62 názorov na “#zpdz podcast otázky a odpovede

  • 16/01/2022 o 12:52
    Permalink

    Oplatí sa momentálne kúpiť nehnuteľnosť ako prvé vlastne bývanie, keď sú momentálne v bubline a zároveň zafixovat hypotéku na dlhé časové obdobie (10-15rokov) alebo radšej počkať dokým príde „kríza“ a lacnejšie nehnuteľnosti kúpiť s vyššou úrokovou sadzbou na hypotékach ktorá bude v budúcnosti (5-10%) a radšej momentálne nasetrene peniaze za investovať do iných aktív, akcii, komodít?

    Odpovedať
    • 17/01/2022 o 19:42
      Permalink

      Čo cathie wood a jej téza deflácie a plných skladov, inovácií, ai a ďalších faktorov znizujucich cenu statkov ? Je možné že po hyperinflácia príde po tom, pretože sa teraz extrémne zvýšia úroky a potom zase veľmi rýchlo vrátia naspäť ?

      Odpovedať
    • 17/01/2022 o 20:06
      Permalink

      Nehnutelnosti su v bubline? To pocuvam uz asi 3 roky…

      Odpovedať
    • 17/01/2022 o 21:09
      Permalink

      Keby mam sporenie do zlata v takej istej hodnote ako to robil buffet dosiahol by som taky isty zisk?to ma celkom zaujalo, na nehnuteľnosti sa ludia už pýtali tak toto ma ešte zaujíma:)

      Odpovedať
  • 16/01/2022 o 12:55
    Permalink

    Zdravím, mám poslednú možnost do konca marca čerpať lacnú hypo pred zvyšovaním úrokov alebo ešte mám čas? Aký je váš pohľad vývoja kryptotrhu pri zvyšovaní základného úroku tento rok? Pekný deň a ďakujem.

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 12:57
    Permalink

    Sú centrálne banky súkromné firmy, akciovky? Ako sa najmenej bolestivo zbaviť dlhu a celého FIAT systému kde sme všetci otroci dlhu ,vytváraného komerčnými bankami cez bankovníctvo čiastočných rezierv a dlhu štátu , kupujúceho centrálnou bankou. Ktorý sa spláca z našich daní.

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 13:03
    Permalink

    1:Ako vidíš vývoj ropných spoločnosti v období zvýšenej inflácie (2022-2023)? Predpoklada sa vysoký profit z dôvodu vysokej ceny ropy?

    2: Kedy predpokladáš opätovný návrat záujmu do rastových technologických small caps?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 13:04
    Permalink

    Predpokladajme úplne najhorší scenár. Ukrajina a Rusko pôjdu do vojnového konfliktu. Konflikt postupne prerastie do stredoeuropskej vojny. V takýchto časoch – čo s majetkom a investíciami? Ako nad tým uvažovať?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 13:08
    Permalink

    Zdravím, včera jsem zhlédl toto krátké video https://youtu.be/RLeXuDu5WdU a chtěl bych se zeptat, jaký scénář je podle pana Juraje Karpiše pravděpodobnější – zda ten inflační, či deflační, na kolik je takový krátkodobý ekonomický šok letos podle něho pravděpodobný, a zda to může významně ohrozit všeobecný pohled na americký dolar jako “bezpečný přístav” a budoucí stabilitu světové ekonomiky? Děkuji, Jiří

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 13:22
    Permalink

    Dobrý deň Karpis, bol by som vďačný, keby ste sa aspoň okrajovo vyjadril na temu švajčiarskeho franku, ako útočiska pred infláciou. Funguje to? Je rozumne kumulovať momentálne cash, ak mám príjem vo frankoch? Dakujem

    Odpovedať
    • 17/01/2022 o 19:44
      Permalink

      Čo cathie wood a jej téza deflácie a plných skladov, inovácií, ai a ďalších faktorov znizujucich cenu statkov ? Je možné že hyperinflácia príde po tom, pretože sa teraz extrémne zvýšia úroky a potom zase veľmi rýchlo vrátia naspäť ?

      Odpovedať
  • 16/01/2022 o 13:41
    Permalink

    Zdravím pan Karpiš. Da sa ešte v sučastnej dobe urobit dobra investicia ked vsetko na co sa clovek pozrie je neskutočne drahé? Zo zdedenej nehnutelnosti mi po jej naslednom predaji cinkla na ucet velmi pekná suma(300000e). Byvame vo vlastnom 4izbovom byte ktory nesplacame. Kde by ste investovali takuto sumu penazi keby ste boli na mojom mieste? Vdaka za odpoved, Duro

    Odpovedať
    • 18/01/2022 o 17:34
      Permalink

      Je v dnesnej dobe este zaujimava tvorba dividedoveho portfolia a investovanie do dividendových aristokratov? Robí to dnes ešte niekto (ze kúpi a drží), alebo to je už stará zalezitosť? Poznate takých ludí?

      Odpovedať
  • 16/01/2022 o 13:42
    Permalink

    Dobry den,

    k tym cenam nehnutelnosti, viete priblizne predpovedat kedy to padne ?

    co cenu nafukuje – nizke uroky, „jediny“ investicny nastroj pre slovaka, vela spekulantov
    co by v buducnu cenu malo tlacit dole – odliv ludi, nizka natalita, protimigrantska politika, najnizsia parita kupnej sily v eu, najhorsie vysledky skolakov, zle zdravotnictvo, jedno z najhorsich zivotnych prostredi, nedokoncena infrastruktura, nizka produktivita, malo zahranicnych investicii

    Rozum mi vravi, ze dlhodobejsie to nema absolutne ziadnu logiku…

    Dakujem
    S uctou Rado

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 13:49
    Permalink

    Zlaté tehly od Münze Osterreich (Malter Assayer) tuším nie sú na Good Delivery Current List. Sú tehly od Münze Osterreich dobre likvidné, ako napríklad zlaté tehly od firmy Argor Heraeus SA?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 14:02
    Permalink

    Pan Karpis, aky ocakava vyvin na trhu cien s energiami (plyn/elektrina) v dalsich rokoch?
    Ocakava ovplyvnovanie cien vladami jednotlivych statov eu?

    2. Otazka
    Dollar cost average Bitcoinu kycnutymi coinami, alebo radsej vekslovat?

    Mimo to sa Vam chcem podakovat za cas a energiu ktoru venujete osvete spolocnosti.

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 14:02
    Permalink

    Ako vnimate mnoziace sa spravy, hlavne z krajin tretieho sveta, ze tazba zlata je spojena s ludskym utrpenim a konfliktami? Existuje vobec nejake fair-trade zlato?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 14:07
    Permalink

    Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na osobnejšiu otazku. Aký máte % pomer vo vašom portfóliu čo sa tyka aktív ako akcie kryptomeny a zlato ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 14:16
    Permalink

    Dobrý deň pán Karpiš, ako si predstavujete svetovú ekonomiku v roku 2030? EV, Metaverse, web 3.0, podmienený príjem?

    Ďakujem.
    Lukáš.

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 15:04
    Permalink

    Dobry den, zaujmal by ma Vas osobny
    odhad úrokových sadzieb za 3r od teraz cca číslo.

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 16:19
    Permalink

    Čo by nasledovalo, keby Slovensko “zlegalizovalo” crypto (rozumej daňový raj pre crypto) prípadne zaviedlo ako účtovnú menu? Otázka je či by to bolo pre Slovensko ekonomicky/politicky/turisticky výhodné.

    Odpovedať
    • 16/01/2022 o 17:56
      Permalink

      Kdy bude slíbené video o ,,podnikání“…
      Jak, kde hledáte dobrou akcií ukázka analýzy atd. 🙃

      Odpovedať
    • 16/01/2022 o 18:06
      Permalink

      Dobrý deň, čo by v praxi znamenalo pre bežného človeka, ak by na akciových trhoch nastala korekcia 20-30-40% ako niektorí analytici spomínajú, že tento rok môže nastat? Oplatilo by sa nakúpiť hneď po takomto výplachu, či bol by to dlhodobejší medvedí trh ?
      Ďakujem
      Lukáš

      Odpovedať
    • 16/01/2022 o 19:52
      Permalink

      Mňa zaujíma. Jednou z výhod bitcoinu je že ho je obmedzené množstvo a preto je vzácnejší ako peniaze.
      Ale nerozumiem tomu prečo si tzv bitcoineri myslia že obmedzené zdroje sú mocnejsie ako neobmedzené?
      Čo zabráni centrálnej banke nakupovať Bitcoin za akúkoľvek cenu?
      Ďakujem za odpoveď. Podkastik pozorne počúvam a ďakujem za ne.

      Odpovedať
    • 16/01/2022 o 23:27
      Permalink

      Dobry den, zaujimalo by ma, co by ste poradili cloveku v 60ke, ktory vie, ze je uz mozno neskoro na nejake velke investovanie, no napriek tomu by si rad prilepsil k dochodku v casovom horizonte 5-7+ rokov. Budte prosim co najkonkretnejsi 🙂 Dakujem

      Odpovedať
  • 16/01/2022 o 16:34
    Permalink

    Mam 80k EUR na ucte (ktore som do teraz bohuzial neinvestoval). Za 2 roky ich budem potrebovat na rekonsteukciu domu. Ma zmysel ich na tak kratku dobu do niecoho investovat?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 17:24
    Permalink

    Zdravím Vás, ja riešim pár otázok aktuálne:

    Keď si na niektorom brokerskom účte kúpim ETF, akcie, ako je to s danením? Viem, že pri ETF po dostatočnom čase držania sa daň nerieši, u akcií asi až po predaji. Ale nie je mi jasné ako s dividendami, aby som nemal naťahovačky. Ak mám brokera IB, alebo podobného, oni asi dane neriešia vôbec. Akurát sa tam podpisuje formulár, že sme z EU kvôli 15/30% dani. Môj účtovník v tejto téme nie je skúsený. Tak možno nejaká navigácia tým smerom by ma potešila… Akcie sa len kvôli tomu bojím nakúpiť, mám len akumulačné ETF.

    Druhá vec. Ak si kúpim akciu u brokera ako napríklad IB, stačí to v elektronickej podobe? To sa ľahko kúpi aj predá. Alebo je lepšie požiadať brokera, aby to doručili fyzicky na papieri na moju adresu? Lebo pocit „mať to doma“ je fajn, ale potom možno o pár rokov ako to predám? To by bol informačný dúšok, ktorý by ma zaujímal. Tie praktické záležitosti.

    Tretia vec: akosi tuším, že nasledujúci rok bude na trhu asi skôr turbulentný a nakúpiť pár akcií/ETF môže znamenať aj skokový prepad mínus 30-40% aj na pár rokov možno. Ktovie. V tomto je asi predpoveď počasia nemožná. Ako ešte ochrániť financie? Mohlo by v prípade prepadov na trhu ísť hore zlato, komodity, alebo nejaký segment? Investičný horizont mám dosť krátky – necelých 10 rokov do penzie. To už je čas trocha myslieť na istoty, aj keď tie samozrejme na trhu neexistujú. Iba že by som to kopol do akcií ľudskej blbosti. Tá bude kvitnúť večne. Také FB.US je jej dobrým indexom.

    Štvrtá vec: Sú schémy, ktoré hovoria že ak sa investuje väčšia čiastka, napríklad 200 či 300 tisíc eur, je možné z toho vyberať časť príjmu ako „pasívny príjem“. Teda pomaly likvidovať úspory a k penzii si vyplácať aspoň niečo na prilepšenie. Sú firmy, ktoré takú službu ponúkajú a tuším, že ich asi neodporučíte. Ako inak by sa to dalo? Mixnúť ETF a dlhopisy a vyberať to priamo od brokera? Myšlienka je takí, že na staré kolená by sme predali byt, bývali v nájme, alebo v malej garzónke a utŕžené peniaze by pracovali keď už nebudeme vládať.

    Piata vec: polovička má stále možno 3 tisícky v „treťom pilieri“. Už tam neplatí. Asi by dávalo zmysel to vybrať a radšej investovať. Predpokladám, že Vaša odpoveď bude áno. Ak áno, tak do čoho? ETF? Tam je šanca vyššieho výnosu, ale ktovie ako to bude budúci rok. Nemáte iný nápad? Dali by sa kúpiť dve zlaté mince, ale neviem odhadnúť, čo by bolo lepšie.

    Pozdravujem a ak by sa našiel čas na pár slov odpovedí, budem sa tešiť. Múdre hovorené slove je niekedy cennejšie, ako pizukanie zlatých filharmonikov.

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 17:35
    Permalink

    Ohladom inflacie. Na prezentacii vysledkov velkej spolocnosti vedenim zaznela otakza od zamestnanca ohladom zvysovania platov minimalne o inflaciu. Vedenie spolocnosti pouzilo ako argument ze nebude zvysovat plosne platy minimalne o inflaciu lebo ze to nie je jediny parameter a ze si davaju vyhodnocovat cenu prace vo vsetkych lokalitach kde firma zamestnava, porovnavaju trh prace keby tam pride dalsi velky zamestnavatel budu nuteni sa „bit“ o ludi tak potom budu dvihat ale ze keby napr. odisiel nejaky zamestnavatel tak ze budu mozno platit menej (to uz asi novo nastupenym zamestnancom – starym neznizia plat), ze sa snazia stale platit priemer v danych profesnych a geografickych oblastiach. Nie je to minimalne nemoralne tvrdit ze uz ludom im platia aktualne menej ako pred rokom a vlastne cakaju kym ostante firmy v okolo dvihnu platy prve az potom mozno dvihnu aj oni ? Alebo ako sa pozerat na situaciu je to opodstatneny argument preco nedvihnut zamestnancom minimalne o inflaciu plosne ?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 18:13
    Permalink

    Zdravím, mám jednu veľmi všeobecnú a dlhu otázku ohľadne akcií – čo majú samotné firmy z toho, že sa obchoduje s ich akciami? Mňa napadajú 3 veci: 1) Môžu získať nejaký kapitál pri IPO (to je ale jednorázový príjem). 2) V prípade, že sa dostanú do problémov, môžu vydať ďalšie akcie (to ale investori radi nevidia). 3) Ak ich akcie rastú, veľa sa o nich rozpráva a získajú tým publicitu a možno ľahší prístup k úverom. Predpokladám ale, že samotný fakt, že nejakej firme rastie cena akcií ešte neznamená, že jej automaticky musia rásť aj príjmy, alebo sa mýlim?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 19:39
    Permalink

    1. Ako vidíte vývoj ceny zlata tento rok? Myslíte si, že je vhodný čas na nákup? 2. Myslíte si, že bitcoin do určitej miery „vyžiera“ zlato, ktoré preto nerastie v tomto čase vysokej inflácie až tak, ako by sa možno čakalo? Ohrozuje preto do budúcnosti bitcoin zlato (jeho rast) ?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 20:03
    Permalink

    Vsade sa pise, ze je potrebne investovat, lebo stat nebude mat na dochodky. S tym plne suhlasim. Co vsak brani statu, aby za 20-30 rokov zdanil investicie (ETF, akcie, dlhopisy) do takej miery, aby tym kompenzoval nedostatok zdrojov na financovanie dochodkov? Ospravedlni to “redistribuciou bohatstva” alebo cimkolvek inym a my investori budeme nahrani. Aky je vas nazor?

    Odpovedať
    • 17/01/2022 o 20:18
      Permalink

      Mam pocit, ze takýto zákon nemôže mať spatnu platnosť. Cize nemôžu spätne zdaniť etf

      Odpovedať
  • 16/01/2022 o 20:07
    Permalink

    Dobry den, dava podla vas zmysel diverzifikacia rizika medzi roznych brokerov? Ak ano, akym sposobom a medzi kolkych brokerov? Je naopak chybou spoliehat sa jednu firmu, aj ked renomovanu (Interactive Brokers alebo lokalna Patria, Fio etc.) a mat tam vsetko “bohatstvo”? Vdaka — R.

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 20:47
    Permalink

    Viete o nejakom indexovom fonde ktorý zahŕňa všetky/väčšinu projektov z prostredia metaversu a webu 3.0?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 20:56
    Permalink

    Aké sektory na akciovom trhu odporúčate v čase vysokej inflácie?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 20:56
    Permalink

    Dobrý deň, mnohí tvrdia, že akciové trhy nevytvárajú žiadnu hodnotu, ako to vidíte vy? Ako reálne ovplyvňuje firmu, či sa jej akcia obchoduje za 10 centov alebo 50 či 1000 dolárov?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 21:01
    Permalink

    Dobrý deň, kde by ste z hľadiska bezpečnosti (riziko, že v nejakom scenári o akciu prídem) zaradili nákup akcii prostredníctvom najvacsich bánk na Slovensku? K svetovým brokerom alebo tam vidíte iné vacsie riziká?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 21:04
    Permalink

    Dobrý deň, ak by ste boli teraz čerstvo po vysokej škole a vytvárali si dlhodobé akciové portfólio, orientovali by ste sa primárne na USA alebo by ste sa snažili diverzifikovať naprieč svetom či sektormi?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 21:11
    Permalink

    Ako v realite prebieha znižovanie FED balance sheet-u? Bude to mať väčší dopad na ekonomiku / akciovy trh ako zvyšovanie sadzieb?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 21:25
    Permalink

    Ahoj! Otázka: Mám pocit, že vláda USA je „podozrivo“ silno spriahnutá so súkromnými firmami, min. v priemysle. Je to len môj pocit, alebo sú vo svete obdobné prípady? Ak áno, je to ešte kapitalizmus, alebo to celé smeruje k nejakej, povedzme, „korporátokracii“? Dík!

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 23:33
    Permalink

    Dve otázky: 1. Aké tri knihy najviac zaujali pána Karpiša v poslednej dobe? 2. Neplánujete vydať trochu “lifestylovejšiu” epizódu videocastu, kde by ste nám predstavili svoju filozofiu športu, stravy, prípadne ďalších aktivít (otužovanie, meditácie a podobne)? V tejto oblasti ste veľmi inšpiratívny a myslím, že to tiež patril k “dobrému životu” 💪😀 Prajem pekný deň, Miro

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 23:36
    Permalink

    Prečo J. Powell nechce utiecť zo svojej pozície šéfa FED-u? Má z rukách nejakého žolíka o ktorom nevieme?

    Odpovedať
  • 16/01/2022 o 23:55
    Permalink

    Pandémia COVID-19 v marci 2020 zamiešala ekonomické karty za posledné roky nevídaným spôsobom… Bitcoin zošalel, reality sa zbláznili, akcie aj napriek predpovediam rástli, dlhopisy klesali, zlato stagnovalo, inflácia rástla a peniaze sa veselo tlačili.

    Ako to vnímate vy ako analytik/ekonóm, sú podmienky na analýzu a predikciu trhu a ekonomiky za posledný 1-2 roky ťažšie ako v minulosti (povedzme pred 5 / 10 /20 rokmi)? Zbláznil sa trh a ľudia vďaka pandémii, alebo všetko „ide podľa plánu“?
    Pretože mne sa zdá, že väčšina analýz a predikcií od začiatku pandémie nie veľmi vychádza, resp. sú po veľmi krátkej dobe (1-2 mesiace) tieto analýzy výrazne korigované a veľa vecí je nejasných.

    Viem, že scenáre typu „čo by bolo keby“ a „vyčítajte z krištáľovej gule“ nemáte veľmi v láske.
    Keď sa však obzriete do nedávnej minulosti (rok 2017-2019), zoberiete si to ako ste vtedy vnímal trh, dali sa očakávať takéto šialenstvá (Bitcoin, nehnuteľnosti a veci vymenované na začiatku) aj bez pandémie COVID-19? Došlo by k podobným scenárom aj spontánne?

    Odpovedať
  • 17/01/2022 o 08:53
    Permalink

    Môže sa znova opakovať situácia podobná realitnému kolapsu v USA? Myslím tým stav, kedy banky poskytovali lacné úvery na nehnuteľnosti. Ľudia kupovali a žili americký sen…. To neskôr narazilo na zvyšovanie úrokov úverov a domácnosti neboli schopné platiť. Banky brali a predávali nehnuteľnosti a onedlho ponuka prevýšila dopyt čo spôsobilo veľký pokles cien nehnuteľnosti. Hrozí niečo podobne znova ? Niekde? Alebo na Slovensku?

    Odpovedať
  • 17/01/2022 o 09:33
    Permalink

    Vela ludi sa nechalo zlakat na s&p 500 stocks a specificky big-tech. Znamena to, ze „small cap“ akcie su momentalne lacnejsie (P/E) ako large cap?
    Ake ukazovatele je dobre sledovat pred tym ako sa niekto rozhodne nakupit „small cap“ vo forme ETF? Napr S&P Small Cap 600.
    Pripadne akykolvek insight na „small caps“ akcie, ktory pomoze ludom sa zorientovat.

    Dakujem

    Lubos

    Odpovedať
  • 17/01/2022 o 12:00
    Permalink

    Dobrý deň,
    Ot1. Nejak som nezachytil či sa „tlačenie peňazí“ deje aj v Rusku. Prípadne aké finty skúšajú oni.
    Ot2. Do akej miery je a môže ešte byť inflácia ovplyvnená dodavkami plynu z Ruska
    Ďakujem

    Odpovedať
  • 17/01/2022 o 12:41
    Permalink

    Dá sa predpokladať, že ak budú drahé palivá budú zdražovať všetky komodity. Čo sa musí stať aby zlacneli palivá? Prečo sú dnešné spotrebiteľské ceny palív vyššie ako keď bola ropa o 30 dolárov na barel drahšia?

    Odpovedať
  • 17/01/2022 o 13:44
    Permalink

    1. Ak sú k dispozícii voľné finančné prostriedky – je lepšie ich momentálne držať v hotovosti a „čakať“ na príležitosť alebo ich investovať? Ak investovať, do čoho odporúčate?
    2. Aká je pravdepodobnosť že dôjde na SK kvôli zlej ekonomickej situácii (prasknutie bubliny) k vysokému zdaneniu penazí na účtoch v bankách, nemožnosti vyberať a presúvať peniaze a pod.? Je v takom prípade bezpečné držať peniaze v banke?

    Odpovedať
  • 17/01/2022 o 15:36
    Permalink

    Nazdar. Mám 3 otázky ak nevadí.
    1. Najlepšie knihy ,ktoré si v živote prečítal? (okrem svojich XD)
    2. Ako by si vysvetlil obyčajnému človeku rozdiel medzi tlačením peňazí a kvantitatívnym uvoľňovaním?
    3. Neplánuješ rozhovor s Radovanom Vávrom?

    PS: Veľké ďakujem zato ,že rozširuješ finančnú gramotnosť.

    Odpovedať
  • 17/01/2022 o 20:21
    Permalink

    Aká je najdôležitejšia potrebná makro reforma? A prečo je to práve fiškálna decentralizácia?

    Odpovedať
  • 17/01/2022 o 22:03
    Permalink

    Dobrý den,

    Pohled na ČR.
    Je správné zvyšovat tak razantně úrokové sazby, když inflace je především dovezená ?
    Česke firmy to maximálně znevýhodní + okolní státy si budou moci kupovat v ČR levné nemovitosti dle mého.
    Vás názor na pravděpodobnost a hloubku recese 2022-2023 v ČR ?
    Děkuji za odpověď a hlavně vaši tvorbu.
    Richard

    Odpovedať
  • 18/01/2022 o 09:09
    Permalink

    Zdravím Juraj,

    zaujal ma údaj nedávno publikovaný štatistickým úradom: Inflácia v roku 2021 dosiahla 3,2%. Pravdu povediac ma tento údaj tak trochu zaskočil, keďže prakticky od apríla sa všade písalo o rekordnom tempe inflácie ktorý postupne narastal až takmer 6% v decembri. Práve toto číslo skôr reflektuje realitu v našich obchodoch, službách, benzínkach… Nehovoriac ešte o energiách. Prečo teda ešte v Decembri spomínaná najvyššia inflácia za posledných 18r skončila na dá sa povedať bežnej úrovni troch percent?

    Ďakujem za odpoveď.
    Peter

    Odpovedať
  • 18/01/2022 o 13:28
    Permalink

    Dobry den,
    dava zmysel drzat peniaze na ucte a mat „garantovanu stratu“ vo vyske inflacie, ked su investicne statky drahe a pravdepodobne ich caka korekcia? (To je otazka v otazke, nastane vobec korekcia?)

    V strednodobom horizonte 2 – 5 rokov chcem riesit byvanie, existuje alternativa strednodobej investicie ako ochrany uspor pred inflaciou?

    Este jedna otazka, precital som Vasu knihu Ako na zlato a povazujem ju za excelentnu – mate v plane nieco dalsie, napr. o investovani do akcii?

    Dakujem,
    Jozef

    Odpovedať
  • 18/01/2022 o 16:45
    Permalink

    Zdravím. Mám 2 otázky
    1. Predstavme si že máme bitcoin. Peniaze ktorých je konečné množstvo a nedajú sa dotlaciť. Stane sa nejaká katastrofa a potrebujeme peniaze. Kde ich zoberieme?
    2. Bude zvyšovanie úrokových sadzieb viesť aj k znižovaniu cien v obchodoch? Ak zvyšovanie úrokovej sadzby má viesť k tomu aby ľudia nebrali pôžičky, netlačili sa nové peniaze a nenarastala inflácia tak potom ľudia nebudú mať peniaze a ceny pôjdu dole či?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedať
  • 18/01/2022 o 18:48
    Permalink

    Ahoj Juraj,
    vidim vela otazok tak skusim velmi kratko a jednoducho (zaroven zlozito :D).

    1. Ake ETF by si zvolil pre dlhodobe investovanie (20-30r-navzdy)?
    – priklad: primarne S&P500 pravidelne + povedzme NASDAQ100 a teraz napriklad nejake
    „Value“ ETF a podobne vo vybranych cykloch?
    2. Ma vobec takyto rebalans význam pri „financnej hygiene“?

    (nebriem to ako odporucanie, ale tvoj nazor)

    Dakujem za odpoved, aj za dlhodobe zdielanie velmi zaujimavych informacii a vytvaranie materialov- super robota 🙂

    Odpovedať
  • 18/01/2022 o 20:21
    Permalink

    Dobry den, zaujima ma ako sa da definovat sucasny stav ekonomiky. Inflacia vkuse rastie a zaroven trhy pomaly pozvolna klesaju, resp. su volatilne. Da sa to povazovat za „stagflaciu“ alebo len „neistota“? Ake su dovody tohto sucasneho stavu ekonomiky? Ako v tomto necase investovat a aky dopad budu mat dalsie kroky FEDu (tappering, zvysovanie sadzieb) na svetove trhy? Ospravedlnujem sa za viacej podotazok 🙂

    Odpovedať
  • 18/01/2022 o 21:29
    Permalink

    Dobry den, zaujima ma ako sa da definovat sucasny stav ekonomiky. Inflacia vkuse rastie a zaroven trhy pomaly pozvolna klesaju, resp. su volatilne. Da sa to povazovat za „stagflaciu“ alebo len „neistota“? Ake su dovody tohto sucasneho stavu ekonomiky? Ako v tomto necase investovat a aky dopad budu mat dalsie kroky FEDu (tappering, zvysovanie sadzieb) na svetove trhy? Ospravedlnujem sa za viacej podotazok 🙂

    Odpovedať
  • 22/01/2022 o 16:52
    Permalink

    Sa mi zdá, že ľudia tu v diskusii poväčšine potrebujú skôr veštecké služby a daňových poradcov, nie dobrého ekonóma.

    Odpovedať
  • 25/01/2022 o 18:45
    Permalink

    Milý Juraj, sledujem Ťa, čítam Ťa, sme tak podobne vekovo. Zobudil som sa neskoro, ale predsa. Niečo čo som usporil chcem z účtov v banke investovať. Pekne prosím, urob s kolegynkou vtipné (často sú) ale informačne bohaté (to tiež) video „stratégia pre rok 2022“ s investičnými horizontami 2, 5 a X rokov…. To poteší široké spektrum Tvojich verných .. Jano

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial