O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Pred sebou človek neutečie

Bola už tma, pršalo a hyperaktívne deti robili bordel v aute. V mláke sme sa snažili nájsť ostrov trávy, na ktorom by sa dal postaviť stan. Cez víkend som opäť spal v kempe. Za posledné roky som získal slušnú vzorku kempovania naprieč kontinentami. Je zaujímavé porovnávať štandardy v rôznych krajinách. Na Korzike nemajú na toaletách ani dosky na sedenie, nieto papier, a nesťažujú sa. Na Zélande mali v kempe rovnakej kategórie v kúpeľni vyhrievané zrkadlá a zväčšovacie zrkadielka na odstraňovanie nechceného tvárového ochlpenia. Kemp bez toaletného papiera sme nenašli. Kempovanie je dočasným útekom bohatého farmára k lovecko-zberačským koreňom. Mierna, dočasná nepohoda, bližšie k Prírode, dá vyniknúť luxusnej pohode, v ktorej dnes žijeme. Pár dní po návrate mávam radosť aj z vypínača svetla. Ale pohodlnosť nakoniec ľudí vyňuchá aj v kempoch. Človek kupuje stále väčší stan, viac nábytku, potom prejde na karavan. Ten oboženie plotom, z okna vystrčí parabolu. Po západe slnka sa vo očiach detí neodráža žlté svetlo ohňa, ale modré svetlá obrazoviek. Pred vchod sa rozprestrie zelený, plastový, koberec imitujúci trávnik. Na ten skutočný trávnik. A sme opäť doma. Aj keď sme chceli byť aspoň na chvíľu preč.

stan

Euro, Líra, Libra

Taliansky premiér Matteo Renzi chystá na jeseň referendum. Bude o zmenách v ústave zameraných na zásadné obmedzenie právomocí senátu, ktorý brzdí Renziho reformy. V Taliansku sú kempy fajné, na toalete bývaj aj papier aj doska. Verejnosť začína vnímať hlasovanie ako protest proti establishmentu, ktorý ľuďom hrozí stratami v zlých bankách. Čo je problém, keďže Renzi sľúbil v prípade neúspechu odstúpiť. Ak to dá na Camerona, k moci sa môžu dostať tamojší euroskeptici. A tí hovoria aj o možnosti vystúpiť z eurozóny. To by bol stres test európskeho bankového systému, o ktorom sa regulátorovi ani nesnívalo.

„EÚ zaviedla clá na čínsku a ruskú oceľ,“ pri takýchto správach sa Britom za našim „spolkom voľného obchodu“ musí cnieť už dnes. Tak ako, boží trest za odchod alebo ekonomické vykúpenie? Brecesia alebo Brexpanzia? Podľa toho či sa spýtate toho čo bol za alebo preto. Jedni vyzdvihujú negatívne správy z britskej ekonomiky, druhí pozitívne. Centrálna banka – Bank of England nečakala ani na správy o znížení očakávaní rastu HDP a vystrelila na ekonomiku preventívne salvy zlých peňazí. Minulý štvrtok znížila základný úrok z 0,5 na 0,25 %, teda na najnižšiu úroveň v 322 ročnej histórii banky. Nervózni akademici v centrálnych bankách nám, budúcim dôchodcom, nízkymi úrokmi robia zo života investičné peklo. O čo i len biedny výnos sa musíme biť v omnoho rizikovejších teritóriách, než sme boli zvyknutí. Podľa WSJ na 7,5 percent ročne Američanom v roku 1995 stačila bezpečná dlhopisová jaskyňa. V roku 2015 treba ísť na vyskladanie rovnakého percenta s kožou aj do džungle – na domáci aj medzinárodný akciový a realitný trh a do Private Equity. Veľa šťastia a pripravme sa na obete.

jkľ

Bank of England ohlásila aj navýšenie QE o 60 miliárd libier v nasledujúcom polroku a nový 100 miliardový program pre banky. A potom začali prichádzať správy, ktoré naznačujú, že prst na tlačiarni nových zlých peňazí bol zrejme príliš nervózny. Vďaka slabej libre narástli za posledný mesiac nákupy leteniek do Spojeného kráľovstva o 8,6  %. Paríž je prázdny, Londýn privíta viac turistov. Ceny domov medziročne vzrástli o 8,4 %. Farmaceutická firma GlaxoSmithKline potvrdila v Británii plánovanú investíciu v hodnote 275 miliónov libier. Maloobchodné predaje narástli v júli o 1,9 %. Priemyselná výroba rástla v druhom kvartáli najrýchlejším tempom za posledných 17 rokov. Podľa prieskumu tamojšieho štatistického úradu iba „veľmi málo“ respondentov uviedlo, že ich postihla neistota vyplývajúca z referenda. Jedna z najväčších tamojších bánk, Lloyds, zrýchlila prepúšťanie a zrušila ďalších 3000 pracovných miest. Toto rozhodnutie ale prijala ešte pred referendom. Ekonomickú katastrofu vyvolanú Brexitom z toho zatiaľ neupatláme.

Dolár

V piatok boli zverejnené čísla o vytváraní nových pracovných miest v USA za júl. Namiesto očakávaných 180 tisíc to bolo 255. Toto pozitívne prekvapenie o niečo zdvihlo trhom očakávanú pravdepodobnosť zvyšovania úrokov už v septembri. (Keď sme pri Fede, ten získal povolenie viesť účty súkromným klientom v podobe veľkých klíringových domov a obchodníkov s derivátmi. Je tak o krok ďalej na ceste stať sa univerzálnou bankou pre všetkých). Zlato padlo (dolár posilnil) o takmer 30 dolárov na uncu. V stredu boli zverejnené čísla produktivity práce, čiže reálny produkt vydelený celkovým počtom odpracovaných hodín, za druhý štvrťrok 2016. Klesla medziročnými tempom 0,5 %. Zlato vzrástlo (dolár oslabil) o 20 dolárov za uncu. Produktivita klesá už štyri kvartály za sebou, čo sa naposledy stalo pred takmer 40-timi rokmi, pred recesiou začiatkom 80-tych rokov. Americké akciové indexy sa uplynulý týždeň dostali na svoje historické maximá. Bude rast pokračovať či sa radšej pripútať na divokú jazdu z kopca?  O tom rozhodne aj pani Yellen v americkom Fede.

jn

Nebezpečnejšie než auto

Pri jazde autom si väčšina ľudí zapína bezpečnostný pás, no o kvalitu a track record nemocnice, kde majú človeka liečiť, sa zaujíma málokto. A to je chyba. Kedysi som strašil známeho, ktorý zvažoval vybratie mandlí ešte starým americkým číslom 100 000 mŕtvych ročne (zo štúdie v roku 1999) následkom chyby v poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Nová analýza Johns Hopkins University vychádzajúca zo 4 novších štúdií počet úmrtí odhaduje na 250 000 ročne. Zdravotnícke pochybenia zabijú v USA viac ľudí, než automobilové nehody. 7,5 krát viac. Po srdcovocievnych chorobách a rakovine sú chyby v poskytnutej zdravotnej starostlivosti (napr. podanie zlého lieku, nemocničnej infekcie alebo nedodržanie operačných postupov) tretím najväčším zabijakom v USA. Autori tvrdia, že toto číslo je podhodnotené, keďže zachytáva iba úmrtia v nemocniciach a iné zdravotnícke zariadenia ignoruje. Nepotrebné návštevy lekára obmedzujem, operácie a iné zásadné intervencie dôkladne zvažujem a zaujímam sa (väčšinou neúspešne) o ukazovatele kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Iba ak by to u nás bolo výrazne lepšie ako v USA. S tak drahými CT-čkami určite.

Kemp namiesto nemocnice praje                                                                                                                           Juraj Karpiš

Chýba vám tu niečo, o čom by ste si chceli prečítať ? Dajte mi vedieť tyzdennik@jurajkarpis.com. Poznáte niekoho, koho by mohol týždenník zaujímať? Pošlite mu link. Alebo sa tu prihláste na odber a získavajte týždenník v predstihu.

Ďakujem!

[revue_subscribe]

 

Duria dôchodcov do investičnej džungle – 002 Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:                    

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial