Používanie slov ako „veda“ alebo „vedecký“ v komunikácii so širokou verejnosťou u mňa funguje ako spoľahlivý bull-shit detektor. Kontrolka na zvýšený výskyt zavádzania. Často pochybné argumenty autora, ktorý si netrúfa stáť na vlastných nohách, preto vyťahuje barle autority. Keď na mňa na záchode, pri listovaní obrázkami vyskočilo toto, pohár pretiekol.

Priznám sa, prsty ma svrbeli už dávno ale vravel som si „Kašli na to, otužovanie je fajn.“ Keď k tomu niekto potrebuje príbeh s trochou mystiky, prečo nie. Milujem placebo efekt, nemám nič ani proti skupinovým zážitkom. Veď príležitosť spoločne si s druhmi zadychčať pri love, bitke, iniciačnom rituáli alebo tranzickom  tanci okolo večerného táboráku má už len málokto. Hyperventilácia v kombinácii s hypoxiou naštartuje potápací reflex cicavcov, ktorý je tiež mojim dobrým kamarátom. Zníži sa prekrvenie v rukách a nohách, mne to pomôže vydržať dlhšie pod vodou, Wim Hofákom nekňučať od bolesti v ľadovej vode.

Vadí mi ale zavádzanie, ktoré sa okolo Wim Hofovej metódy (WHM) začalo množiť  podobne rýchlo, ako diery v ľade na zamrznutých jazerách. Predajcovia studenej vody ma cez média presviedčajú, čo všetko je na WHM vedecky dokázané. Tak sa teda na tú vedu pozrime.

V asi najznámejšom vedeckom článku skúmajúcom efekty WHM sa píše (doplnok k štúdii ) že meditácia, expozícia voči chladu a  hyperventilácia+hypoxia v rámci dychových cvičení u  6 trénovaných, do intervenčnej skupiny náhodne vybraných Wim Hofákov, zvýšila hladinu stresových hormónov. Akútny stres potlačil imunitnú reakciu, prejavujúcu sa ako zápalové procesy, na do krvi vstreknuté bakteriálne toxíny (z Escherichia coli). Intervenčná skupina mala vďaka tomu oproti kontrolnej skupine menej výrazné „chrípkové“ symptómy.

Zdroj: http://www.pnas.org/content/pnas/111/20/7379.full.pdf

To mimochodom neznamená, že vďaka Wimovi  neochoriete pri expozícií voči baktériám, ako to niektorí zvyknú dezinterpretovať. Znamená to len, že sa pri strese nespustí liečivá reakcia tela v podobe zápalu. Že akútny stres napríklad v podobe intenzívneho cvičenia potláča imunitnú reakciu však nie je prekvapením, ale známym faktom.

S výnimkou niektorých autoimunitných ochorení sú zápal a chorobné prejavy žiadúcou reakciou imunitného systéme na objektívnu hrozbu. Povedané inak, zápal je v prípade bakteriálneho útoku môj najlepší kamarát. Podobný efekt na potlačenie imunity môže mať napríklad aj chronický stres v práci alebo pretrénovanie. Potom sa človek rozpadne na dovolenke alebo po sezóne.

Tu dali Wima Hofa a kontrolných pokusných králikov po schladení do MRI a potom do CTčka aby zistili, že WHM a jej  stimulácia sympatika je skutočne formou akútneho stresu. Okrem toho podľa aktivácie príslušných oblastí mozgu zistili, že sa Wim Hof počas pobytu v chlade sústredí. Aj mňa prekvapilo, že poriadnu aktiváciu hnedého tuku v experimente nepotvrdili a Wim Hof ju mal dokonca výrazne nižšiu než „obyčajní ľudia“  v kontrolnej skupine.

„Vedecké dôkazy“ o zvýšenom mentálnom výkone, porazených civilizačných ochoreniach, vyliečenej erektilnej dysfunkcii či dlhodobom pozitívnom vplyve na zdravotný stav zatiaľ neviem nájsť. Napriek tomu sám verím, že vplyv na zdravotný stav bude skôr pozitívny. Rýchle dýchanie (hyperventilácia) a následné držanie dychu (hypoxia) stimulujú sympatikum. Studená voda je ďalšia forma akútneho stresu. Wim Hofova metóda je vedecky potvrdený akútny stres. Ten je fajn, keďže vie rozhýbaním stresovo-relaxačného systému potlačiť ten chronický stres, ktorého máme príliš. Na akútny stres však netreba studenú vodu či rýchle dýchanie. Podobné efekty dosiahnete ak vybehnete v robote prudko do schodov. Ja za po akútny stres chodím do sauny, otužujem, behám, bikujem a potápam.  Jeho pozitívny vplyv však stále považujem skôr za jednu z hypotéz a nie „vedecky dokázaný“ všeliek.

Tip –  ako pri Wim Hofovej metóde prežiť

Po rýchlom alebo hlbokom dýchaní nikdy neponárať dýchacie cesty do vody a zadržiavať v nej bez pozorného a poučeného dohľadu dych. Ľudia to napriek varovaniam robia. Viacerí už zomreli. Po praktizovaní WHM a jeho online kurze sa takmer utopil napríklad aj hosť Tima Ferrissa Josh Waitzkin. Bohužiaľ viem aj o  prípade na Slovensku.

Ako cvičený zadržiavač dychu viem, že zadržiavanie dychu vo vode bez dohľadu je smrteľná chyba. Existuje ešte nebezpečnejšia vec. Ak človek hyperventiluje – napríklad  v rámci WHM a potom skúša, koľko vydrží vo vode bez dychu. Hyperventiláciou dostane zo seba veľa CO2 a tým vypne nutkanie k nádychu. Zaspí ani nebude vedieť ako. Ak je vo vode sám, tak navždy.

Text je úryvok z mailového newslettera „Zlé peniaze, dobrý život“. Pridajte sa k  viac než 3 300 odberateľom, ktorí ho pravidelne koncom týždňa dostávajú do schránky a nechajte nižšie svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

Wim Hof a jeho akútny stres
Tagy:                

Názor na “Wim Hof a jeho akútny stres

  • 08/05/2018 o 06:37
    Permalink

    Ku známym bezpečným otužileckým praktikám a bežným prirodzeným fyziologickým javom vazodilatácie a vazokonstrikcie sa pridalo niečo pre mňa škrípajúce… Z dýchania mi vyhovujú metódy jogy. Nemám potrebu sa s nikým hádať a tak sa zdržiavať na svojej ceste otužovania, kto sa ku mne pridá, je vítáný , robím to ako koníčka, živí ma iná práca.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial