O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

Vpísané v tvári

V utorok to u nás v kancelárii skúšal zlodej. Spozornel som predtým, než som ho videl. Stačil hlas. Keď som sa mu postavil do tváre, bolo to jasné. Podľa celkového zjavu a pachu. Napriek tomu, že bol slušne, čisto oblečený.  Vymyslené meno a dôvod návštevy opustil a dal sa rýchly ústup.

Všetci sme plní predsudkov. Pomáhajú sa rýchlo rozhodovať, niektoré už možno nefungujú.

Spoznali by ste veriaceho podľa tváre? Väčšina ľudí si veriacich spája so sympatickejšími črtami tváre. Toto je priemerná predstava tváre bezbožníka a veriaceho u účastníkov štúdie skúmajúcej rozdiely v stereotypoch o veriacich a ateistoch.

Zdroj: Mental Representations of Atheists and Theists

Veriaci sú bez ohľadu na náboženstvo vnímaní ako dôveryhodní a morálni, naopak ateisti ako nedôveryhodní a bez morálnych zábran. Toto vnímanie sa prejavuje aj v predstavách o výzore. Tváre pobožných si ľudia vo svojich predstavách spájajú s pozitívnejšími črtami než je tomu pri bezbožníkoch. Podľa tváre teda nastavujeme svoje očakávania aj ohľadom morálnosti ľudí.

Bitcoinová vetva

Bitcoin možno čaká štiepenie, tzv. hard fork. Bitcoinová komunita sa nevie dohodnúť na riešení aktuálnych problémov s nedostatočnou transakčnou kapacitou. Problémy, ktoré priniesla popularita meny, by sa mali riešiť v novom protokole, no konsenzus medzi ťažiarmi a developermi sa dosiahnuť zatiaľ nepodarilo. Hrozí, že novým protokolom sa z bitcoinu oddelí úplne nová, nekompatibilná mena s pracovným názvom Bitcoin Unlimited. BU má aktuálne podporu takmer 40 % ťažiarov. Držitelia dnešných bitcoinov vo vlastných peňaženkách by sa v prípade hard forku mali bez nutnosti akejkoľvek akcie stať automaticky majiteľmi oboch verzií coinov. Kto má účet na burze (nedisponuje privátnym kľúčom svojich BTC) by sa mal informovať o prípravách a podmienkach burzy pre prípad, že k hard forku dôjde. Správy dostali cenu BTC (na chvíľu) späť pod 1000 dolárov, pričom možno očakávať, že zrod Bitcoin Unlimited by priniesol divokejšie pohyby v cene.

Trhy

Americké akciové trhy sa predvčerom prvý krát trochu otriasli a ceny na nich po dlhej dobe klesli viac než o jedno percento. Korekcia zatiaľ nepokračuje a index S&P500 sa šplhá späť hore k maximám. Zlato má za sebou týždeň rastu, dnes sa obchoduje za 1244 dolárov za uncu. Dolár strácal hodnotu aj voči euru, ktoré posilnilo na 1,078 dolára.

Zlato považujem za primárnu globálnu menu.povedal bývalý šéf americkej centrálnej banky Alan Greenspan. Okrem opatrnej chvály zlatého štandardu prezradil, že Fed počas jeho obdobia cieľoval svojou politikou aj cenu zlata. Tých, čo to tvrdili už dávno, pritom považovali za bláznivých špekulantov.

Doba crowdfundingu

America First Foundation chce za pomoci crowdfundingu vyzbierať od verejnosti cez dobrovoľné príspevky 21 miliárd dolárov na postavenie poriadneho múru na hranici s Mexikom.

Kolegovi Robertovi Chovanculiakovi vyjde článok v Journal of Institutional Economics o tom, ako pomáha trh prekonať zlyhania štátu v poskytovaní verejných statkov. Keby štát musel napríklad na vojny zbierať peniaze od dobrovoľných darcov na stránke www.warstarter.org, bolo by ich menej. Zrejme by bolo aj menej múrov.

Crowdfunding skúša aj Steve Keen – profesor ekonómie z Kingston University vo Veľkej Británii. Sťažuje sa, že na univerzite „nie je dosť času a slobody, ktoré kedysi univerzity poskytovali originálnym mysliteľom“. Tvrdí, že väčšina zdrojov v ekonómii ide zástupcom teórií hlavného prúdu, ktorý v poslednej kríze spektakulárne zlyhal. Na rozdiel od väčšiny ekonomických akademikov preto ide s kožou na trh. Snaží sa nájsť patrónov, ktorí sa mu budú skladať na jeho plat 10 000 dolárov mesačne, aby sa mohol naplno venovať písaniu knihy, článkov a produkcii videí pre jeho YouTube kanál. Aktuálne je na 2 295 dolároch, držím palce. Cez startovac.cz a nákup mojej knihy mnohí z vás podobným spôsobom podporili aj moju prácu.

Európa

Premiérka Theresa May spustí dvojročný proces Brexitu už 29. marca.

Podľa posledného prieskumu denníka Corriere della Sera vedie v Taliansku Hnutie 5 hviezd bývalého komika Beppe Grilla s 32,3 % pred stranou bývalého premiéra Renziho (PD -26,8 %). Grillo je ten, čo chce dať hlasovať Talianom o vystúpení z eurozóny.

Zdroj: corriere.it

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem bol adresátom bomby zaslanej poštou, ktorú sa podarilo zachytiť na pošte v Aténach. Okrem bombovej pošty bol tento týždeň aj adresátom kritiky. „Počas eurokrízy ukázali krajiny severu solidaritu s krajinami zasiahnutými krízou. Ako sociálny demokrat prisudzujem solidarite výnimočnú dôležitosť. (No) existujú aj povinnosti. Nemôžete minúť všetky peniaze na alkohol a ženy a potom pýtať pomoc,povedal v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung, na čo sa na neho zniesla kritika europoslancov z južanských krajín.

Dánsky štát splatil 1,5 miliardový dolárový úver a prvýkrát za minimálne posledných 183 rokov nemá žiaden dlh v zahraničnej mene. Zostávajúci vládny dlh majú vo výške 38 %. My 53 % a politici chcú rušiť dlhovú brzdu a zadlžovať nás ešte viac.

Zdroj: QUARTZ

Čínske lekcie

Čína ústami vicepremiéra Zhang Gaoli vyzýva na boj proti protekcionizmu a podporuje slobodný obchod. To nezapadá do príbehu o vykorisťovaní Ázie globalizáciou. Pritom len 500 rokov dozadu si Čína zo strachu pred medzinárodným voľným obchodom zničila vlastnú flotilu. Námorný svetový hegemón vtedy nechal 3 500 lodí zhniť alebo ich rovno podpálil. Dnes komunistický vicepremiér tejto krajiny obhajuje slobodný obchod pred intervenciami z USA a EÚ. Spálime si aj my bohatšiu budúcnosť?

Tip – zistite, či sa obchoduje s vašimi osobnými údajmi

Máte rôzne heslá do množstva vašich účtov v e-shopoch, mailoch a iných online službách? Ani ja som nemal. A to sa dá zneužiť. Ak niekto ukradne email a heslo z jedného účtu, na ktorý ste už dávno zabudli, ani sa o tom nedozviete. Tieto údaje sa potom ale dajú použiť aj inde. Tí, čo si heslá kúpia, ich ako náhodou nájdený kľúč skúšajú na iných populárnych platformách. Niekde sadne a otvorí im poklad. Potom na svojom telefóne sledujete, ako sa šťastný nový vlastník vašej identity vezie Uberom v Moskve.

Tu si môžete zistiť, či bol niektorý z vašich účtov v minulosti predmetom úniku dát. Našli ste sa? Ak áno, potom je možno čas pomeniť si heslá. Mňa vykradli na LinkedIn-e a s ďalšou emailovou adresou na Dropboxe.

Paleo chute v dobe fast-foodu

Kilo varených zemiakov bez ničoho som ešte nikdy nezjedol. 160 gramové čipsy zhltnem bez zaváhania a ešte mám pocit, že by som po nich niečo zajedol. V oboch prípadoch ide o 860 kcal, čiže tretinu mojej dennej potreby kalórií. To je dôvod, prečo má moderný svet problém s nadváhou.

Čipsy sú síce extrémne chutné, no nenasýtia. Varené zemiaky extrémne nasýtia, no nie sú chutné.

Nie, za epidémiu obezity nemôže cukor. Jeho nahradenie umelými sladidlami nepomohlo. Ich konzumácia medzi rokmi 1999 -2012 narástla o 200 % u detí a 54 % u dospelých bez badateľného efektu.

Ani tuk.

Cukor a tuk sú problémom vtedy, keď sú použité ako nástroj na oklamanie človeka. Ľudia nie sú závislí na cukre, ale na potravinách, ktoré za použitia pridaných cukrov, tukov a rôznych príchutí nabúrajú naše chute. Tie sa vyvíjali v neustálom nedostatku niektorých kaloricky a nutrične bohatých jedál. Chuť fungovala ako motivátor nášho snaženia. Navigácia, ktorá nás mala doviesť k tomu, čoho bolo málo. Subjektívne vnímanie dobrej chuti bola odmena za to, že sme telu zohnali to, čo potrebovalo. Tak ako dobrý pocit pri sexe je odmena za to, že sme poslúžili replikácii génov.

Tento milióny rokov starý navigačný systém nás v dobe, keď si potraviny vieme vyrábať sami na náš vlastný chuťový obraz, zabíja. Ponuka extrémne chutných, kaloricky bohatých a nutrične chudobných jedál vedie k prejedaniu, nadváhe a zdravotným problémom.

Preto na rozdiel od prirodzeného tuku ten extrahovaný koncentrovaný a umelo pridávaný do jedál už  s obezitou koreluje. Spolu s pridávaným cukrom vytvárajú vysoko návykové jedlá, ktoré vedú k prejedaniu. Nielen nás, ale aj všetkých ostatných zvierat. Pridávaním tuku a cukrov do potravy priberú myši, potkany, psy, mačky, prasatá aj opice. Niet sa čo čudovať. Celé oddelenia vo firmách skúmajú to, ako použiť vrodené chute cicavcov na to, aby sme tie čipsy nevedeli odložiť.

Riešenie existuje: nejesť priemyselne spracované potraviny a vrátiť sa k jednoduchosti.

Varené zemiaky pri identickom množstve kalórií nasýtia približne sedemkrát viac ako napríklad croissanty. Vysokú sýtosť jedlu dáva obsah vody a vlákniny. Súvisí to s tým, že pocitu sýtosti pomáhajú aj ťahové receptory v žalúdku, ktoré reagujú na jeho plnosť. Vysokým indexom zasýtenia na jednotku kalórie disponujú aj proteíny.

Pomáha aj zvyšovať náklady uspokojovania chutí. Pomôcť môže lenivosť vytiahnuť päty z domu. Z domácnosti treba odstrániť priemyselné potravinové pasce v podobe sladkostí, slaných snackov, ale aj koláčikov od starej mamy. Čo nie je doma, to nezjem. Závislým to príde možno príliš radikálne. Tí môžu skúsiť odstrániť drogy aspoň zo zorného poľa. Zrakové vnemy potom nespustia kaskádu  vizuálny stimul – vznik potreby (chute) – „hlad“ – akcia – konzumácia  – pocit viny.

 

Juraj Karpiš

Budúci týždeň idem jesť varené zemiaky do lesa. Stihnúť daňové priznanie musím, ale od sledovania diania v ekonomike si oddýchnem. Oddýchnite si aj vy, ďalšie číslo dostanete do schránky až o dva týždne. Vaše pripomienky, postrehy a námety mi aj naďalej píšte na adresu  tyzdennik@jurajkarpis.com.

Ak chcete dostávať tento týždenník o niekoľko dní skôr a rovno do mailu , tak nižšie nechajte svoju mailovú adresu.

 

[revue_subscribe]

033 Bitcoin sa štiepi. Komunisti obhajujú slobodný obchod, západ clá Zlé peniaze, dobrý život
Tagy:                

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial