O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Občianska vojna

Americká občianska vojna o spoločenský status skončila. Prezidentské voľby majú svojich víťazov a porazených. Boj o status je na rozdiel od ekonomiky hra s nulovým súčtom. Na to, aby sa niekto mohol po rebríčku vyšplhať hore, musí iný padnúť na hubu. Niektorí po voľbách vyzerajú ako idioti a stiahli sa do svojich ulít. Iní získali povesť prorokov, miesta v administratíve alebo aspoň dobrý pocit príslušnosti k Našim. Skupine, ktorá „vyhrala“.151„Svet, ako ho poznáme, voľbami skončil/sa zásadným spôsobom zmenil.“ bol včera  populárny povzdych na sociálnych sieťach. Najmä v armáde, ktorej americkí voliči zvolili niekoho iného, než chceli alebo predpovedali. Niektorí si rozdiel medzi prianím a predpoveďou ani neuvedomovali.

Chýba pokora. Čo tak trochu epistemologickej skromnosti? Pripustiť, že toho, čo nevieme je  stále veľa. Že spoločnosť je komplikovaný organizmus a výsledok volieb iba jedným z jeho prejavov. Stámilióny ľudí sa nezvykne zmeniť počas jednej noci. Ani keď ide o noc, ktorú médiá sledujú sekundu po sekunde. Tá viditeľná zmena je len prejavom existujúcich, dlhodobých trendov. „Čo som si myslel, že viem o svete, sa po voľbách zásadným spôsobom zmenilo“ by bolo menej pyšné. Alebo jednoducho „Mýlil som sa.“ Ale s pokorou má problém väčšina členov oboch armád.

Karavána ide ďalej

Keby na grafoch nebolo vidno obchodovanie mimo časov, keď sú otvorené burzy, poviete si nuda. Prezidentské voľby do divokých pohybov akcií a dolára pretavili iba kofeínom predávkovaní obchodníci počas volebnej noci. V nelikvidnom prostredí sa nechali uniesť nočnými morami a čertami maľovanými na stenu prehrávajúcou stranou. Akcie stlačili až na -5 %, čím vybili burzové poistky. Zlato v noci poskočilo o 60 dolárov za uncu.

Potom prišlo ráno a do práce vyspatí profesionáli. Po trumpovskom prekvapení americké burzy a dolár otvorili presne tam, kde pred voľbami skončili. Akoby sa nevolilo. V obchodovací deň po voľbách sa akciové indexy S&P 500 a Dow vyšplhali na dosah k historickým maximám. Toľko k absurdným predpovediam spustenia katastrofy na trhoch hneď po zvolení Trumpa.

152

To neznamená, že bubliny nafúknuté zlými peniazmi nemôžu v nasledujúcich mesiacoch prasknúť. Akurát to nehádžme na Donalda. To by bolo nespravodlivé.

Nový prezident ale vyvoláva otázky, čo bude s najväčšou oporou cien finančných aktív – americkou centrálnou bankou. Šéfke Fedu končí obdobie v 2018 a nového vedúceho bude nominovať Trump. Debata o tejto zmene trhmi pohnúť môže. Trump, ktorý Yellen v predvolebnej kampani kritizoval, zatiaľ vraj nebude požadovať jej rezignáciu.

Neboli to posledné zaujímavé voľby

V decembri nás čaká voľba prezidenta v Rakúsku, rozhodnutie Najvyššieho súdu ohľadom odvolania k nutnosti hlasovať o Brexite v britskom parlamente, talianske referendum. Budúci rok voľby v Nemecku, Holandsku, Francúzsku, kde budú voliť aj prezidenta. Vybrali ste si? Môj tip je Taliansko. Tamojšia „politická nestabilita korení v ekonomickom rozklade. Talianska ekonomika klesá, HDP na hlavu sa od roku 2007 znížilo o viac než 10 percent a z hľadiska produkcie sú tam, kde boli v roku 1997, teda pred zavedením eura. Môže za to euro? Skôr absencia reforiem trhu práce, byrokracia a vysoké dane. No v politike zvykne byť jedno, čo je pravda. Dôležité je, akého vinníka si vyberie väčšina,“ napísal som pre .týždeň.

Je ale vôbec možné, že by to (Quitaly) dali? “V dnešných postbrexitovských časoch nemožno vylúčiť nič. Návratom k vlastnej menej by získali čiastočný odpis dlhu (133 percent HDP) a dočasný ekonomický stimul konkurencieschopnosti na svetových trhoch. Na záchranu svojich bánk by si navyše nové peniaze mohol taliansky štát vytlačiť bez nepríjemného hundrania Nemcov. A je tiež fakt, že na rozdiel od Grécka by negatívne následky rozvodu s eurom mohli byť pre Talianov menej desivé. Je to predsa len väčšia krajina, ktorú ťažšie vydierať, pričom na európske pomery má relatívne nízky deficit verejných financií – 2,6 percenta HDP. Potreba akútneho šetrenia by preto nebola taká katastrofická ako v prípade Grécka, kde bola diera viac než 10 percent HDP. A tiež – Taliansko je stále bohatá krajina, takže je možné očakávať, že hneď po reštrukturalizácii dlhu by dlhý rad zahraničných veriteľov ponúkal „ozdravenej“ krajine úvery.“

Zatiaľ vládne harmónia. Podľa talianskeho premiéra Renziho nemajú s Európskou komisiou ohľadom talianskeho rozpočtu „žiadne hádky“. Napriek tomu, že krajina v nasledujúcich rokoch nesplní ciele deficitu a dlhu stanovené EK. Euro business as usual.

153

Z 20 000 účtov britskej Tesco Banky boli ukradnuté peniaze a banka následne zmrazila všetky platby. Britom zmizli aj kopčeky z obľúbenej švajčiarskej čokolády Toblerone. Vyzerá rovnako veľká, za starú cenu a má o 10 % menej čokolády. Inovatívne riešenie problému nominálnych rigidít a slabnúcej libry.

Zlato je prežitok!

Prečo ho potom vo veľkom nakupujú ľudia v Číne a Indii? „Lebo sú zaostalí a nerozumejú fungovaniu moderného finančného sveta.“ S takouto argumentačnou líniou sa pravidelne stretávam pri diskusiách s ekonómami. Budú si musieť aktualizovať argumenty. Ukazuje sa, že nepochopiteľne extrémna obľuba zlata v Indii je racionálnejšia, než sa im zdalo.

V boji proti „korupcii a terorizmu“ zrušil v Indii štátny monopolný producent peňazí 1,3 miliarde ľudí zo dňa na deň platnosť 1000 a 500 rupiových bankoviek, ktoré tvoria väčšinu hodnoty tamojšej hotovosti. Do 72 h od vyhlásenia prestanú byť zákonným platidlom. Do konca novembra ich možno v obmedzených objemoch (cca 55 eur) zameniť na pošte alebo banke. Bez obmedzenia, no s preukazom totožnosti a preukázaním pôvodu peňazí ich možno do konca decembra uložiť v banke. 500-ku a 1000-ku nahradí nová 500-ka a nová 2000-ka. Veľa ľudí to nemá šancu stihnúť a množstvo peňazí nebude akceptovaných, keďže ich pôvod nebude preukázateľný. Ide o jednu z foriem dane na bohatých. Pritom keď si to prepočítate na eurá, tak ide o bankovky v hodnote len 13,7, respektíve 6,7 eur.

154

1000-ka sa už obchoduje s 30 % diskontom. Pred obchodmi so zlatom sú v Indii dlhé rady a jeho cena tam poskočila o 20 % za 10 hodín. Niektorí ho predávajú za 2 294 dolárov na uncu. Menovú reformu na zlate nespraví ani Trump.

Káva nie je pre každého

Aj vám sa po niekoľkých kávach trasú ruky a omylom predávate americké akcie? S kávou máme komplikovaný vzťah. Je dosť štúdií podporujúcich tvrdenie, že káva a v nej obsiahnutý kofeín sú zdraviu prospešné (zlepšuje citlivosť na inzulín a iné ukazovatele metabolického syndrómu, znižuje riziká rakoviny prostaty, ale aj iných druhov rakovín). Kofeín zrýchľuje moje reakčné časy a aj fyzický výkon. Ako pri iných drogách, ani tu to nebude obed zadarmo. Keď sa občas predávkujem, dostaví sa slabosť alebo tekavosť. Ostreľovači vraj preto kávu nepijú. Kofeín zhoršuje kvalitu spánku aj 6 hodín po jeho konzumácii, preto sa kávu snažím po druhej poobede už nepiť. Ani tu neplatí jeden meter na všetkých. Rôzni ľudia metabolizujú kofeín rôzne dlho pričom rozdiely sú obrovské. Riadiac sa meta-pravidlom „všetkého veľa škodí“ si aj v pití kávy dávam radšej prestávky. Keď sa na rannú alebo poobednú kávu podozrivo teším, viem, že je čas na pár týždňov či mesiacov abstinencie.

Juraj Karpiš

156

Minulý týždeň uplynul rok od krstu Zlých peňazí. Za ten čas si nového majiteľa našlo 5000 výtlačkov. Aj vďaka vám, za čo ďakujem. A ak už robíte vianočné zoznamy, nejaké kusy sú stále na sklade. V pondelok budem diskutovať na tému EÚ po Brexite o 18:00 v Kafé Scherz v Bratislave. Ak sa nezastavíte a čokoľvek na mňa máte, napíšte na tyzdennik@jurajkarpis.com.

Alebo vyplňte nasledujúci formulár  a získavajte týždenník v predstihu:

[revue_subscribe]

015 My vs. Oni. Trhy ho ignorujú. Indická demonetizácia Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:                

Názor na “015 My vs. Oni. Trhy ho ignorujú. Indická demonetizácia Zlé peniaze, dobrý život

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial