Do roka a do dňa

Už je to rok, odkedy som spoplatnil jadro #zpdz. Malé výročie je vhodnou príležitosťou na krátke vyhodnotenie nášho experimentu.

Bezplatnú časť newslettera #zpdz aktuálne odoberá 8 413 ľudí. Mail s newsletterom má za posledný rok priemernú mieru otvorenia 54 %.

Z týchto 8 400 odberateľov je k dnešnému dňu 1 120 predplatiteľov (úrovne Čitateľ, Člen a Podporovateľ). Najmä vďaka ich podpore som mohol posledný rok tvoriť obsah na témy zlých peňazí a dobrého života naprieč rôznymi platformami. Okrem newslettera som za posledných 12 mesiacov publikoval 187 krátkych postrehov vo forme grafu, tabuľky alebo krátkeho komentáru (#skratka ) na Facebooku, Instagramelinkedine.

Mimo krátkych videí sme vyprodukovali aj 16 nových podcastov #zpdz. Ako hosť som bol vo viacerých iných podcastoch, k tomu nejaké televízie, rádiá a 15 prednášok. V zľavách pre predplatiteľov už máme niekoľko vybraných firiem a spolupracujúcich partnerov.

Pôvodný plán vytvoriť online kurz ohľadom sporenia v zlate nakoniec zmutoval. Materiálu bolo toľko, že som sa rozhodol vydať ho najskôr v tradičnejšej podobe knihy a potom zvážiť ďalší postup. Okrem práce na výslednej knihe Ako na zlato – peniaze pre neveriacich sa vďaka Pavlovi Rybovi a jeho vydavateľstvu Fish&Rabbit podarilo vydať aj Špatné peníze.

Témam posledného roku jednoznačne dominovala prebiehajúca pandémia. Tá negatívne ovplyvnila aj plány na realizáciu fyzických stretnutí priateľov #zpdz či už formou diskusií alebo tematického meet-up eventu s prednáškami. Napriek pandémii sa mi s viacerými z vás podarilo buď cez náhodné stretnutia alebo konzultácie aj porozprávať. Vždy to bolo zaujímavé a podnetné. Preto dúfam, že keď pandémia odíde, v  oblasti živých stretnutí niečo podnikneme.

Tip – zakúpte/obnovte si predplatné #zpdz na ďalší rok

Našu prácu na zlepšovaní povedomia o finančnej hygiene, nástrahách zlých peňazí a hľadaní inšpirácií k lepšiemu životu môžete podporiť zakúpením predplatného #zpdz na ďalší rok na tomto linku. Na rovnakom mieste si ho môžu predĺžiť mnohí z existujúcich predplatiteľov, ktorým v nasledujúcich dňoch predplatné skončí.

V rozhovore pre Trend  som povedal, že ešte neviem, či tento môj model financovania tvorby finančného obsahu prežije. Váš záujem a ochota prispieť ma napĺňajú optimizmom. Všetkým doterajším a budúcim Čitateľom, Členom a Podporovateľom ďakujem. Vďaka vám pokračujeme a vstupujeme do 6. roku existencie #zpdz.

Útek z mesta v troch rokoch dát prsteňa Oura – #vojdivon

Prsteň Oura som si na prostredník nasadil 18.7.2018. Zhodou okolností som sa o pár týždňov neskôr presťahoval. Efekty môjho „úteku z mesta“, ktorý som tu minule popisoval zo subjektívneho pohľadu viem vďaka Oure analyzovať aj podľa vývoja objektívnych telesných ukazovateľov.

Hlavnou zmenou bolo menej mestského stresu, napríklad v podobe pravidelného dochádzania cez dopravné zápchy alebo neustáleho ruchu a  hmýrenia hlavného mesta. Čoho sa mi mimo mesta dostávalo viac, je vagálna stimulácia pravidelným pohybom v na európske pomery nezvyčajne divokej prírode. Les tu mám doslova za dverami. #vojdivon je tu ľahšie a preto aj častejšie.

Pozitívny vplyv vyššej fyzickej aktivity v spektakulárnom prírodnom prostredí vidno v zlepšovaní podľa mňa najdôležitejšieho, ľahko merateľného ukazovateľa stresu HRV (variabilita tepu – čím vyššia, tým lepšie). Vývoj ma teší, keďže tento indikátor chronického stresu koreluje s mnohými civilizačnými ochoreniami.

Variabilita úderov srdca – mesačné priemery za posledné tri roky (vyššie znamená väčší vplyv parasympatika – menej stresu)

Každodenné stretnutie, ktoré sa nedá odložiť, je pravidelnejšie a intenzívnejšie. Viac a intenzívnejšej fyzickej aktivity viedlo k zlepšeniu mojej celkovej fyzickej kondície. To sa prejavilo na poklese minimálnych tepov počas spánku.

Minimálny dosiahnutý srdcový tep počas spánku – mesačné priemery za posledné tri roky

Viac pohybu vonku – s prirodzeným svetlom a teplotnými zmenami – pomáha každodennému nastavovaniu cirkadiánneho rytmu – jeho prehĺbeniu. Vďaka nemu keď má človek bdieť, tak je plný energie, keď má v noci spať, tak naozaj, hlboko spí. Efekt intenzívnejšieho, hlbšieho denného cyklu vidno na predlžovaní hlbokej fázy môjho spánku. Prispel zrejme aj pokles chronického stresu mestského života.

Doba trvania hlbokej fázy spánku počas noci – mesačné priemery za posledné tri roky

Tento efekt ma prekvapil asi najviac. Spánok som mal výborný už predtým, než som sa sťahoval a mal som pocit, že už nie je čo a ako zlepšiť. Na tomto mieste dodám, že Oura nie je dokonalý nástroj merania dĺžky jednotlivých fáz spánku, porovnateľný so spánkovým laboratóriom. Prsteň máva u niektorých ľudí problém s rozlíšením ľahkého a REM spánku. Nepresnosť merania fáz spánku však v tomto prípade nie je dôležitá, keďže ma nezaujíma ani tak absolútna dĺžka hlbokého spánku a jeho porovnanie s niekým iným, ale zmena dĺžky tejto fázy v čase. Tá by nemala byť nepresnosťou Oury prečo ovplyvnená, keďže sa jej chyba nemá prečo v čase meniť.

Dáta tak potvrdzujú to, čo aj sám subjektívne pozorujem. Na úteku z mesta zatiaľ ľutujem len to, že sme ho nespravili skôr. Na lepší život funguje.

Americká cenová inflácia zrýchľuje

Spotrebiteľská cenová inflácia v USA ďalej zrýchľuje. Ceny medzimesačne namiesto očakávaných 0,5 %  narástli o 0,9 %.

Medziročná miera cenovej inflácie dosiahla 5,4 %.

Obľúbený ukazovateľ cenovej inflácie centrálnych bankárov – tzv. jadrová inflácia , očistená od cien potravín a energií tiež prekvapila. Jej medziročná zmena je už na 4,5 % čo je 30-ročný rekord.

Prechodná? Tak určite…

Väčšina ekonómov, predstavitelia centrálnych bánk a trhový konsenzus napriek uvedenému stále verí mantre dočasnosti vysokej cenovej inflácie.

Aj keby mali pravdu, dočasnosť len znamená, že TEMPO cenovej inflácie sa zmierni a vráti späť niekde k cieľu centrálnej banky. Táto dočasnosť neznamená, že sa ceny vrátia späť. Tie už zostanú minimálne tam, kde sú dnes. To znamená, že tí ,čo držia úspory v zlých peniazoch už natrvalo stratili časť ich hodnoty.

Ja ale nevidím v ekonomických dátach zatiaľ nič, na čo by som vedel zavesiť tento optimizmus ohľadom dočasnosti rýchlej cenovej inflácie.

Množstvo novovytvorených dolárov na jar  roku 2020 bolo brutálne, navyše Fed stále pokračuje v ich vyrábaní. Hospodárenie americkej vlády je tragické a v podobe všakovakých dávok a nových stimulov pokračuje. Štát je už aj v Amerike kľúčovou ekonomickou silou.

Politici si privykli neodolateľnej ľahkosti zdanenia súkromného sektora cez centrálnu banku, ktorá skúpila v USA už takmer štvrtinu štátneho dlhu. V eurozóne sme už nad tretinou dlhov väčšiny členských štátov.

Momentálne asi najobľúbenejším protiargumentom zaklínačov dočasnosti je drevo. Jeho ceny padli na polovicu. Už sú „len“ o 100 % vyššie ako pred rokom.

Drevo síce kleslo, ale kopa ostatných vecí je stále vysoko. Čipy, zemný plyn, hliník, lieky, bravčové, zemiaky, arašidový olej, potaš, petrochemické výrobky, obaly, kontajnery, preprava, farby, sója, poly-silikón, papier, krupica.

A oceľ je nové drevo.

Čo majú všetky tieto komodity a statky spoločné? Že v čitateli ich ceny je niečo, čo nafukujú centrálne banky.

Mantre o dočasnosti vysokej cenovej inflácie neveria ani tí, čo ceny priamo stanovujú. Podľa aktuálneho prieskumu amerického Fedu – 47 % percent tamojších malých a stredných podnikov (NFIB) zdvihlo ceny v minulom štvrťroku. No takmer 45 % dvíhať ceny plánuje aj v nasledujúcom štvrťroku. V oboch prípadoch ide o viac než 40-ročné rekordy v týchto štatistikách.

BlackRock ľúbi infláciu a konštruktívny rozhovor s ministrom financií

Anualizovné tempo americkej cenovej inflácie na základe prvého polroku 2021 dosahuje už 8,8 %. Takto rýchlo ceny rástli naposledy v roku 1981.

To je takmer rovnako (8 %), o koľko sa najväčšia investičná skupina na svete – BlackRock (spravujú aktíva vo výške viac než 9 biliónov dolárov), rozhodla zvýšiť základné mzdy všetkým svojim zamestnancom od septembra tohto roku. Tiež zrejme neveria v prechodnosť cenovej inflácie.

Súdiac podľa investičnej stratégie BlackRock zato verí Fedu, že bude aj naďalej usilovne vytvárať nové peniaze a dotovať tak bohatých dlžníkov na úkor chudobných pracujúcich. Za novovytvorené peniaze začali skupovať domy po USA a prispievajú tak k prudkému rastu ich cien. Málokto si vie požičať viac a za menej než BlackRock, preto málokto získa na dotáciách zo štátu cez nové úvery viac než oni.

Keď spravujete veľké peniaze, nie je dobré len veriť, treba aj preverovať. Prípadne svojmu investičnému šťastiu pomôcť viac či menej jemným poštuchnutím.  BlackRock pandemickú pomoc miliardárom a jej podoby intenzívne konzultoval s predstaviteľmi štátu. Šéf BlackRocku, Laurence Fink počas intenzívnej prípravy záchranných opatrení v dňoch 21-22.3.2020, zaostal vo frekvencii diskusií s Mnuchinom (vtedajším americkým ministrom financií) iba za šéfom Fedu – Powellom.

Vitaj späť finančná represia – krvácajúci držitelia dolárovej hotovosti a dlhopisov

V roku 1981, keď americké ceny naposledy rástli rovnakým polročným tempom ako dnes, zlato dosiahlo historické maximum, ktoré odvtedy neprekonalo. 10-ročné americké štátne dlhopisy mali vtedy výnos 13,4 %, trojmesačné 12-15 %.

A dnes?

V reakcii na CPI čísla, výnos na americkom 10-ročnom dlhopise síce trošinku poskočil, ale stále je na extrémne nízkej úrovni 1,4 %. Teda 10-krát menej než pri rovnakom tempe cenovej inflácie pred 40 rokmi. Táto anomália vedie k rekordne nízkym reálnym úrokom naposledy videným presne v roku 1980, čo bola posledná fáza americkej Veľkej inflácie. Predtým, než Fed postupne zvýšil základný úrok až na 19 %.

Otvorenou otázkou stále ostáva, či sú dlhopisové trhy ďalekozraké alebo len opité likviditou z centrálnej banky. Ako tínedžer vezúci kamarátov v sobotu nadránom cez dedinu dvestovkou. Dozvieme sa už na jeseň. Isté je už dnes, že momentálne prebieha intenzívna  finančná represia, čiže vyvlastňovanie kúpnej sily z úspor obyvateľstva.

Akcie a inflácia – P/E 10 vs. 46

A čo akcie?

Dajme tomu, že cenová inflácia v USA si druhý polrok podrží rovnaké tempo ako prvý polrok, teda za celý rok 2021 skončí na úrovni zapracovanej v platoch BlackRock – niekde v okolí 8 % . Medzi rokmi 1955-2020 bol pri takomto tempe cenovej inflácie pomer cien akcií indexu S&P 500 k ich výnosom niekde v rozpätí 8-12.

Dnes je pomer P/E S&P 500, aj vďaka pandemickému prepadu výnosov, 46.

Neviem, či je v tomto prípade minulosť relevantnou informáciou pre budúci vývoj. Beriem to ale ako jedno z mnohých sklíčok v mozaike toho, prečo by ma zásadná korekcia v akciách neprekvapila.

Vzťah P/E pomeru (graf vpravo hore – reálneho dividendového výnosu) a miery spotrebiteľskej cenovej inflácie  Zdroj:@CantillonCH

Aj slovenská cenová inflácia zrýchľuje

Slovenská cenová inflácia  CPI  v júni tiež zrýchlila na 2,9  %. Prispeli najmä stavebné materiály, ktoré nafúkli dopočítavané ceny bývania ale aj rast cien  potravín.

Čo sa týka finančnej represie, tá tu je s nami už niekoľko rokov, ako vidno zo záporných reálnych úrokov v našej ekonomike (výnos na 10-ročných štátnych dlhopisoch mínus tempo ročnej cenovej inflácie).

Dnes, pri 2,9 % CPI inflácii a cca 0 % výnose 10-ročných štátnych dlhopisoch, sú záporné reálne úroky už takmer 3 %.

Jeden argument PROTI cenovej inflácií

Predsa len už dnes poznám jeden graf, ktorý, má potenciál cenovú infláciu stlmiť a spraviť ju prechodnou. Nechal som si ho nakoniec. Je ním rastúci počet Covid prípadov v preočkovanom Izraeli a pomaly sa rozbiehajúci počet prípadov v USA.

Ak to politici opäť nezvládnu, splašia sa a svoju neschopnosť zakryjú nezmyselnými lockdownami, potom si viem živo predstaviť, že ceny naozaj prestanú rýchlo rásť.

Juraj Karpiš

Podporovatelia, ktorí ste si za minulý rok nevyčerpali možnosť konzultácie zdarma a máte záujem tak spraviť, kľudne sa ozvite na newsletter@jurajkarpis.com a dohodneme termín. Na rovnakú adresu mi napíšte, ak máte nápady ako #zpdz zlepšiť alebo napríklad tipy na to, čo by ste chceli mať z témy sporenia v zlate ešte rozpracované aj v online kurze.

Deň zúčtovania. Inflácia Progress Report – zpdz #095
Tagy:        

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial