Z evolučného hľadiska som príliš úspešný lovec. Mäso mám každý deň. Chcelo to zmenu. Lovecký nezdar v podobe absencie živočíšnej potravy raz do roka simulujem vegánskym pôstom. Telo potrebuje akútny stres. Občasný hlad, chlad a strach je súčasťou zdravého a šťastného života. Zdá sa, že nedostatok proteínov pomáha poupratovať v tele a autofágia zožerie to, čo tam nepatrí. Takáto nanútená zmena stravovacieho stereotypu okrem toho obohatí stravu aj po zvyšok roku. Človek zistí aké všelijaké korienky, rastliny a semená sa dajú jesť. Tohtoročný pôst som 46 dní nejedol potraviny živočíšneho pôvodu. Bol som  paleo-vegán. V bežnom živote sa vyhýbam lepku, priemyselne spracovaným potravinám, chemicky extrahovaným rastlinným olejom a tukom. Nesladím. Tieto pravidlá som nezmenil ani počas pôstu. Jedol som zeleninu, ovocie a orechy.

1.      Hmotnosť

Chudnutie, i keď sa nachádzam nad mojim odhadovaným optimom, nebolo cieľom. Snažil som sa jesť veľa, aby som nebol v kalorickom deficite a neschudol príliš zo svalovej hmoty. Mimochodom zjesť moju kalorickú potrebu v rastlinnej strave znamená skutočne veľa tanierov a prežúvania (keď sme už pri tom, aj vylučovania). Tento experiment preto zaťažil zásobovanie domácnosti. 1000 kcal v hovädzom steaku váži 600 gramov. V zemiakoch 1,7 a v mrkve 2,5 kila. Vegáni potrebujú veľké tašky a silné ruky. Alebo jesť veľa prázdnych kalórií v podobe ryže a cukru. Napriek snahe jesť koľko treba, som stratil 3 % hmotnosti.

2.      LDL cholesterol

V krvných testoch pred vegánskou intervenciou som mal vysoký LDL cholesterol. Dáta mám len z nepriamej metódy (Friedewaldova rovnica – odhad dopočítavaním LDL, z celkového cholesterolu odčítaním HDL a VLDL). Tá má obmedzenú vypovedaciu hodnotu ohľadom rizík srdcovocievnych chorôb. Priame meranie početnosti (veľkosti) LDL častíc, ktoré je lepším ukazovateľ rizika jeho oxidácie a s ňou súvisiacich poškodení som zatiaľ nenašiel (ak viete, napíšte mi). Odhadovaný LDL po  46 dňoch bez živočíšnych tukov klesol do „normálu“.  Zdá sa, že konzumované tuky skutočne ovplyvňujú cholesterol. Alternatívnym vysvetlením poklesu LDL je zníženie chronického dlhodobého mentálneho stresu, ku ktorému došlo v sledovanom období. Viac svetla do toho vnesie ďalšie pravidelné vyšetrenie krvi.

3.      Trávenie

Bol som stále zdutý. Klalo ma v boku, pálilo v žalúdku. Nástojčivý pocit hladu možno zahnať natlačením sa, no napriek plnému žalúdku mi často zostával pocit, že by som niečo (poriadne) zjedol. Neustále som  si bol vedomý mojich tráviacich procesov, niekedy to bolo spojené s miernou nevoľnosťou. Prepnutie do trávenia inej stravy a vychovanie nového mikrobiómu v čreve nejde zo dňa na deň, no diskomfort neprešiel ani po niekoľkých týždňoch a vydržal až do konca pôstu.  Musel som si dávať pozor, kedy a koľko jem, inak bežné vynechanie jedla znamenalo pokles krvného cukru  a„hlaďák“ pri náročnejšej fyzickej aktivite neskôr. Rozkývaný krvný cukor bol výrazne horší rok dozadu keď hlaďáky prišli aj bez fyzickej aktivity, pár hodín po jedle. To som však ešte jedol relatívne veľa ryže, keďže som sa na vegánstvo dostatočne nepripravil a často nebolo nič iné po ruke. Tento rok som bol  už pripravený lepšie (teda skôr moja žena a svokra :)) a ryži som sa mohol väčšinu času strániť. Z 20 namrazených, nachystaných sáčkov  varenej ryže som zjedol nakoniec len jeden. Vyššia početnosť vyrážok síce prišla opäť, ale menej intenzívne ako minulý rok, čo možno súvisí s úspešnejším vyhýbaním sa lepku.

4.      Sila

V štandardných cvikoch do svalového zlyhania som stratil približne 10 % opakovaní. Často som sa cítil slabý a bez energie. Pokoj a oddanosť osudu neboli voľbou ale nevyhnutnosťou. Zvonku to mohlo vyzerať ako vyrovnanie sa s vesmírom, ale bola to skôr letargia.

5.      Mentálny výkon

Klesol. Subjektívny pocit nedostatku energie a mozgovej hmly potvrdili merania. Ako ukazovateľ mentálnej aktivity používam počítačový test reakčných časov. Dva sety raz za deň v približne rovnakom čase a podmienkach. Pred jeho začiatkom a po vegánskom pôste (modré bodky)  som bol znateľne rýchlejší (na osi Y je priemerný rekčný čas setu v milisekundách, čierna krivka je 7 dňový kĺzavý priemer). Všimnite si takmer okamžité, výrazné zlepšenie po opätovnom zaradení živočíšnych potravín do stravy.

graf

P.S.:Vegán to má v Bratislave ešte stále ťažké, drahé a často nechutné. Medzi pár výnimiek patrí GRÍN GRIN Salad Bar, ktorý mi (samozrejme okrem ženy a svokry :)) pomohol mať radosť aj z čisto rastlinného jedla. Za to im (všetkým) patrí vďaka.

5 efektov vegánskeho pôstu
Tagy:                

Názor na “5 efektov vegánskeho pôstu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial