O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Choroba

1. pracujem, 2. zvládam čítanie, 3. maximálne môžem pozerať YouTube. To sú tri úrovne intenzity mojich chorôb. Tentokrát sa imunitná reakcia spustila naplno. Únava, nepríjemné pocity a horúčka dostatočne jasne vymedzili, čo všetko nemám robiť. Telo prebralo kontrolu nad mojimi plánmi. Ani tie videá som nevládal pozerať. A to je vonku zima ako z rakúskeho turistického katalógu. Ale zdá sa, že vojnu vyhrávame.

Jediný priemerný Slovák vlastní viac, než tri miliardy chudobných!

V Švajčiarsku pokračuje Svetové ekonomické fórum. Davos je miesto, kde miliardári poučujú milionárov o problémoch chudobných. V čase mítingu nás odtiaľ každoročne triafajú správy o tom, ako nespravodlivo je rozdelené bohatstvo vo svete. Či sa zlepšuje život najchudobnejších tieto analýzy zvyčajne ignorujú. Ide o to, koľko majú tí najbohatší. „Priveľa!“ je každý rok expertmi odporúčaná odpoveď.

Osem mužov vlastní toľko čo chudobnejšia polovicac planéty,“ je tohtoročná podoba mediálneho výkriku. Ide o zavádzajúcu správu britského think tanku Oxfam, ktorú nekriticky a plošne šíria tradičné média. Napriek  podnecovaniu hnevu a závisti to Facebook ani Twitter zatiaľ nemažú.

Zdroj: NBS

Oxfam používa  podivnú metodológiu. Dlh považuje za negatívny majetok. Zo zadlženého študenta Harvardu robí väčšieho chudáka, než je sirota v africkom slume. „Výsledkom je, že ak použijete metodológiu Oxfamu, je moja neter s vreckovým 50 centov bohatšia ako spodných 40 % svetovej populácie,“ sťažuje sa Felix Salmon. Dodám, že priemerný Slovák je rádovo bohatší ako Felixova neter. NBS v roku 2012 odhadla mediánové čisté bohatstvo slovenskej domácnosti na 61 tisíc eur. Tak čo, cítite sa byť nechutne bohatí?

Ak nezastavíme neoliberalizmus, uvidíme pokračovanie toho, čo sa dialo posledných 25 rokov,“ varuje Oxfam. Posledných 25 rokov bolo pre svet a najmä tých chudobných ďaleko najlepších v histórii. Takže dúfam, že nočné mory Oxfamu sa budú plniť aj naďalej.

Ekonomika

Prezident komunistickej Číny prišiel do Davosu brániť globalizáciu, ktorú podľa neho nemožno viniť za súčasné svetové problémy. Medzinárodný menový fond znížil odhad rastu Indie zo 7,6 % na 6,6 % HDP pre „dočasný negatívny spotrebný šok“ vyvolaný spackanou demonetizáciou.

Britská premiérka Theresa May to povedala na plné ústa. Veľká Británia opúšťa Európsku úniu a jej jednotný trh. Čiastočné členstvo tak zmizlo zo stola a prístup na trh EÚ bude predmetom vyjednávaní.

Brexit je príležitosť na to, aby EÚ začala vyberať vlastné dane, hovorí správa pracovnej skupiny vysokých európskych funkcionárov. Skupinu poverili vypracovaním stratégie Európska komisia, Rada a Parlament. Vedie ju bývalý taliansky premiér Mario Monti. Navrhujú napríklad európske dane zo spotreby pohonných hmôt alebo európsku daň z príjmu právnických osôb. Pri jej zavádzaní pomôže iniciatíva na zjednotenie daňových základov. Bez tých Britov to bude v únii ťažšie.

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel tvrdí, že treba vytvoriť nový Pakt stability a rastu, keďže ten súčasný kladie príliš veľa dôrazu na stabilitu a málo na rast. Ani stabilita ani rast. Veď euro sa v roku 2012 takmer rozpadlo.

Inflácia spotrebných cien v Británii prekvapivo poskočila. Rast zrýchlil z 1,2 % v novembri na 1,6 % v decembri 2016. Inflačné prekvapenie sa udialo aj v Španielsku, ceny tam narástli o 1,4 %, čo je najrýchlejšie za posledné tri roky. Nemci z toho nervóznejú, minister financií Schäuble naznačuje, že by bolo vhodné, aby ECB z monetárnej stimulácie vycúvala už tento rok.

ECB ale na dnešnom zasadnutí nezmenila ani úroky, ani nastavenie svojich programov. Draghi namiesto obratu v monetárnej politike odkázal Nemcom: „Buďte trpezliví.“

Dolár/euro ani zlato sa za týždeň nikam nepohli a americké akcie sú stále zamrznuté.

Centrálna banka ako sponzor rizika

Zdroj:BIS

Podľa nového výskumného článku Bank for International Settlements vznik americkej centrálnej banky  spravil americký bankový systém „odolnejším voči šokom solventnosti, no menej odolným voči šokom likvidity, keďže banky po založení Fedu prudko znížili svoju likviditu. Odpoveď sektora ilustruje, ako zavedenie veriteľa poslednej inštancie môže zmeniť správanie súkromného sektora tak, že tento zvýši pravdepodobnosť využitia veriteľa.“  Vznik štátnej sociálnej poisťovne bankárov vedie k ich rizikovejšiemu správaniu a vyšším stratám, ktoré následne prehodia na zvyšok ekonomiky. Na druhej strane privilégium ochrannej ruky centrálnej banky vytvára vo finančnom sektore ekonomickú rentu.

Zdroj:BIS

Tip na knihu

O negatívnom vplyve centrálnej banky som písal v Zlých peniazoch. Ekonomický mainstream ju však stále považuje za kľúčový stabilizačný prvok v  hospodárstve. Tézami zo Zlých peňazí vás tu bijem po hlave pravidelne. Čo tak si oddýchnuť pri mainstreamovom pohľade, ktorý štátom monopolizované fiat peniaze chváli ako významný krok vpred? Potom odporúčam knihu Ekonomické krízy a ekonomická veda Daniela Dujavu. Dozviete sa viac o tom, akými teóriami búchajú o stôl ekonómovia v centrálnych bankách, keď manipulujú úroky a alebo zachraňujú finančníkov.

Dano učí na Ekonomickej univerzite v Bratislave a ekonómia ho zaujíma aj mimo pracovnej doby. Pred dokončením Zlých peňazí som mu preto dal pár kapitol spripomienkovať. Čítajúc jeho komentáre som neskôr zistil, aké rozčúlenie som mu tým spôsobil. Po prečítaní jeho knižky sme si asi kvit J.

Ani cukor nie je satan

V rámci liečby som minul pol fľašky medu. Med bol na niekoľko dní výlučným zdrojom energie, keďže absenciou hladu mi telo signalizovalo, že si teraz skutočne nepraje imunitný systém zaťažovať spracovávaním potravy. Sŕkajúc sladký čaj som si uvedomil, že hreším.

O tom, že cukor narobil a stále robí kopu zloby a ako to jeho promotéri hádzali na živočíšne tuky, som už písal. Z témy začína byť mainstream. V The New York Times sa dočítame, že „(cukor) možno predčasne zabil viac ľudí ako tabak.“ Niektorí sa ale dnes prehupli do druhého extrému. Cukor považujú za jed. Netvrdím, že cukry si netreba zaslúžiť a tým spracovaným sa netreba rafinovane vyhýbať. No už existujú ľudia, čo majú pocit viny aj keď si dajú do úst zemiak. Pritom u väčšiny tradičných lovecko-zberačských spoločností je alebo bola základom potravy práve nejaká forma sacharidov, resp. škrobu. Odporúčaným spôsobom liečby cukrofóbie sú článkyblog  Stephana Guyeneta.

Low-carb diéty sú výborným nástrojom na mnoho neduhov, ktorý sám používam. Dlhodobá strava chudobná na sacharidy v ich všetkých podobách ale so sebou nesie riziká ako je chronický stres, nedostatok vitamínu C alebo nižšia produkcia hlienu (ten je vytvorený z glykoproteínov, na ktoré treba oligosacharidy). Málo hlienu znamená napríklad suché ústa, suché oči, väčšiu pravdepodobnosť zápalov čreva, prípadne zápchu. Idem ja radšej otvoriť ďalší med.

Juraj Karpiš

Živočíšny tuk, cukor…? Čo bude najväčším nepriateľom zdravia v roku 2025? Aký titulok vymyslí Oxfam pre Davos 2018?  Čo na srdci, to do mailu tyzdennik@jurajkarpis.com. Ďakujem.

Ak chcete dostávať tento týždenník o niekoľko dní skôr a rovno do mailu , tak nižšie nechajte svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

024 Súcit, nie závisť. ECB neotočila Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:            

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial