Na rozvrátenie krehkej mentálnej rovnováhy v nepriateľskom prostredí niekedy stačí jedna zlá myšlienka. Ľahký ponor zmení panikáriaca hlava na boj o prežitie. Zo zrelaxovaného nádychového potápania sa zrazu stane adrenalínový šport často s nepríjemným koncom.

Nováčikom hovorím, že freediving je hlavne „o hlave“. Výkony nádychových potápačov najčastejšie nebrzdí telo, ale myseľ. Poznám mnohých, ktorí na nádych v bazéne záplavu úctyhodné diaľky. Keď ale spod nich zmizne bezpečie bazénových kachličiek, pohľad im padne do zlovestnej hlbokej tmy a z tela nedostanú ani zlomok svojich fyzických maxím.

O zásadnom vplyve mysle na telo ma preto nik nemusí presviedčať. Podivuhodné je, ako málo zostalo z „ducha“ v dnešnej vede. Posledné polstoročie je čoraz prísnejšie materialistická. Myšlienka či emócia je redukovaná na jej chemicko-fyzikálny prejav. Ako by názov hormónu či neurotransmitera stačil. Liečime najmä telo, na hlavu sa často zabúda.

Napriek tomu sa duch z medicíny úplne nevytratil. Akurát má rôzne krycie mená. Jedným z nich je placebo.

Placebo efekt, pôsobí tým viac, čím je liečba drahšia a dramatickejšia. Sladká pilulka bez účinnej látky funguje lepšie, keď je v draho vyzerajúcej krabičke a stojí veľa peňazí. Zdravotníctvo „zadarmo“ nás tak zrejme pripravuje o časť efektivity liečby. Ešte lepšie než tabletky fungujú invazívne zákroky – ako placebo injekcia či placebo operácia. Na znižovanie bolesti dokonca funguje aj placebo-krém, ktorý človek nikdy nepoužil, len ho má pri sebe vo vačku.

Sila ducha v podobe presvedčenia nemá dôležitý vplyv len v medicíne. Je súčasťou mnohých kvalitných spotrebiteľských zážitkov. Opiť sa dá aj z placebo alkoholu a drahé víno chutí tak dobre aj vďaka tomu, že je drahé.  Stradivárky znejú úžasne. Zvuk drahých huslí za milióny dolárov preferujú tak špičkoví huslisti, ako aj ich poslucháči. Za predpokladu, že vedia, že sú to stradivárky. Inak sa nechajú zlákať zvukom nových nástrojov.

Ak priznáme silu ducha a viery v liečebných procesoch, potom sa len ťažko dá chápať militantný prístup niektorých expertov k alternatívnej medicíne ako druhej voľbe.  Aj keby niektoré jej postupy fungovali „len“ na základe placebo efektu. Ten je v podstate dokonalým liečebným postupom. Funguje a nemá vedľajšie účinky. Nehovoriac o tom, že tá „skutočná“ medicína sama používa množstvo liekov a  výkonov, ktoré nemajú dokázaný pozitívny účinok v randomizovaných, kontrolovaných štúdiách.

Ako a prečo pôsobí viera v liečbe? To nik zatiaľ presne nevie. Fascinujúca je hypotéza, že placebo funguje prepnutím spínača imunitného systému, ktorý máme v hlave.

Samotná imunitná reakcia je nákladná na zdroje a počas nej je preto organizmus zraniteľný. Na jej spustenie sa zrejme vyvinul mechanizmus, ktorý potrebuje signály na ubezpečenie, že sa organizmus nachádza v bezpečí a má dostatok zdrojov. Že si môže dovoliť ochorieť.

Sibírsky škrečok, ktorému v laboratóriu svetlami simulujú krátke dni a dlhé noci zimy existujúcu stredne vážnu infekciu nerieši. Plnú imunitnú reakciu spustí (ochorie) až po zmene osvetlenia, ktoré navodzuje dojem prichádzajúceho leta bohatého na zdroje potravy.

Poznám to sám. Niekedy po stresujúcich deadlinoch a období intenzívneho pracovného vyťaženia ochoriem hneď po odchode na dovolenku. Až keď sme subjektívne v bezpečí a akútny stres pominie, telo si môže dovoliť začať opravovať samé seba napríklad horúčkou. „Nemám čas ochorieť.“ platí doslova. Ak si ten čas človek v chronickom strese nenájde roky, tak malé problémy môžu prerásť do závažných ochorení, ktoré sú nezvratné.

Placebo môže byť teda signálom na spustenie samoliečebného procesu. Starostlivosť blízkych osôb alebo drahý liek či dramatický zákrok lekára signalizuje, že o človeka bude postarané. Telo sa nemusí venovať prežitiu, obrane a zháňaniu zdrojov. Môžeme sa „opustiť“  a naplno investovať do boja s ochorením. Zdá sa, že potrebu z detstva, aby nám niekto „pofúkal bobo“ s vekom nestrácame. V dospelosti túto funkciu akurát namiesto mamy plnia lekári, ich pilulky či skalpely.

Text je úryvok z mailového týždenníka „Zlé peniaze, dobrý život“. Pridajte sa k viac než 2 800 odberateľom, ktorí ho pravidelne koncom týždňa dostávajú do schránky a nechajte nižšie svoju mailovú adresu.

[revue_subscribe]

Duch, hmota a placebo
Tagy:

2 názory na “Duch, hmota a placebo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial