Zaručená pravda

10 týždňov jedol namiesto normálnej stravy sladkosti zo supermarketu. Schudol 12 kíl (na necelých 80 kg) a podľa krvných testov si polepšil aj zdravotne.

41 ročný dietológ Mark Haub, profesor na Kansas State University namiesto normálneho jedla konzumoval každé tri hodiny koláčiky Twinkies, čipsy Doritos, keksy Oreo a iné sladkosti. Spolu maximálne 1800 kalórií za deň. Niekedy to zalial proteínovým shakeom a dal si multivitamínovú tabletu. Doma sa za novú diétu hanbil a nechcel ísť zlým príkladom pre deti. Na spoločnej večeri preto jedol namiesto koláčikov pro forma trochu zeleniny. Minimálne dve tretiny kalorického príjmu ale každý deň pochádzali z toho, čo by väčšina nutričných poradcov označila za odpad. Úroveň fyzickej aktivity sa nezmenila. Cieľom experimentu bolo ukázať, že množstvo kalórii a nie nutričné zloženie stravy sú dôležité pri chudnutí. Zlepšenie zdravotných ukazovateľov prekvapilo aj samotného profesora. Okrem hmotnosti mu klesol aj krvný tlak a o 20 % LDL cholesterol . „Dobrý“ HDL cholesterol naopak vzrástol o 24 %, krvný cukor klesol o 20 % a triglyceridy o 39 %.

O keksíkovej diéte nepíšem preto, že nabádam jesť takýto odpad. Neodporúča to ani samotný Haub. Považujem to za ilustráciu dôležitosti individuálneho prístupu a experimentovania. Pri zaručených receptoch a konečných pravdách v tak komplikovanej oblasti ako je strava, je treba byť neustále podozrievavý.

Diabol cukor

Sám sa vyhýbam priemyselne vyrábaným potravinám a produktom, do ktorých je pridávaný cukor. Ich konzumácia je zrejme nielen nezdravá, ale ich nastavenie chutí, konzistencie a zloženia nabáda k prejedaniu. Väčšina ľudí konzumuje cukru priveľa.

No netreba sa prehupnúť ani do druhého extrému, v ktorom varený zemiak na tanieri vyvolá zdesenie a dávivý reflex.  Ani cukor nie je diabol. V našom svete je všetko komplikované. Škatuľkovanie na dobré a zlé je len pomôcka na uľahčenie rozhodovania. Viem o čom hovorím, napísal som „Zlé peniaze“.

A chudnúť sa dá aj na cukroch. Skúste týždeň nejesť nič  iné len zemiaky v ich akejkoľvek podobe. Bez masielka, syru alebo iných maškŕt. Len soľ a maximálne olivový olej. Schudnete a budete sa cítiť lepšie napriek tomu, že zemiak je hlavne zložený cukor.

Napriek tomu, že extrémne nízky príjem cukru a ketóza  môžu byť užitočným terapeutickým nástrojom na rôzne problémy (toto je dobrý zdroj informácií ku ketóze) , dlhodobé extrémne obmedzovanie cukru v jeho rôznych podobách prináša viacero rizík. Okrem zmeny mikrobioty vyhladovaním niektorých druhov baktérií v tráviacom trakte to môžu byť aj problémy s nedostatkom hlienu (ten je zložený z glykoproteínov – teda najmä cukru) na slizniciach a z toho vyplývajúce zápaly (suché oči, vyrážky, infekcie dýchacích ciest, zápaly čreva a priepustnosť jeho steny) a možné zvýšené riziko rakoviny čreva.

Zmenšená vrstva hlienu na črevnej stene vedie k zápalom a priepustnosti črevnej steny. Prebraté z perfectheathdiet.com

Nedostatok cukru znižuje aj recykláciu vitamínu C v tele a ľudia na nízko-sachcaridových diétach preto častejšie trpia jeho nedostatkom, rovnako ako nedostatkom selénu a glutatiónu. Mesiace trvajúca low-carb diéta môže navodiť chronický stres, ktorý sa prejavuje poruchami hormónov štítnej žľazy alebo zvýšeným kortizolom a kolísavým krvným cukrom. Keď som sám kedysi držal nízko sacharidovú diétu, meriaval som si preto každé ráno na lačno krvný cukor glukomerom. Pri prechode na takýto druh stravovania ešte treba dať pozor na stratu elektrolytov, ktoré odídu spolu s z tela odchádzajúcou vodou. Ak na to zabudnem a takúto stratu solí nekompenzujem, bolieva ma hlava z dehydratácie. A ešte spomeniem zvýšené riziko vzniku  obličkových kameňov.

Dôležitejšie, než hanobenie konkrétnych potravín je často konzumované množstvo. Keď je človek priveľa, potom mu nepomôže, ani že je „zdravo“.  Budúci týždeň, na Popolcovú začína tradičný Veľký post.

Kto sa pridá?

 

Text je úryvok z mailového newslettera „Zlé peniaze, dobrý život“. Pridajte sa k  3 196 odberateľom, ktorí ho pravidelne koncom týždňa dostávajú do schránky a nechajte nižšie svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

Diabol cukor
Tagy:                    

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial