O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Oko, ruka, auto, dom

„Ááááu,“ vyhŕklo zo mňa, keď som pravým kolesom vletel do jamy na ceste prvej triedy. Mohol by v nej zimovať menší medveď. Keď som kúpil nové staré (jazdené) auto, chvíľu mi trvalo, než sa mi podarilo od neho odosobniť. Niektorí zase trpia fyzickou nevoľnosťou v prípade straty väčšej sumy peňazí. Počul som príbeh day-tradera, čo po neúspešnom obchode zvracal na balkóne.

Náš majetok sa podvedome zrastá s našim telom. JA sa rozťahuje do priestoru cez naše oblečenie, aktíva a vzťahy. Vták má hniezdo, my dom. Biológovia to volajú rozšírený fenotyp. Ovplyvňuje okolie a vysiela informácie o tom, kto sme. Alebo kto by sme chceli byť.

Aha, aké mám auto. To preto, že mám kvalitné gény. Poď so mnou robiť deti!

Páva s príliš veľkým chvostom zožerie predátor. Okrem zrejmých výhod má kumulácia majetku v priebehu života  aj takmer neviditeľné úskalia. Čím viac človek má, tým viac toho môže stratiť. A strach zo straty zotročuje a ničí zdravie.  Statky – zmätky.

Akcie

Americké akcie posledný týždeň prešľapovali na mieste. Medzinárodný menový fond (MMF) varuje, že americké spoločnosti sú extrémne zadlžené a preto zraniteľné voči ďalšiemu rastu úrokov. V niektorých sektoroch dokonca viac, než pred poslednou finančnou krízou. Podľa odhadu MMF môže ďalší rast úrokov dotlačiť viac než 20 % amerických spoločností na hranicu bankrotu.

Zdroj: IMF

Rýchly odhad rastu amerického HDP atlantského Fedu klesol už na 0,5 % . Zvyšuje americká centrálna banka úroky do prichádzajúcej recesie?

Euro

Voči doláru za posledný týždeň posilnilo na 1,077 dolára. Zlato stále stojí 1280 dolárov za uncu.

Ani Eurozóne to nerastie. Súdiac podľa klesajúceho rastu HDP je náš menový spolok nie je vhodným miestom pre sny o svižnom raste životnej úrovne.

Keď ekonomika nerastie a štát míňa ako keby to rástlo, rastie dlh. Štátny dlh sa v eurozóne počas krízy dostal na vyššie poschodie. Uvidíme, do akého levelu preskočí, keď centrálne banky priškrtia prúd nových zlých peňazí a skončia dobré časy.

OneCoin

Nemecký regulátor finančného sektora Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) zmrazil účty spoločnosti IMS International Marketing Services GmbH, ktorá fungovala ako spracovateľ platieb pre OneCoin multilevel-marketingovú schému. Regulátor firme pozastavil činnosť na základe toho, že prevádzkovala nelicencované peňažné aktivity. OneCoin vyšetruje od septembra 2016 polícia v Londýne a propagáciu OneCoin zakázal v Taliansku tamojší úrad, ktorý ma na starosti ochranu spotrebiteľov.

Nedeľné referendum v Turecku o zmenách ústavy, ktoré majú dať viac právomocí prezidentovi Erdoganovi, dopadlo tesnou prehrou opozície: 51,41 % za, 48,59 % proti. Objavujú sa indikácie, že výsledok nebol ponechaný úplne na vrtkavú vôľu ľudu a prezident je z časti strojcom svojho šťastia.

Fake News – rôzne podoby cenzúry

Nemecká vláda chce brániť šíreniu falošných správ po internete. Zákonom. Pre tých, čo majú v rukách kladivo, sa všetko okolo nich mení na klinec. Na žiadosť portálu golem.de tamojšie Ministerstvo spravodlivosti nevedelo uviesť jediný konkrétny príklad, na ktorý by sa nový zákon mohol vzťahovať.

Nemeckému novinárovi, autorovi kníh z oblasti psychológie a neurovied Rolfovi Degenovi hon na falošné správy po amerických prezidentských voľbách pripomína hystériu ohľadom údajných satanistických posolstiev spätne prehrávaných rockových skladieb v 70-tych a 80-tych rokoch. Tie mali podvedome navádzať poslucháčov k uctievaniu diabla, sexu a drogám.

Mne to pripomína snahu o cenzúru. Napriek tomu, že šikovný branding navodzuje dojem spamového filtra. Príde vám to pritiahnuté za vlasy? Tak si predstavte, že v komisii, ktorá rozhodne čo je trestuhodná falošná správa, sedia politici, ktorých najviac neznášate. Lebo ak „komisia pravdy“ vznikne, raz sa do nej dostanú aj oni.

Prípadové štúdie z uplynulého týždňa

Zoberme si napríklad správu Financial Times (FT) po ohlásení predčasných volieb v Británii. Pre FT to bolo jasné. Poponáhľali sa s informovaním o tom, ako strategický krok premiérky May posilniť svoju pozíciu pred vyjednávaním Brexitu viedol ku prepadu kurzu libry.

Stačia dve hodiny a všetko je inak. Britská libra posilnila na 10 týždenné maximum voči doláru. Momentálne je najsilnejšia za posledný polrok.

Zdroj: twiiter.com/RussLamberti

Medzinárodný menový fond opätovne zvýšil odhad rastu HDP Veľkej Británie na rok 2017. Po Brexitovom referende začiatkom leta 2016 sa predikcia podivne šplhala z 1,1 % v októbri 2016, na 1,5 % v januári 2017 až na 2 % tento týždeň. Po hlasovaní sa strašenie ekonomickou katastrofou z predpovedí vytratilo.

News alebo Fake News?

Realita je príliš komplikovaná na to, aby sme ju dali posudzovať Ministerstvu pravdy.

Štát riadi ekonomiku – hlad a platby kozami

Aj v tohtoročnom vegánskom pôste, z ktorého ma vyslobodila Veľká noc, som stratil nejaké kilogramy. Vo Venezuele sa ľudia postia nedobrovoľne. Nedostatok potravín im prinieslo tamojšie budovanie socialistického raja. Tri štvrtiny obyvateľstva tam za posledný rok hladovaním stratilo v priemere 8,7 kilogramov telesnej váhy.

Monetárne zneužívanie obyvateľstva v Zimbabwe pokračuje aj po hyperinflácii a následnej monetárnej reforme. Po ďalšom kole monetárneho vyvlastnenia v krajine, keď štát zhabal dolárové vklady obyvateľstva a zamenil ich za novú pseudomenu, sa tamojšia ekonomika prepadá do barterovej katastrofy. Zimbabwský minister školstva musel povoliť platbu školného v domácich zvieratách.

Tip na rozhovor o Zlých peniazoch a dobrom živote

Podcast Juraja Bednára som tu už spomínal. S Jurajom sa stretávam rád, keďže sa vždy niečo nové naučím. Potešilo ma, keď ma pozval na môj obľúbený Pu-Erh a rozhovor pred mikrofónom. Výsledok nájdete tu.

 

Hovorili sme o témach, o ktorých píšem aj v tomto týždenníku. Rozobrali sme zlé peniaze, ich dopady na ekonomiku a niečo k snahe o čo najlepší život. Počas nahrávania sme sa nepobili, nič nevybuchlo a nikto sa nevyzliekol. Bez obrazu preto nič nestratíte a v prípade záujmu odporúčam stiahnuť rovno audio.

Ako chudák

Pokles cien akcií, nabúrané auto alebo strata domu v rozvode môže vyvolať podobné pocity ako amputácia končatiny. Bolí to a strach z podobnej katastrofy prispieva k chronickému stresu. Ten znižuje testosterón a v dlhom horizonte zabíja.

Rozdať všetko na charitu, pridať sa k minimalistom a presťahovať sa do drevom obitého kontajneru? Exitujú aj o niečo menej radikálne riešenia úzkosti z bohatstva. Bez toho, aby sa človek preklopil rovno do neistoty chudoby. Inšpiráciou môže byť zbohatlík, ktorý žil pred dvoma tisícročiami v Ríme.

Majster stoicizmu Seneca napriek obrovskému bohatstvu pár dní do mesiaca pravidelne jedol, spal a obliekal sa ako posledný chudák. To mu pravidelne pripomínalo, že ani tento stav nie je katastrofou. Navyše po dobrovoľnom výlete do chudoby chutilo aj jeho bežné jedlo opäť ako delikatesa a vlastná posteľ bola znova príjemne pohodlná.

Bezstarostnosť chudobného, s možnosťami bohatého. Čo viac človek môže chcieť?

Juraj Karpiš

Budúci piatok, 28. apríla, organizujeme v bratislavskom Hoteli Tatra Free Market Roadshow. V paneli o ekonomickom vývoji v eurozóne vystúpim aj ja, ale hlavne Bob Murphy a iní zaujímaví rečníci. Ak sa na akcii nestretneme, môžete mi pripomienky, postrehy a námety posielať na adresu  tyzdennik@jurajkarpis.com.

Ak chcete dostávať tento týždenník o niekoľko dní skôr a rovno do mailu , tak nižšie nechajte svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

 

036 Nechce to rásť. Značková cenzúra.  Zlé peniaze, dobrý život

Názor na “036 Nechce to rásť. Značková cenzúra.  Zlé peniaze, dobrý život

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial