v predstihu:

[revue_subscribe]

018 Öxit? Keď trejdujú mníšky, koniec nemôže byť ďaleko Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:                    

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial