O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

My sme Oni

Syfilis si viaceré európske krajiny pomenovali podľa susedného národa, ktorý nemali príliš v láske.

Zdroj: www.reddit.com

Rôzne mená tejto pohlavnej choroby ilustrujú vrodenú túžbu separovať ľudí do dvoch skupín: My a Oni. Takéto triedenie uľahčuje spoluprácu v skupine. Ľahšie sa robia koalície, prinášajú obete. Naopak pri fackaní nepriateľa nás netrápi svedomie.

Ľudí separujeme odmala. Ako malé deti skôr na základe jazyka, než farby. Neskôr na stiahnutie do ulity „My“ poslúži čokoľvek. Môže to byť rasa (biely/čierny), náboženstvo (kresťan/moslim), národ (Slovák/Maďar) alebo ideológia (sociálny demokrat/libertarián). V slávnom experimente stačilo 10 ročné deti v letnom tábore rozdeliť do dvoch inak pomenovaných skupín. Nenávisť si potom „dôležité“ rozdiely našla sama a začali konflikty.

Keď sú družstvá oblečené do dresov, svet sa zrazu zdá byť príjemne jednoduchý. Vlastné každodenné individuálne zlyhania prekryje sebavedomie príslušnosti do tlupy. My máme názor, Oni dogmu. My sme racionálni, Oni vypočítaví. My sebavedomí, Oni arogantní. My sme cieľavedomí, Oni idú cez mŕtvoly. My sa vieme baviť a oni sú hluční. My to robíme z vyšších princípov, Oni pre peniaze.

Že aj Oni sú My si musím pripomínať aj ja. Je to práca na celý život.

Doma v Európe

Britský parlament odmietol reparát referenda o Brexite.

Môj preferovaný scenár z tých, ktoré boli pre budúcnosť Európy predstavené, vám nepoviem,“ predostrel pred týždňom predseda Európskej komisie Juncker. Tento týždeň sme sa dozvedeli, že sa mu najviac páči scenár „oveľa viac a spoločne“. Šokujúca by bola akákoľvek iná voľba. Aj vďaka tomuto prístupu prišla únia o dôležitého člena.

Nemci stále ľúbia hotovosť. Vidno to aj na tom, že fyzické eurá vznikajú najmä v nemeckej centrálnej banke. Z 1,1 bilióna eurovej hotovosti existujúcej ku koncu roku 2016 sa viac než polovica vytlačila práve v Bundesbanke.

Gréci potrebujú akékoľvek peniaze. Preklenovací úver na splácanie dlhu voči nám a Medzinárodnému menovému fondu boli pýtať už aj v Svetovej banke. Grécka ekonomika sa v poslednom štvrťroku 2016 scvrkla o 1,2 %. V roku 2008 bola ešte 3,5 krát väčšia ako ekonomika Bangladéšu. Po necelej dekáde „európskej solidarity“ utopením krajiny v dlhu Bangladéš Grécko predbehol.

Každým rokom je opustenie eura pre Taliansko drahšie,píše v správe banky Mediobanca analytik, ktorý sa snaží vyčísliť zisky z redenominácie talianskych dlhopisov do novej meny. Nové talianske dlhopisy sa totiž vydávajú už s CAC doložkou. Riadia sa preto nie domácim, ale medzinárodným právom a nemôžu byť splácané v inej mene ako eurách. Momentálny odhad finančných strát pre Taliansko za predpokladu 30 % znehodnotenia novej meny banka odhaduje na 280 miliárd eur. V tejto sume nie sú zahrnuté odhady ekonomických strát/ziskov Quitaly.

V diskusii HN TV s Marcelou Šimkovou som preto povedal, že pri analýze volebného roku 2017 ma viac než francúzske voľby zaujíma rozdanie politických kariet v Taliansku.

Krotitelia úrokov

Inflačné prekvapenia v eurozóne zobudili možnosť, že Európska centrálna banka zľaví tempo vytvárania nových eur. Alebo aspoň naznačí zmenu týmto smerom v budúcnosti. ECB v rámci dva roky bežiaceho programu kvantitatívneho uvoľňovania vytvorila už viac než 1,7 bilióna eur. To je 5 000 eur na každého obyvateľa.

Vzhľadom na tieto očakávania nebola dnešná tlačovka po zasadaní ECB príliš jastrabia. Žiadne zmeny, žiadne nové opatrenia, ani výraznejší náznak obratu. Draghi poznamenal, že sú optimistickejší ohľadom odhadov rastu a počkajú si, ako sa tento premietne do cenovej inflácie.

Euro po tlačovke mierne posilnilo na 1,06 dolára. Vrátilo sa tam, kde bolo pred týždňom. Americké akcie sa mierne stiahli z vybojovaných historických maxím. Tento týždeň emitovala akcie spoločnosť Snap, ktorá vytvorila Snapchat – sociálnu sieť na zdieľanie videí. Napriek tomu, že aplikáciu nepoužívam (mám len Instagram), hodnota spoločnosti vzrástla za 5 rokov z 4 miliónov na 34 miliárd dolárov. Zlato týždeň klesalo smerom k dôležitej hranici 1 200 dolárov za uncu. Tesne nad ňou sa zatiaľ zastavilo.

Späť k úrokom. Ich útlak zo strany centrálnych bánk vyvoláva ilúzie dobrých časov. Ľudia si berú hypotéky, firmy úvery na investície. Dlhodobé projekty, ktoré boli pri trhových cenách dlhu nerentabilné, sú zázrakom diskontovania zrazu v zisku.

Nízke úroky sťahujú z budúcnosti spotrebu a do budúcnosti odsúvajú problémy.

Zdroj: BIS

Posledný rast HDP v pokrízovom oživení je postavený najmä na spotrebe, nie na investíciách. Takéto rasty bývajú výrazne slabšie a kratšie. Spotreba je financovaná rastúcim dlhom, čo je neudržateľné.  Dlh domácností pokračuje takmer 15 % medziročným rastom aj na Slovensku. Ale doba nízky úrokov pomaly končí.

Ústup z liečby ekonomiky nízkymi úrokmi začala už americká centrálna banka. Fed dal už dva opatrné 0,25 % kroky od nuly. Budúci týždeň majú opäť zasadanie. Prejav šéfky Fedu Yellen v uplynulom týždni a posledné zverejnené ekonomické čísla posunuli trhové očakávania ďalšieho zvýšenia základného úroku ku 100% pravdepodobnosti. Zaujímavé je, že ku zvýšeniu zrejme dôjde v čase, keď klesajú odhady rastu americkej ekonomiky.

Pravdepodobnosť zvýšenia základného úroku Fedom vs. aktuálny odhad rastu amerického HDP

Krotitelia politikov

Finančné inštitúcie investovali do americkej predvolebnej kampane rekordné peniaze. Za roky 2015/2016 na politické aktivity minuli 2 miliardy dolárov. To je 3,7 milióna dolárov na každého člena kongresu. Ide o historický rekord. Je to viac než dvakrát toľko ako do politikov investoval ktorýkoľvek iný sektor ekonomiky. Štátne privilégia nie sú zadarmo a  poistenie z verejných financií si treba u správcov verejnej pokladne zaslúžiť.

Rakúšan v BIS

Claudio Borio, šéf Menového a ekonomického oddelenia v Bank for International Settlements, hovorí, že za pomalý ekonomický rast po kríze nemôže sekulárna stagnácia, ale chyby v alokácii kapitálu spôsobené finančným cyklom. K zníženiu produktivity prispeli aj chybné pokrízové politiky zamerané na podporu dopytu namiesto likvidácie pomýlených investícií. Za to by ho pochválili „Rakúšania“ von Mises aj Hayek. Podobný príbeh detailnejšie rozvíjam aj v Zlých peniazoch. Podľa Boria sú úroky opäť príliš dlho príliš nízko.

Zdroj: BIS

Radosť jesť

Nielen nadbytok chutných kalorických jedál, ktoré sú neustále po ruke, vedie vo vyspelých krajinách k prejedaniu. Keď som to minule spomínal, zabudol som na ďalšieho vinníka.

Napadlo ma to, keď som naposledy siahol po čokoládovej nátierke. Jedlo je pre mnohých ľudí poslednou otvorenou bránou k úprimnej živočíšnej radosti. Viem o čom hovorím. V hektickejších obdobiach naplnených hlavne prácou, mi chutí výrazne viac. Napriek fyzickej záhaľke.

Takže k postupom na obmedzenie prejedania si značím nie zrovna ľahkú úlohu: zabezpečiť, aby som mal život plný zaujímavejších činností než je jedenie.

Tip – keď chcete byť skutočne sami, choďte do lesa (bez telefónu)

Je to horšie, než strašil Snowden. Aby mohol byť štát neustále s nami, nenechá na pokoji žiadnu kameru či mikrofón. Wikileaks začala zverejňovať sériu dokumentov poukazujúcich na plošné špehovanie zo strany amerických inštitúcií.

Treba počítať, že CIA alebo iná štátna agentúra vás môže sledovať cez všetko, čo má mikrofón alebo kameru. Dokonca aj cez chytrý televízor (Samsung). CIA používa aj ruský malware a kradne heslá uložené v Internet Exploreri. Teda heslá tých dvoch, čo ešte používajú Internet Explorer. Keď si chcete byť istí, že nepriateľ nenačúva, neverte ničomu, čo sa nedá vypnúť natvrdo vypínačom. Inak CIA údajne vie zabiť na diaľku už aj prebratím kontroly nad idúcim autom.

My so starším vozovým parkom sme zatiaľ v bezpečí. A hlavne, kto nič zlé nerobí, ten sa od štátu nemá čoho obávať.

Juraj Karpiš

Vaše pripomienky, postrehy a námety povedzte do televízora alebo mi ich radšej napíšte na  tyzdennik@jurajkarpis.com.

 

Ak chcete dostávať tento týždenník o niekoľko dní skôr a rovno do mailu , tak nižšie nechajte svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

031 Úroky, úroky, ach tie úroky Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:                    

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial