O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Ako vlastné deti

Viac než náraz do môjho auta bolí útok na svetonázor. JA sa nerozťahuje len do nášho majetku, ale prerastá aj s myšlienkami a teóriami. Spájame s nimi našu identitu, na ich základe sa začleňujeme do rôznych skupín. Máme k nim vzťah ako k vlastným deťom. Ťažko znášame ich kritiku. Berieme ju osobne.

Pri hľadaní pravdy je nekritická láska prekážkou. Vedie k selektívnej slepote a omylom. Emócie nedovolia vidieť svet tak ako je. Realitu mierne ohýbajú. Dvaja racionálni diskutéri, ktorí poznajú svoje názory a úprimne hľadajú pravdu, by teoreticky mali dospieť k zhode vo všetky faktických oblastiach. Nezhody inteligentných, racionálnych ľudí v reálnom svete by pritom zaplnili aj tri Facebooky. Je to aj preto, že názory sú naše. A kritika vlastných myšlienok, teórií a svetonázorov je neprirodzená. Preto extrémne ťažká.

Ľudia Pravdu radšej majú, než ju hľadajú.

Nové rekordy

Americké akcie sa vyšplhali opäť na historické maximá. Index NASDAQ ich aj prekonal a prvý krát prekročil úroveň 6000. To je o 1000 viac ako pred sedemnástimi rokmi, tesne pred prasknutím bubliny v technologických akciách v roku 2000.

Spoločnosť Leuthold Group LLC zobrala 6 ukazovateľov ocenenia amerických akcií a spravila ich medián. Podľa tohto indikátora americké akcie (v tomto prípade reprezentované indexom S&P500)  zatiaľ dosahujú úroveň valuácie, akú mali v roku 1997. Teda necelé tri roky pred prasknutím akciovej bubliny.

Americké akcie poskočili aj vďaka očakávaniu „najväčšieho zníženia daní v histórii“, ktoré sľubuje prezident Donald Trump. Minulý týždeň predstavil návrh reformy, ktorý na A4 rozdal na tlačovke novinárom. Detaily a plán, ako zníženie daní financovať, zatiaľ nerozdal.

Zdroj: twitter.com/lachlan

Nielen v USA strieka šampanské. Historický rekord dosiahol aj index nemeckých akcií DAX, ktorý je na dosah hodnoty 12500.

 

Česká koruna sa vrátila na úroveň z dôb intervencie. Jedno euro sa obchoduje už za 26,98 CZK. Euro si po prvom kole francúzskych prezidentských volieb vydýchlo a posilnilo na 1,09 amerického dolára. Zlato ako jedna z foriem poistenia voči katastrofám v zlých peniazoch naopak po oznámení výsledkov oslabilo a pohybuje sa v okolí 1265 dolárov za uncu.

Jedna euro-mína (takmer) zneškodnená

Bol to nervózny víkend. Aj predstavitelia ECB cítili potrebu trhy ubezpečiť, že v prípade likviditných problémov francúzskych bánk má centrálna banka nástroje, ktorými im vie pomôcť.

Nakoniec prvé kolo francúzskych prezidentských volieb dopadlo pre euro dobre. Emmanuel Macron z centristickej strany En Marche! získal 24 % , Marine Le Penová z Národného frontu 22 %. François Fillon z Republikánskej strany, ktorý skončil s 20 % tretí, už podporil Macrona. Očakáva sa, že Macrona bude voliť aj väčšina voličov ďalších neúspešných kandidátov a tak v druhom kole, ktoré bude 7. mája, sa prezidentom stane on. Ani Francúzsko zrejme nebude mať prezidentku.

Le Penovej dobrodružné nápady ako je Frexit alebo financovanie verejných výdavkov (možno aj jej úverov na predvolebnú kampaň z Ruska) tlačením nových frankov sa odkladá. Samotná Le Penová  začala svoje názory pred druhým kolom strategicky zjemňovať a odmietla odpovedať na otázku, či chce skutočne vystúpiť z eurozóny.

Socialisti, ktorí vygenerovali úradujúceho prezidenta Françoisa Hollandeho, vo voľbách pohoreli. Ich kandidát získal len 6,4 %.

Viac obáv mám z talianskej míny. V krajine majú v prieskumoch euroskeptické strany väčšinu. Bude malý zázrak, ak z toho vznikne vláda, ktorá nepríde s radikálnymi nápadmi ohľadom fungovania Talianska v eurozóne.

Deficity a prebytky

Napriek dobrým časom hospodárskeho rastu, klesajúcej nezamestnanosti a zvyšovaniu mnohých daní, sa slovenskej vláde stále nepodarilo vyrovnať rozpočet.

Dobré sa chváli samo. Náš minister financií Peter Kažimír sa pochválil, že sa vláde vlani podarilo znížiť deficit verejných financií na 1,7 % HDP, čo je menej ako plánovaných 1,93 %.

Vláda nič neznížila, len sa jej to stalo. Kombinácia rastúcej ekonomiky a rastúcej zamestnanosti to vybavila napriek tomu, že politici nešetrili.

Tešiť sa z 1,7 % deficitu v dobrých časoch sa môže len niekto, kto nevie, že až 12 krajín EÚ hospodárilo s vyrovnaným rozpočtom alebo prebytkom. Ak by slovenská vláda chcela hospodáriť aspoň tak ako susedná česká (0,6 % HDP), výdavky štátu by museli klesnúť o 1,6 mld. eur.

S prebytkom 0,7 % HDP hospodárili v roku 2016 Gréci. Primárny prebytok – čiže rozdiel medzi príjmami a výdavkami verejných financií pred platením úrokov zo štátneho dlhu – dosiahol nečakaných 4,2 %. To je výrazne nad cieľom 0,5 % stanoveným v záchrannom programe Trojky.

Verejné výdavky od roku 2009 klesli v Grécku až o 31 %, príjmy o 11 %. Vysoký prebytok znamená, že krajina už nie je závislá na neustálom prítoku financií zo zahraničia.

Ideálny čas na default alebo vyjednávanie nových podmienok reštrukturalizácie dlhu.

Socializmus je nesmrteľný

Počet respondentov, ktorí si myslia, že za riešenie problémov ľudí by mala byť zodpovedná federálna vláda, je v USA najvyšší od roku 1995, kedy sa s týmto prieskumom začalo.

Vo Venezuela vláda už robí veľa. Takmer všetko. Namiesto riešení však vyrába problémy. „Keby sa toho chopili lepší ľudia, tak by to fungovalo!“ znie tradičná námietka elitárov. Dobré zriadenie sa ale nemusí spoliehať na dobrý casting. Bez katastrofických následkov pre ľudí by malo zvládnuť aj keď vedúce funkcie obsadia idioti. Lebo tí sa tam raz dostanú.

Napríklad spomínaná americká letecká spoločnosť United Airlines. Po tom, ako prišiel o kreslo jej klient a policajti ho šmykom vypratali z lietadla, prišiel o kreslo aj šéf spoločnosti. Nikto nemusel do ulíc, stačilo pohoršenie v nových a tradičných médiách. Kapitalizmus nie je dokonalý, ale vie sa učiť. Meniť a zlepšovať. Zlo v ňom nie je zabetónované.

Zdroj: twitter/antonioscastles

Tak ako je zabetónovaná socialistická venezuelská vláda. V piatkových protestoch proti nej zomrelo 12 ľudí. Takto sa bojuje proti socialistickému peklu.

„Nech je ďalším mŕtvym socializmus,“ píšu na stene. Držím palce.

Ideologický Turingov test

Čo ale robiť s vlastnou predpojatosťou? Zázračný recept neexistuje. Skreslenie sebaláskou možno len korigovať, nikdy nie úplne odstrániť. Darwin sa snažil argumenty alebo dôkazy proti jeho hypotéze okamžite zapisovať. Inak hrozilo, že mu ich JA pomôže láskyplne zabudnúť.

So zaujímavým postupom ako sa odosobniť od vlastnej ideológie a k ideám sa správať objektívnejšie, teda skôr ako k cudzím deťom, prišiel ekonóm Bryan Caplan. Ide o modifikáciu Turingovho testu. Ten skúša kvalitu umelej inteligencie. Rozhodca diskutuje so skutočným človekom a počítačom. Test je úspešný vtedy, keď iba na základe komunikácie nevie rozlíšiť kto je kto.

Caplanova modifikácia hovorí, že skutočne nesúhlasiť máme právo len v prípade, že dostatočne dobre poznáme argumenty protistrany. Tak dobre, že keď ich anonymne reprodukujeme, experti protistrany nevedia rozoznať, či sme zástanca alebo kritik.

Nutnosť skutočne vstúpiť do cudzej teórie a na chvíľu opustiť vlastný, známy a pohodlný svet vlastného presvedčenia funguje ako cestovanie. Domov sa vrátime s novou perspektívou, nápadmi a chyby v našom systéme sú zrazu zreteľnejšie. A niektorí zistia, že je čas sa presťahovať.

Tip

V stredu, 3. mája o 19:00  budeme v Zámockom pivovare opäť viesť Ekonomické reči. Tentokrát ide o moju tému, čiže problematiku peňazí a finančného systému. Po krátkom úvode bude kopu priestoru pre vaše otázky a diskusiu v neformálnej atmosfére. Či už si prídete potvrdiť vaše teórie, rozbiť tie moje alebo sa len dozvedieť niečo nové – teším sa na vás.

Juraj Karpiš

Aj ďalej mi píšte na  tyzdennik@jurajkarpis.com.

 

Ak chcete dostávať tento týždenník o niekoľko dní skôr a rovno do mailu , tak nižšie nechajte svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

037 Party Like It’s 1997 Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:        

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial