O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.
K…. čo sa chcú voziť lacno

Po dlhej dobe som si poriadne vypil. Ráno bolo ťažké, temná chuť juhoafrického vína ma nechcela opustiť. Trest za narušenie pôstneho obdobia. Na rozdiel od dávnych študentských časov som na druhý deň nemohol dať na živote pauzu.

Nadránom, po dopitvaní poslednej paradigmy meniacej svet, sme zavolali klasický taxík. Neskôr som sa dozvedel, že taxikári rozpútali vojnu. Uber im berie prácu. Štátom menej regulovaná platforma je lepšia a lacnejšia. To je smrteľná kombinácia.

Niektorí taxikári sa zorganizovali a zastrašujú Uber vodičov/klientov a lepia nálepky na ich autá. „Vodičovi nadávali, že je starý k****, ktorý im kradne prácu. Mne, že som k****, ktorá sa chce voziť za dve eurá.” Na štátom regulovaných taxikárov s licenciou a psychotestami sa sťažovala ich potenciálna klientka. Ja sa radšej než na štátny kartel spoľahnem na reguláciu reputáciou.

Potrebovali sme drink taxi. Okrem opíc sme museli domov previezť aj auto. Taxikár ale prišiel bez druhého vodiča. Situáciu vyriešil bez zaváhania. Namiesto kolegu z taxislužby si na cestu späť objednal Uber.

Fed opatrne zvýšil

Stále to nie je odkopnutie pokrízových barlí zlých peňazí, ale drobné krôčiky týmto smerom. Šéfka Fedu Janet Yellen včera oznámila tretie pokrízové zvýšenie základného úroku do rozpätia 0,75-1 %. Zlato od radosti poskočilo o 20 dolárov na uncu (momentálne na 1230 dolárov). Americký dolár oslabil aj voči euru na 1,078. Americké akcie na správu reagovali rastom.

Zvyšovanie úrokov trhmi interpretované ako expanzívna monetárna politika? Kľúčom sú očakávania. Že Yellen bude zvyšovať, tušili všetci. Prekvapenie mohlo prísť skôr z rýchlejšieho tlačenia úrokov smerom hore. Hospodársky rast v USA spomaľuje, cenová inflácia naopak zrýchľuje 

Oficiálny index spotrebiteľských cien je v USA už na 2,8 %. Ak pri porovnávaní trhových cien veríte viac než americkým úradníkom botom naprogramovaným výskumníkmi  z MIT, ktoré miliardu cien každý deň lovia po internete, potom to je už 3,6 %. Toľko kúpnej sily zo zlých peňazí stráca Američan za rok. Reálny úrok je hlboko pod nulou a centrálna banka de facto platí komerčným bankám za to, že si požičiavajú peniaze. Toto sme už zažili v období pred krízou a uvidíme, či to tentokrát dopadne lepšie.  

Daň z inflácie

Ak strácajú zlé peniaze hodnotu tempom 3,6 % ročne, musia ľudia niesť nielen náklady tejto straty, ale z cenovej inflácie dokonca platiť aj daň. Ak kúpim na začiatku roka zlato za 100 eur a na konci roka ho predám za 103,6 eur z rozdielu musím zaplatiť daň z príjmu. Napriek tomu, že nejde o reálny príjem, len rozklad zlých peňazí. Po iniciatíve aktivistov snažiacich sa o viac slobody a lepšie peniaze v americkom Idaho preto zrušili akékoľvek dane zo striebra a zlata. Tie považujú spolu s americkou ústavou za alternatívu k zlým dolárom. Daň z príjmu pri vzácnych kovoch zrušili už aj štáty Utah a Oklahoma.

Slovensko

Peniaze strácajú hodnotu aj u nás. Slovenské spotrebiteľské ceny zrýchlili z januárového medziročného rastu 0,7 % na februárových 1,2 %.

Vládou prešiel návrh zákona, aby sa výrazne rozšíril počet sviatočných dní, počas ktorých musia byť zavreté obchody. „Uvedená požiadavka vyplýva z toho, že mnohí zamestnanci vykonávajúci prácu v predajniach sa počas sviatkov nemôžu riadne venovať svojim rodinám, pretože v čase, keď sú ich deti a ostatní rodinní príslušníci doma, títo zamestnanci pracujú. …Časť spotrebiteľov, ale aj samotných zamestnancov môže voľný čas využiť na rozvíjanie tradičných rodinných hodnôt.“ Tie tradičné hodnoty si pamätám z komunizmu. Ostražito plánovať nákupy pred sviatkami, ako keby mal nastať koniec sveta.

A čo vodiči, policajti a sestričky? Pri vzniku každej regulácie sú ľudia, ktorí v zlepšovanie sveta zákazmi skutočne veria a potom skupiny, ktoré na tom zarobia. Tu tipujem, že niekto nevládze súťažiť s veľkými obchodnými sieťami v otváracích hodinách. Na potenciálny zdroj nami zaplatenej šťavnatej renty poukazuje aj veta „Výnimku budú mať len tie prevádzky, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie potrieb obyvateľstva a budú vymedzené v zákone.“

Kedysi som sa rakúskym obchodom, kde bolo mlieko, maslo a múka v nedeľu zamknuté za mrežou a predávali iba hotové sendviče, smial. Teraz pozorujem, ako sa do dobrého úmyslu prezlečený socialistický dirigizmus vracia aj ku nám.

Prvé európske voľby za nami

Európsky týždeň začal tureckým divadlom, keď Holandsko neumožnilo pristáť a navštíviť lokálnych Turkov tureckému ministrovi zahraničných vecí Mevlutovi Cavusoglu. Tureckej ministerke sociálnych vecí a rodiny Fatme Kayovej zabránili vstúpiť na turecký konzulát vRotterdame a vyhostili ju do Nemecka. Erdogan označil Holanďanov za fašistov. Nemecké médiá, ktoré asi vedia, mu odkázali, že Holanďania boli obeťou fašistov, pričom Turecko s fašistami kolaborovalo. 

Zdroj: Politico.eu

Týždeň končí prehrou proti-islamskej strany Geerta Wildersa (PVV) v holandských parlamentných voľbách. Zvíťazila strana doterajšieho premiéra Marka Rutteho (VVD) pričom pomohol aj spomínaný incident. Nejeden potenciálny Wildersov volič zrejme sadol na Rutteho turecký med.

Škóti plánujú ďalšie referendum o nezávislosti. Oznámila to šéfka tamojšej vlády Nicola Sturgeon a hlasovanie dala do súvislosti s Brexitom. Posledné sa uskutočnilo v roku 2014, pričom Nie strana vyhrala s 55 %. 

Bývalý taliansky premiér a líder opozičnej strany Forza Italia Silvio Berlusconi predstavil volebný program. Nechýba v ňom popri eure paralelná mena „nová líra“. Podľa nedávnych prieskumov má jeho strana približne 13 %.

Aktuálne predpovede ohľadom francúzskych volieb vyzerajú nasledovne:

Takmer dekádu po začiatku finančnej krízy Island konečne zrušil všetky obmedzenia pohybu kapitálu z/do krajiny a plne sa vrátil na finančné trhy.

Čína predbehla eurozónu a stala sa najväčším bankovým systémom sveta. Pomohol pokrízový stimul zlými peniazmi a následný prudký rast dlhu v tejto krajine. 

Tip

Moja diskusia s Erikom Balážom o paralelách medzi ekonómiou a ekológiou či problémoch pri snahe o riadenie komplexných systémov na podujatí Showcrates je už na webe. Tu som triezvy.

Juraj Karpiš

Dnes sopicou, bez tipov na lepšie zdravie. Bilo by sa to. Dobehneme nabudúce. Vaše pripomienky, postrehy a námety píšte na adresu  tyzdennik@jurajkarpis.com.

Ak chcete dostávať tento týždenník o niekoľko dní skôr a rovno do mailu , tak nižšie nechajte svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

 

032 Yellen pridvihla, Silvio sníva o novej líre Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:            

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial