O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Rovnováha je smrť

Chaos je prejavom dobre fungujúcej ekonomiky. Žiadny centrálny plán, linearita či stabilita. Namiesto toho nepredvídateľné inovácie, exponenciálny rast, kreatívna deštrukcia. Chaos neznamená absenciu akéhokoľvek usporiadania. Spontánny poriadok sa objavuje, ako výsledok spolupôsobenia množstva interakcií a niekoľkých jednoduchých pravidiel.

Keď som si ráno meral variabilitu tepovej frekvencie, uvedomil som si, že v Zlých peniazoch som pri popise týchto charakteristík  trhovej ekonomiky len zopakoval črty živých systémov. Tie sú rovnako neustále mimo rovnováhy, preteká cez ne energia a majú tendenciu samoorganizácie. Rovnováhu a stabilitu v spoločnosti prináša diktatúra.

Ekonómovia chaos nemajú radi. Ekonomiku sa snažia riadiť napriek tomu, že nejde o práčku, ale živý systém, ktorému nerozumejú. Experti si nevedia len tak žasnúť nad tým, ako dobre funguje niečo, čo sme sami nenadizajnovali. Chcú opravovať. Táto snaha je zosobnená v centrálnych bankároch, ktorí sa hrajú s úrokom. Pomalé oživenie vyspelého sveta po poslednej kríze a európske útrapy množia hlasy, že éra neopodstatneného oslavovania centrálnych bankárov  by sa mohla blížiť ku koncu.

Minulý týždeň mali rušno.

200

Zdroj: politico.eu

Týždeň v riadiacich komisiách

Začnime najdôležitejšou centrálnou bankou sveta. Janete Yellen, šéfka amerického Fedu, to nakoniec podľa očakávania dala. Americkú ekonomiku vyhodnotila riadiaca komisia ako dostatočne silnú a základnú úrokovú sadzbu zvýšili o 0,25 % na cielený rozsah 0,5 – 0,75 %. Za takmer dekádu po kríze ide len o druhé navýšenie.

Trhy formuláciu zdôvodnenia rozhodnutia a výroky typu „v tejto situácii… nie je zrejmé, že by Amerika potrebovala fiškálny stimul na návrat k plnej zamestnanosti“ vyhodnotili ako prekvapivo jastrabie. Investori začali zvažovať, či sa v roku 2017 náhodou nedočkajú viacerých, než len už očakávaných ďalších dvoch zvýšení základného úroku. Prekvapenie viedlo k posilneniu dolára, index tejto meny dosiahol najvyššiu úroveň od januára 2003. Dolár voči euru posilnil na 1,04 dolára za euro,  voči zlatu na 1 130 dolárov za uncu.

201

Zasadanie poslalo americké akcie do mínusu, no to len korigovali rast z predchádzajúcich dní, keď stihli dosiahnuť opäť historické maximá. Americké úroky, rastúce už pred zasadaním Fedu, po oznámení poskočili a  výnos na dvojročných štátnych dlhopisoch sa dostal na najvyššiu úroveň od roku 2009.

ECB na minulotýždňovom zasadaní namiesto sprísňovania monetárnej politiky potvrdila predĺženie programu kvantitatívneho uvoľňovania až do konca roku 2017. Do marca 2017 to bude plánovaných 80 miliárd mesačne, potom sa objem zníži na 60 miliárd s tým, že ho možno v prípade potreby navýšiť. Rozdiel v postoji centrálnych bánk vedie k rastúcemu rozdielu medzi úrokmi v USA a európskom jadre. Keďže ECB so zdvíhaním úrokov stále otáľa, rozdiel medzi americkým a nemeckým 10 ročným štátnym dlhopisom je najväčší od jari roku 1989.

Európa v monetárnej politike za Amerikou zvyčajne zaostáva, no skôr či neskôr ju bude nasledovať a úroky začnú ešte rýchlejšie rásť aj v Nemecku. Zmenu trendu možno tušiť hlavne v európskej periférii. Pred pár týždňami som písal, že taliansky 50-ročný štátny dlhopis stratil za necelé dva mesiace 15 % hodnoty. Rast úrokov nepotešil ani držiteľov belgického storočného dlhopisu, ktorý od augusta stratil už 30 %. A to sme len na začiatku. Či ide o začiatok celosvetovej dlhopisovej lavíny sa ukáže budúci rok.

202

Každý šetrí po svojom

Talianske banky sa riešia. Teda snaží sa ich riešiť nová dočasná talianska vláda aj bankári (voľby budú najneskôr vo februári 2018, pravdepodobne v polke roka 2017). Tretia najväčšia talianska banka Monte dei Paschi chce predísť záchrane vládou a do konca mesiaca z trhov získať kapitál potrebný na prežitie. Najväčšia talianska banka UniCredit plánuje emitovať nové akcie a získať tak od investorov 13 miliárd eur. Peniaze má použiť na čistenie súvahy od takmer 18-tich miliárd eur zlyhaných úverov. Doplnenie vlastného kapitálu plánuje na prvý kvartál 2017. Celkový objem zlyhaných úverov v talianskych bankách sa odhaduje na 360 miliárd eur.

Banka oznámila aj zámer prepustiť ďalších 6 500 zamestnancov (celkovo už 14 tisíc zo 100 tisíc zamestnancov) a zavrieť štvrtinu z 3 800 pobočiek, čo má vrátiť banku do zisku. Uskromniť sa má aj samotný šéf banky. 55 ročný Francúz Jean Pierre Mustier sa chce sa vzdať odmien nasledujúce tri roky a znížiť si plat o 40 % na 1,2 milióna eur ročne. 2 milióny z vlastných peňazí plánuje investovať do akcií banky.

Kde nie sú holuby, poteší aj vrabec na streche. Už aj náčrt riešenia najväčších talianskych bánk a na papieri plánovaný zisk UniCredit 4,7 miliárd eur v roku 2019  trhy potešil. Index akcií talianskych bánk narástol na najvyššie hodnoty od júna a pripísal si 25 % od referenda. Napriek tomu zatiaľ nie je nič vyhraté. Zatiaľ sú to len plány. UniCredit chce pri emisii získať takmer 80 % jej terajšej trhovej kapitalizácie, teda toho, čo dnes stoja jej všetky akcie dokopy.

203

Zdroj:  prebratá z telegraph.co.uk Credit: Philippe Samyn and Partners architects and engineers/EUROPA

Grécky premiér Tsipras chcel vybaviť výrazné odpustenie časti gréckeho dlhu a zmiernenie kombinácie vysokých daní a úspor, ktoré boli na krajinu uvalené veriteľmi. Zatiaľ sa nepodarilo . Medzinárodný menový fond by aj bol za zníženie dlhu a požadovaných rozpočtových prebytkov, no z Nemecka počuť samé Nein! Tak Tsipras začal opäť neposlúchať. Veriteľov prekvapil investíciou do svojho politického kapitálu vo forme jednorazových vianočných dôchodkov za 617 miliónov eur. Toto prečerpanie účtu majiteľov kreditky rozčúlilo a prišla okamžitá reakcia. Šéf euro-skupiny Jeroen Dijsselbloem včera vianočný bonus označil za porušenie podmienok pomoci, ktoré bude viesť k pozastaveniu aj tých drobných ústupkov vo výške dlhu vyjednaných 6. decembra. Okrem toho Tsipras pred posudzovaním plnenia podmienok veriteľmi v januári vytiahol aj  jeho obľúbený politický trik. Začal sa veriteľom vyhrážať predčasnými voľbami v roku 2017.

V Bruseli odhalili nový palác „Európa“. Futuristická budova, kde má po novom sídliť  Európska rada a Rada EÚ, získala prezývku „vesmírne vajce“. Tu sa nešetrilo – rozpočet sa z 240 miliónov eur vyšplhal na konečných 321 miliónov. Napriek tomu, že vzhľadom na kufre baliacich Britov to mohlo byť určite aj menšie. Treba dúfať, že únia stihne zmeniť  svoje postupy a politiky ešte predtým, než zdupkajú aj ďalšie krajiny. To by potom niektoré časti Bruselu mohli pripomínať mestá duchov, aké majú po eurom nafúknutej bubline v Španielsku.
204

Zdroj: denik.cz

Zdá sa, že to nebol vtip a v Austrálii to so zrušením 100 dolárovky myslia vážne. V „boji proti daňovým únikom“ budú nasledovať príklad z IndieVenezuely a zvážia odporúčania analýzy investičnej banky UBS, ktorá navrhla tieto bankovky zrušiť. Tamojšia ministerka financií Kelly O’Dwyer potvrdila zostavenie pracovnej skupiny za týmto účelom. V 50-kách a 100-kách majú v Austrálii 92 % celkovej hodnoty hotovosti. 100 austrálskych dolárov je len 70 eur. Hádam si nevezme Austrália od socialistov z Venezuely príklad aj v tom, kde zohnať vianočné darčeky – ukradnúť ich hračkárskym firmám a ich majiteľov zavrieť do basy.

Tip na článok

Tento týždeň vyberám dlhší, no zaujímavý článok o tom, ako sa narodila nová kryptomena Zcash, ktorá by mala bitcoin tromfnúť v miere anonymizácie. Je v ňom aj znepokojivá zápletka odhaľujúca zraniteľnosť našich telefónov.

205

Chaos je život

Zdravé srdce bije chaoticky. Pravidelný tep je prejavom choroby alebo stresu. Tento fakt možno využiť v každodennom živote. Variability tepu srdca (HRV) som už spomínal. Okrem kvality spánku, absencie priberania a krvných testov ide o užitočný spôsobom posúdenia úrovne zaťaženia organizmu. Meranie HRV používa množstvo športovcov na optimalizáciu pomeru tréningovej záťaže a oddychu. Šikovné telefóny tento nástroj sprístupnili aj masám, ktoré ho môžu využiť pri identifikácii zdrojov chronického stresu a učení sa, ako proti nemu aktívne bojovať. Na mojich meraniach okrem intenzity fyzickej či psychickej záťaže badať v predstihu aj blížiacu sa chorobu. Meranie HRV môže pomôcť predísť nepríjemným prekvapeniam manažérom, ktorí si po 12 hodinovom pracovnom dni idú ešte s čelovkou na hlave zabehať, aby natrénovali na triatlon. Ja používam ithlete, ku ktorému treba dokúpiť aj snímač, no v posledných rokoch pribudlo množstvo aplikácii, ktoré si vystačia s kamerou. V budúcnosti nás možno kamera na počítači či mobile bude snímať neustále. Pri prekročení nastavenej úrovne vyskočí hláška s dychovým cvičením alebo aktívnou relaxáciou. A podľa v reálnom čase meniaceho sa HRV zistíte, ktorým kolegom sa radšej vyhýbať.

Juraj Karpiš

Darčeky netreba kradnúť, ale rozdávať. E-book verziu Zlých peňazí dostanú zdarma všetci, ktorí budú v zozname odberateľov tohto týždenníka najneskôr dňa 22.12.2016 do 18:00. Dajte to prosím vedieť aj známym, ktorých by kniha potešila zdieľaním tohto statusu na vašom Facebooku. Vaše pripomienky alebo tipy aj naďalej píšte na tyzdennik@jurajkarpis.com. Ďakujem!

207

Alebo vyplňte nasledujúci formulár  a získavajte týždenník v predstihu:

[revue_subscribe]

020 Úroky rastú, euro padá, socialisti kradnú darčeky. Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:            

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial