O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.
 Keď komunikácia nie je o výmene informácií

Popisoval problém s návrhom riešenia. Úspešný, inteligentný človek v zrelom veku. V snahe nič nezanedbať som sem tam položil doplňujúcu otázku. V hlave chystal štruktúru reakcie, v ktorej som rozbil všetko, z čoho staval. Teóriou aj príkladmi zo života. Totálna prevaha. Dopredu mi ho bolo ľúto.

Prišiel môj čas, vypustil som to zo seba. Slušne, vecne, bez náznaku irónie. Zvedavý, ako bude vyzerať ústup, som pozrel do jeho tváre. A tam nič. Nula. Môj zdrvujúci útok nezanechal žiadnu stopu. Diskutér začal polemizovať s jednou z triesok argumentačného brvna, ktorým som ho akurát utĺkol. Ako keď dieťa, ktorému prezradíte, že darčeky nenosí Santa Claus, začne polemizovať, čo žerú jeho soby. Na chvíľu ma premohol úžas. Bola to moja chyba. V zápale argumentačnej hry som pozabudol, že zmyslom väčšiny komunikácií nie je výmena informácií. Dôležitejšími funkciami sú často koordinácia, zbieranie a vysielanie signálov o statuse a možných koalíciách. Kto s kým, a proti komu.

Na túto diskusiu som si spomenul, keď som čítal, ako niekto nadáva nesúhlasiacej strane do fašistov. Ani tu nejde o skutočnú komunikáciu, ale statusové tance. Poznám ich, sám som sa im nevyhol. Pokusy informovať či presviedčať sa označením za fašistu končia, nie začínajú.

Zlý európsky policajt

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble sa asi inšpiroval Trumpovým poradcom a posťažoval sa nemeckým novinám Tagesspiegel, že euro je pre Nemecko „príliš slabé“. Pre Financial Times upresnil, že si je vedomý, že ECB a Mario Draghi musia stanovovať monetárnu politiku pre celú eurozónu, no podľa neho je táto „pre Nemecko príliš uvoľnená“.

Mario Draghi je presvedčený, že pomáha. Nie, jeho zlé peniaze nenafukujú bubliny vo finančných aktívach. „Úroky na podnikových dlhopisoch rovnako ako ceny akcií sa zdajú byť v súlade s ekonomickými fundamentmi.“ No keď to hovorí centrálny bankár, zrejme to už nebude pravda.

Centrálne banky oslabovali dolár voči euru (a yenu) spoločnými intervenciami naposledy v roku 2000. Po tom, ako v treťom štvrťroku 2000 dolár posilnil oproti euru o 8,2 %, vstúpila na trhy americká centrálna banka a 22. septembra nakúpila 1,5 miliardy eur za doláre. Akciu koordinovala s ECB a centrálnymi bankami Japonska a Kanady. To je približne 2 miliardy dnešných eur. Pre porovnanie, pri ochrane kurzového záväzku českej koruny nakúpila v januári tohto roku ČNB zrejme až 15 miliárd eur. To je dvakrát viac, než bol doterajší mesačný rekord zo začiatku intervencií v novembri 2013.

Euro v priebehu týždňa mierne oslabilo, zlato pokračovalo v raste a je na 1240 dolároch za uncu. Americké akcie mierne posilnili a sú tesne pod maximami.

Zdroj: FT

„Nemôžeme odpísať časť dlhu člena eurozóny, to vylučuje Lisabonská zmluva. Na to by Gréci museli opustiť euro,“ Schäuble nakladá pred blížiacimi sa nemeckými voľbami aj Grékom. „Musíme udržať tlak na Grécko, aby udržalo podniknuté reformy a stalo sa konkurencieschopným, inak nemôžu zostať v menovej únii.“

Popri naťahovačkách v Medzinárodnom menovom fonde, či aj naďalej predstierať, že grécky dlh je splatiteľný a či má zostať súčasťou záchranného programu, rastú aj výnosy na týchto dlhopisoch. Dvojročné štátne dlhopisy už presiahli 9 %.

Ako huby po daždi

Rastúce rozdiely v úročení medzi štátnymi dlhopismi členov eurozóny som naposledy len nakusol. Spomenuté francúzske dlhopisy pokračujú v úteku od nemeckých. Pomáhajú tomu blížiace sa francúzske prezidentské voľby a škandály kandidátov. Pod výnosmi podkúrila aj prezidentská kandidátka Le Pen, ktorá predstavila svoj ekonomický program. V skratke eurokatastrofa. 1. Vystúpiť z eura 2. Zrušiť nezávislosť centrálnej banky 3. Rozbehnúť tlačiarne a z novovytvorených zlých peňazí zafinancovať sociálne dávky, priemyselnú politiku a splácanie dlhu. Ďalšia ilustrácia toho, že štátny monopol na peniaze sa nedá reformovať, ale treba ho zrušiť. Skôr či neskôr ho nejaký politický blázon ovládne a spôsobí pohromu.

Emmanuel Macron, ďalší kandidát na francúzskeho prezidenta, pozval amerických vedcov, akademikov a podnikateľov, ktorí nesúhlasia s Trumpom, nech sa presťahujú do Francúzska. Tak zlé to asi ale v USA ešte nebude.

Pred finančnou krízou boli rozdiely v úročení medzi krajinami jadra a periférnymi krajinami extrémne nízke. Pracovala na tom ECB ignorovaním rozdielov v riziku krajín a politici presviedčaním trhov o homogénnej únii s implicitnou garanciou. To viedlo k bublinám v krajinách s umelo nízkymi úrokmi.

Okrem blížiacich sa volieb v troch najväčších krajinách Európskej únie k rastu rozdielov v úročení prispieva aj neistota. Horúcou otázkou je, kam sa budú pchať pochybné štátne dlhopisy po tom, ako skončí program kvantitatívneho uvoľňovania Európskej centrálnej banky. Ktorý blázon bude kupovať napríklad dlh stagnujúceho predlženého Talianska?

Quitaly Watch

Aj v Taliansku rastú. Trochu ma to mrzí, keďže sa mi ten short v lete nepodaril.

Nechcem maľovať Beppe Grilla na stenu, ale predvolebné prieskumy ukazujú, že Quitaly tam nemusí byť až tak uleteným scenárom. Ak by voľby dopadli tak, ako ukazujú terajšie prieskumy, anti-euro strany by zostavili vládu. Či by mali odvahu z eurozóny skutočne vystúpiť je druhá otázka. Treba na to ešte úspešné referendum a zmenu ústavy. No Italeave by sa mohol minimálne stať kartou na vydieranie ostatných členov menovej únie. Termín volieb zatiaľ nie je jasný, stanoví ho prezident.

Zdroj: www.mishtalk.com

V Taliansku sa prínosy eura vysvetľujú ťažko. Reálny hrubý domáci produkt na obyvateľa tam za takmer 20 rokov euro projektu klesol. Stratené dve dekády. Korelácia neimplikuje kauzalitu, ale vysvetlite to voličovi.

Zdroj: www.bloomberg.com

Tip: Mind the Gap!

Profesor Hans Rosling si všimol, že aj vysokoškolskí študenti sú pri otázkach ohľadom pokroku vo svete horší než opice. Pravde by boli bližšie, ak by odpovede vyberali poslepiačky. Ľudia majú posunuté vnímanie reality. Môžu za to aj médiá, ktoré predávajú reklamný priestor šumom z  tragédií pozbieraných po celom svete. Človek má pocit, že sa celý svet posledné dekády rúti do záhuby. Opak je pravdou. Nikdy nebolo lepšie.

https://m.gapminder.org/

Medzeru medzi realitou a jej vnímaním Rosling s veľkým nasadením zmenšoval. Prednášal o dôležitých trendoch extrémne pútavým spôsobom. To je vzácna kombinácia. Okrem prednášania pracoval na zbrani hromadného ničenia katastrofických kuvikov – ľahko použiteľnom zásobníku dát o svete GAPMINDER. V utorok Rosling zomrel na rakovinu pankreasu vo veku 68 rokov. To je veľká škoda, keďže pomáhal otvárať oči miliónom ľudí. Tu nájdete niekoľko jeho vybraných prednášok.

Waist to Weight Ratio

Splnila sa predpoveď a koncom januára ste dosiahli ročné hmotnostné maximum? U mňa áno.

Pri optimalizácii zdravia ale telesná hmotnosť nie je najlepším ukazovateľom. Nerozlišuje svaly a tuk. Aj tuk ešte možno rozdeliť na menej škodlivý podkožný a zákernejší vnútorný (viscerálny).

Zdroj: www.healthcorrelator.blogspot.sk

Známy Body Mass Index koriguje hmotnosť o výšku, ale pri športovejších postavách stráca časť informačnej hodnoty. Minimálne tak si vykladám fakt, že podľa neho som na hranici obezity.

Zdá sa, že najlepšie je maximalizovať pomer chudá hmota/tuk. Čiže čo najviac svalov pri čo najmenej tuku. Podiel tuku sa ale meria komplikovane, spotrebiteľsky dostupné riešenia sú nepresné. Ďalší problém je, že tento pomer sa nemení lineárne, ale exponenciálne. Inými slovami, keď sa snažím o vianočku na bruchu, tie posledné percentá tuku zaplatím neúmerným množstvom straty chudého tkaniva a svalovej hmoty. To zdraviu neprospieva. Neplatí, že čím nižšie BMI, tým lepšie pre zdravie. Naopak, tí, ktorých BMI klasifikuje ako ľudí s nadváhou (25-30), majú vo vyspelých spoločnostiach nižšie zdravotné riziká ako ľudia s BMI 20.

Čo teda merať? Dobrým priblížením množstva (zlého) tuku a jednoduchým ukazovateľom je obvod pásu.  Ned Kock z Health Correlator odporúča obvod pásu ešte predeliť hmotnosťou (WWR). Cieľom potom nie minimalizovať telesnú hmotnosť, ale tento pomer.

Juraj Karpiš

Narazili ste tu na niečo zaujímavé? Prepošlite to prosím spolu s linkom na týždenník  http://www.jurajkarpis.com/tag/tyzdennik/ známemu, ktorého by odber správ o Zlých peniazoch a dobrom živote mohol potešiť. Ďakujem. tyzdennik@jurajkarpis.com.

Ak chcete dostávať tento týždenník o niekoľko dní skôr a rovno do mailu , tak nižšie nechajte svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

027 Európsky špeciál Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:            

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial